Ενα έργο μέσα από τα κλασικά εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού, που έχει επαναληφθεί για τη νομιμοποίηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον του Ιράκ. Ενα έργο που γνωρίζουν πρώτοι όλων οι Αμερικανοί και για το λόγο αυτό χτες προγραμματίζονταν διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Ιράν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.
Σχεδόν αμέσως μετά τον «επίσημο τερματισμό» του πολέμου εκ μέρους του πρώην Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, ο ιστός γύρω από το Ιράν, με αφορμή και πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα, ξεκίνησε να υφαίνεται.
Στόχος πάντα ο έλεγχος του τεράστιου φυσικού πλούτου που διαθέτει, αλλά και των ενεργειακών οδών.
Στόχος που πλέον έλαβε διαστάσεις «προτεραιότητας», εξαιτίας του μερικού αναπροσανατολισμού της τακτικής των ΗΠΑ, με το νέο αμυντικό δόγμα που ρίχνει το βάρος του στην Ασία και τον Ειρηνικό, δηλαδή την Κίνα. Τη μεγαλύτερη
καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως με ειδικές σχέσεις με το Ιράν.Πλέον ο ιμπεριαλιστικός κλοιός σφίγγει ολοένα, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του στα στενά του Ορμούζ καθώς η ένταση έφτασε «ένα βήμα πριν τον πόλεμο».
Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για την Κατάσταση του Εθνους, αμέσως μετά τη διέλευση (22-23 Γενάρη) του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln», στην ακολουθία του οποίου ήταν μια βρετανική φρεγάτα και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, από τα στενά του Ορμούζ στο εσωτερικό του Περσικού Κόλπου, δίχως να υπάρξει καμία αντίδραση εκ μέρους της Τεχεράνης, έδωσε «γραμμή»: Με κάθε τρόπο αποτροπή του ενδεχόμενου το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όλες οι επιλογές είναι πάντα στο τραπέζι, αλλά και «περιθώρια» για την εξεύρεση μιας «διπλωματικής λύσης».
Εκτοτε έχει εξαπολυθεί μια προπαγανδιστική καταιγίδα με δηλώσεις που ενέχουν λεκτική βία, μορφή και αυτή του πολέμου που διεξάγουν ήδη μυστικές υπηρεσίες και ειδικές δυνάμεις, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη και συνήθως, όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενη στα τηλεοπτικά δίκτυα, κυρίως τα αμερικανικά, με εικόνες καταστροφής και πολέμου, με εικόνες στρατών ή του Προέδρου του Ιράν με άλλους «εχθρούς» της Ουάσιγκτον, όπως τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες ή τον Φιντέλ Κάστρο, για να συνοδεύσουν ρεπορτάζ με τίτλους «Η απειλή του Ιράν», «Το Ιράν θα χτυπήσει σε αμερικανικό έδαφος» (NBC), το «θανατηφόρο κροτάλισμα του Ιράν είναι συνεχές» (ABC) κ.ά.
Στο χορό των πιέσεων και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα με στόχο την άσκηση πιέσεων προς την κινεζική ηγεσία για μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.
Πρόκειται για άμεση εμπλοκή της Μέρκελ, η οποία έπεται της απόφασης της ΕΕ να επιβάλει από την 1η Ιουλίου εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Ο «καλός μπάτσος» και ο κακός μπάτσος
«Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέσα σε διάστημα 12 μηνών», δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για όλα, εννοείται και για στρατιωτικό πλήγμα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα.
Ολως "τυχαίως", ο Πανέτα παραχώρησε τη συνέντευξη ακριβώς την ημέρα που ξεκινούσε η διερευνητική αποστολή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς και είναι επίσης κόκκινη γραμμή για τους Ισραηλινούς, συνεπώς εδώ μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο», θα τονίσει ο Πανέτα, για να συνεχίσει μερικές ημέρες αργότερα σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» πως «πιστεύει ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει μια επίθεση τον Απρίλιο, το Μάιο ή τον Ιούνιο», προσδιορίζοντας και το χρόνο της επίθεσης.
Ο Πανέτα ουσιαστικά εδώ και μία εβδομάδα έθεσε στο προσκήνιο το Ισραήλ που ανέλαβε εκ νέου, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, το ρόλο του «κακού μπάτσου».
Ο καταιγισμός συνεχίστηκε με το διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI) των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, που, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, τόνισε ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα και πλέον την επιλογή για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι «οι Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν αλλάξει θέση και είναι πιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μια επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πραγματικές και πιθανολογούμενες αμερικανικές ενέργειες που απειλούν το καθεστώς» ...και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ενδεχόμενες ενέργειες θα θέσουν στο στόχαστρο τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό ή εκείνα των συμμάχων των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, οι αποκαλύψεις όσον αφορά τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ συνεχίζονται. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Γενάρη στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Γεωργιανού Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, η πιθανότητα της χρήσης του γεωργιανού εδάφους για μια επίθεση κατά του Ιράν ήταν από τα κύρια θέματα της ατζέντας. Παράλληλα, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, προσέγγιση έγινε και προς την κυβέρνηση της χώρας, αλλά και προς άλλες χώρες της περιοχής του Καυκάσου.
Στο μεταξύ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν να ανεβάζουν το επίπεδο των λεκτικών απειλών και της βίας. Ως ηχώ, ο Ισραηλινός αρχηγός των Υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοτσαβί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 12η Ετήσια Διάσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής «Χερζλίγια», εμφανίστηκε «βέβαιος» ότι το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα «μέσα σε ένα χρόνο» από τη στιγμή που θα δοθεί σχετική εντολή από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Διαβεβαίωσε δε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν «στοιχεία» ότι το Ιράν διαθέτει αποθέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών βομβών καθώς διαθέτει 4 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 3,5% και 100 κιλά κατά 20%, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».
Συνέχισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας Σιν Μπετ, Γιοράμ Κοέν, επαναφέροντας το ζήτημα των απειλών εκ μέρους του Ιράν, όσον αφορά τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό ως αντίποινα για τη δολοφονία τεσσάρων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία δύο χρόνια, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Ποιες είναι οι επιθέσεις;
Οι «τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτράπηκαν το τελευταίο λεπτό» εναντίον ισραηλινών διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ταϋλάνδη.
Κατά τον Κοέν, δεν «έχει καμία σημασία εάν αληθεύει ή όχι ότι το Ισραήλ στο πλαίσιο μυστικών επιχειρήσεων δολοφόνησε τους επιστήμονες», αυτό που έχει σημασία «είναι οι απειλές».
Απειλές βάσει «στοιχείων» των μυστικών επιχειρήσεων για υποτιθέμενες επιθέσεις που φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων
Ισως τα πλέον ενδεικτικά στοιχεία όσον αφορά τα σχέδια που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι οι πληροφορίες που αφορούν τις στρατιωτικές προετοιμασίες.
«Το Πεντάγωνο σπεύδει να αποστείλει μια μεγάλη πλωτή βάση για τις ειδικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή». Για το λόγο αυτό μετατρέπουν το «USS Ponce» - πλοίο-βάση εξόρμησης αμφίβιων οχημάτων το οποίο επρόκειτο να παροπλιστεί - σε επιχειρησιακό κέντρο με πλέον πιθανή αποστολή τον Περσικό Κόλπο, ανέφερε δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ».
Το ισραηλινό περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Debka» αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις νησίδες Σοκότρα μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου και του Κέρας της Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό και Μασιρά, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του Ομάν, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις. Κατά το ισραηλινό περιοδικό, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχουν συγκεντρωθεί περί τους 50.000 άνδρες, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ήδη 50.000 που υπάρχουν στην περιοχή θα ανεβάσουν τις συνολικές αμερικανικές δυνάμεις στους 100.000, αριθμός ο οποίος υπήρχε και κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Οι κινήσεις αυτές των αμερικανικών στρατευμάτων συνοδεύτηκαν με την επείγουσα μεταφορά στρατιωτικών τους δυνάμεων στο Κουβέιτ (τουλάχιστον 15.000) και στο Μπαχρέιν. Σταδιακά από το 2010 οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται να προχωρούν σε σχέδια διεύρυνσης και υπερεξοπλισμού στις ήδη υφισταμένες βάσεις στην περιοχή του Περσικού με αντιπυραυλικά συστήματα, «έξυπνες» βόμβες και πολεμικά αεροσκάφη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι 40.000 από τους τελευταίους στρατιώτες που αποχώρησαν από το Ιράκ στα τέλη του χρόνου έχουν παραμείνει στο Κουβέιτ με «πολιτικά», ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση του Νουάρ αλ Μαλίκι για μία «αμυντική συμφωνία», ανάλογη με αυτές που έχουν συνάψει με άλλες χώρες της περιοχής, όπως δήλωσε σε διάφορα ΜΜΕ η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Μισέλ Φλάουρνοϊ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου