Σελίδες

16 Φεβ 2012

Σχέδια για απαγόρευση διαδηλώσεων με πρόσχημα τις προβοκάτσιες


Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το καλά οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την Κυριακή για να προχωρήσει σε μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. 
Σε σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή 10 υπουργών - είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη - σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν τα εξής:
  • Οι διαδηλώσεις να διεξάγονται σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Να ειδοποιούνται οι αρχές από τους διοργανωτές 4 ή 5 μέρες πριν.
  • Να επιβαρύνονται οικονομικά οι διοργανωτές αν σημειώνονται καταστροφές.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει αυτό το θέμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Αθηναίων, που πρωτοστατεί στο
θέμα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μέτρα οδηγούν στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και τα μέτρα αυτά πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη.
Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Θ. Πάγκαλο συζητήθηκε «η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων». Το θέμα έθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Οθωνας. Ο πρώτος, μάλιστα, ζήτησε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα του λαού που πλήττεται από τα αντιλαϊκά μέτρα να διαδηλώνει την αντίθεσή του σε αυτά. Ετσι, η δράση των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών θα συνεπικουρείται και από το αντίστοιχο νομικό «θώρακα», ο οποίος με πρόσχημα τους εμπρησμούς και τις καταστροφές θα «δένει» και δικαστικά όσους αγωνίζονται κατά των βάρβαρων μέτρων.
Πρωτοστατεί ο δήμαρχος Αθήνας
Τη σχετική προαναγγελία των μέτρων, που πρόκειται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Ν. Παπαγιαννόπουλος, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «η άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι πρέπει να έχει προστασία. Χρειάζεται περιφρούρηση. Ισως χρειάζεται να θεσπίσει νόμους η πολιτεία γι' αυτό, μέσα από κοινωνικό διάλογο».
Κυβερνητικός αρωγός είναι και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, στο σχέδιο του οποίου έγιναν συγκεκριμένες και αναλυτικές αναφορές στη διυπουργική σύσκεψη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που την υλοποίησή του ζητούν εδώ και καιρό οι καπιταλιστές, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Δεκέμβρη ο Γ. Καμίνης ανακοίνωσε πως επιτροπή νομικών θα καταρτίσει σχετικό προσχέδιο νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Η πρωτοβουλία του αυτή φέρεται να συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο για τα προβλήματα της πρωτεύουσας.
Είχαν έτοιμα τα σχέδια
Κατά πληροφορίες, αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την κατάρτιση προσχέδιου νόμου για τον περιορισμό έως και την απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με προσχήματα όπως το «μικρό αριθμό συμμετεχόντων». Εγνοια τους ήταν η αδιάκοπη λειτουργία των δραστηριοτήτων των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοξενοδόχων. Αλλωστε από την αρχή του 2011 ο Γ. Καμίνης, κάνοντας «αβάντα» και σε σχετικές προτάσεις του ΛΑ.Ο.Σ., δήλωνε σε επιτροπή της Βουλής ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση περιορισμού των διαδηλώσεων, αφού - όπως υποστήριζε - δεν έχουν μέτρο.
Παράλληλα, ακολούθησαν τον Αύγουστο οι τοποθετήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη της κυβέρνησης Παπανδρέου, Μ. Παπαϊωάννου και Χ. Παπουτσή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της βίας από την οποία απείχε το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου» και στόχος του θα είναι «να μην επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης». Για το ίδιο θέμα ο Χ. Παπουτσής σημείωσε ότι «κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του "συνέρχεσθαι"». Ο ίδιος έχει δηλώσει στη Βουλή ότι «συμμερίζομαι τη γνώμη όλων εκείνων και κυρίως των πολιτών της Αθήνας και των ανθρώπων του εμπορικού κόσμου του κέντρου, οι οποίοι αισθάνονται σχεδόν αποκλεισμένοι από τον τόπο που ζουν και εργάζονται. (...) Επανειλημμένως έχουμε θέσει το θέμα της συζήτησης σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Και, πράγματι, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διά του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης, όπου έχουν ήδη συστήσει μια επιτροπή, η οποία συζητά αυτές τις εκδοχές και διάφορες προτάσεις, οι οποίες υπάρχουν».
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η πλήρης απαλλαγή των καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας από τα δημοτικά τέλη.
Ποιοι συμμετείχαν
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου πήραν μέρος: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδης, Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος και Π. Καψής, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σ. Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός και η αναπληρώτρια του δημάρχου Αθηναίων Ν. Σπυροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου