Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Η αναξιοπιστία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑΧαρακτηριστικό δείγμα της αναξιοπιστίας και της σύμπλευσης που διέπει τη δράση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποί του στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε στην Κομοτηνή. Εκεί, οι εκλεγμένοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ήταν συνδιαμορφωτές της εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ μαζί με τα στελέχη που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ, με την οποία η τοπική διοίκηση, ως μηχανισμός του κράτους, έχει συγκεκριμένο ρόλο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η συμβολή στην «προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», δηλαδή ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατών. Βεβαίως, στο Συνέδριο, κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος. Δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνεί με την εισήγηση που επιβάλλει
αντιλαϊκή πολιτική και διαφωνεί και καταθέτει δικό του ψήφισμα, με το οποίο ζητά «κοινή δράση με τους εργαζόμενους και την ΠΟΕ ΟΤΑ... για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Από τη μία δηλαδή συναινεί στο να πρωταγωνιστεί η τοπική διοίκηση στην υλοποίηση της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό και από την άλλη λέει ότι ζητά την αλλαγή της. Και συμφωνεί με τη στρατηγική του κεφαλαίου και εμφανίζεται να είναι ενάντιά του. Για την καταγραφή της αλήθειας, να σημειώσουμε ότι οι μόνοι σύνεδροι που ψήφισαν κατά της εισήγησης και του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ ήταν οι σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δηλαδή οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ. Κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο αντιπαραθέτουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης τον εργατικό - λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στη λαϊκή εξουσία και ταυτόχρονα διεκδικούν επείγοντα μέτρα που ανακουφίζουν τις λαϊκές οικογένειες.
***
Στο ψήφισμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζεται ακόμα καλύτερα, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες για τη στάση του, ότι η καπιταλιστική κρίση είναι αποτέλεσμα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, «μετά την επιβολή από την τρόικα του μνημονίου και εγχώριων οικονομικών ελίτ», όπως τονίζει. Οτι η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί και κοινωνικοί αγώνες για «την ανατροπή του "Καλλικράτη" και την αντικατάστασή του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύσει μια δημοκρατική αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους». Αφήνει στο απυρόβλητο την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και διαφωνεί στο ποιο θεσμικό πλαίσιο θα είναι αυτό που θα την υπηρετεί. Αναπαράγει δηλαδή την προπαγάνδα του συστήματος ότι μπορεί δήθεν η τοπική διοίκηση στο πλαίσιο του καπιταλισμού να ασκεί έργο υπέρ των εργαζομένων. Οταν η τοπική διοίκηση, δηλαδή οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι όργανα του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και εφαρμόζουν την πολιτική του. Οταν η ελληνική και διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι καμία διοικητική δομή ή αναδιάρθρωσή της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης.
***
Συμφωνεί επίσης, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με το ρόλο που αποφάσισε το συνέδριο ότι πρέπει να αναλάβει η τοπική διοίκηση. «Η τοπική διοίκηση να είναι αναπτυξιακή διέξοδος και ανάχωμα στην ανεργία», σημειώνεται στο ψήφισμά του. Καταδεικνύεται έτσι η παραδοχή της ασκούμενης πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας η ανάπτυξη αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου, με τους εργαζόμενους να χρεοκοπούν. Στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τη λογική που υιοθέτησε στο συνέδριό της η ΚΕΔΕ, να αποτελέσει η «Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορέα και γνήσιο πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του τόπου. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, θεσμό και δύναμη της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας» και ανάχωμα στην ανεργία. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συναινεί στο ρόλο που αναλαμβάνουν οι δήμοι, να λειτουργούν δηλαδή ως κρατικοί φορείς προώθησης ενός περιορισμένου πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών για τα εξαθλιωμένα στρώματα, ώστε να λειτουργήσουν ως απορροφητήρας των λαϊκών αντιδράσεων και εγγυητές της κοινωνικής συνοχής. Και ζητά προγράμματα για «μισθωτούς δούλους» που θα γίνουν τάχα ανάχωμα στην ανεργία, ενώ με την επιδίωξή του να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, φαίνεται πως φοβάται την ταξική πάλη, ωθεί το λαό σε υποταγή στα συμφέροντα των καπιταλιστών και παραίτηση των εργαζομένων από τα δικαιώματά τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές και απότοκες της οικονομικής κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου