Σελίδες

21 Ιαν 2012

Ανοιχτή κυβερνητική στήριξη στον Μάνεση...


Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας

Ανοιχτά στο πλευρό της εργοδοσίας του Μάνεση, με ευθείες παραινέσεις προς τους χαλυβουργούς να σπάσουν την απεργία, να επιστρέψουν και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο τάχθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για την πραγματική θέση της κυβέρνησης στον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία».
Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Επιτροπή Γυναικών των απεργών χαλυβουργών και μελών της διοίκησης του σωματείου. 
Η Επιτροπή είχε διοργανώσει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, στην οποία συμμετείχαν και απεργοί χαλυβουργοί. Σκοπός να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ταυτόχρονα να απαιτήσει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των απεργών από το υπουργείο, με κάλυψη όλων των ενσήμων των χαλυβουργών για τις ημέρες της απεργίας και έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Στη συνάντηση, ο υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα διοργανώσει σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, για να συζητήσουν το θέμα της απεργίας που σήμερα κλείνει 83 ημέρες. Ο υπουργός υποστήριξε ότι μέχρι τότε θα επιδιώξει να πάρει κάποια δέσμευση από τον εργοδότη για το τι σκοπούς έχει για το εργοστάσιο. Καθόλου τυχαία, επανέλαβε ... τέσσερις φορές ότι ο εργοδότης ζήτησε εφαρμογή 5ωρης εργασίας για τέσσερις μήνες, υπονοώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ... δε χάθηκε κι ο κόσμος κι ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει ξεκάθαρα στη μεγαλοεργοδοσία το σήμα για την πλήρη κατάργηση της σταθερής εργασίας και του 8ωρου.

Την ίδια στιγμή, εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τους χαλυβουργούς να σπάσουν την απεργία και να επιστρέψουν στο εργοστάσιο, χωρίς βέβαια να κάνει κουβέντα για ανάκληση των 65 απολύσεων ούτε για το πώς θα εμποδιστούν και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν μέχρι τις 180 που έχει ανακοινώσει η εργοδοσία!
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν, όταν με θράσος υποστήριξε ότι «με την απεργία που κάνετε το μόνο που πετυχαίνετε είναι να εξυπηρετείτε την εργοδοσία»! Με λίγα λόγια, χρησιμοποίησε όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει η εργοδοσία εδώ και 83 ημέρες μέσω των μηχανισμών της και των εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.
Απέναντι σε όλα αυτά τα επιχειρήματα, δόθηκε όμως μία και μόνο απάντηση τόσο από τις γυναίκες όσο και από το σωματείο των χαλυβουργών: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε γυρίσουν όλοι οι απολυμένοι πίσω και με σταθερό ωράριο.
«Τι άλλο να κάνω;» αναρωτήθηκε ο υπουργός; Πήρε οργισμένη απάντηση από όλες τις γυναίκες που του είπαν μεταξύ άλλων: Να νομοθετήσεις και να υποχρεώσεις να εφαρμόζουν τις συμβάσεις, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και να πάρεις μέτρα κοινωνικής πρόνοιας!

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναπαράγει τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προκειμένου να κάμψει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη μονάδα του Ασπροπύργου ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Τον παραπάνω ισχυρισμό απέδειξε για μία φορά ακόμη χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος, με αφορμή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολου Νάνου σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της ίδιας επιχείρησης στη Μαγνησία.
Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία, ο Γ. Κουτσούκος υποστήριξε πως στην τελευταία τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, «η αίσθησή μου είναι ότι θα μπορούσε να έχει κλείσει αυτό το μέτωπο», όμως «έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές που θα οδηγήσουν σε μία παρατεταμένη κοινωνική σύγκρουση και θα βγάλουν στην ανεργία εργαζόμενους». Αμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΚΚΕ, που σημείωσε πως η τοποθέτηση του υφυπουργού αποτελεί «κινδυνολογία ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα κλείσουν τα εργοστάσια», τονίζοντας πως «ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας του Ασπροπύργου είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων» και «η νίκη των εργαζομένων του Ασπροπύργου θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων». Σημείωσε ότι η εργοδοσία «εκβιάζει τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης ή του κλεισίματος για να δουλέψουν 5ωρο ή με εκ περιτροπής εργασία», ενώ οι εφαρμοζόμενες «πολιτικές ενθαρρύνουν τους εργοδότες να προχωρούν στις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων». Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ευρύτερη σημασία των εξελίξεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις επί 84 ημέρες, λέγοντας ότι «ο ΣΕΒ έχει αναθέσει στον Μάνεση το ρόλο του λαγού».
Οσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας στις δυο μονάδες της εταιρείας στη Μαγνησία, ο Α. Νάνος υπενθύμισε ότι «το 2006 έγινε θανατηφόρο δυστύχημα στα ελασματουργεία», τονίζοντας για τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ ότι «οι έλεγχοι δεν ανταποκρίνονται σε έναν εργασιακό χώρο με αυξημένες συνθήκες». Οπως είπε, στα εργοστάσια υπάρχει «εντατική εργασία και τρομοκρατία των εργαζομένων» την ίδια στιγμή που «η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει τα κατάλληλα μέσα για να πραγματοποιήσει ελέγχους», ενώ υπάρχει «συστηματική άρνηση για να δοθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων» στο Συνδικάτο Μετάλλου της περιοχής. Επισήμανε ότι «τελευταία είχαμε και στον Ασπρόπυργο θανατηφόρο ατύχημα, πάλι στον ίδιο εργοδότη» και «εντατικοποίηση της εργασίας και ελλιπή μέτρα προστασίας είναι οι κυριότεροι λόγοι» τη στιγμή που «τεράστια κέρδη είχε όλα αυτά τα χρόνια ο εργοδότης».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο ΣΕΠΕ «έχει πραγματοποιήσει την τελευταία 5ετία 84 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 55 χιλιάδων ευρώ», ενώ «είχαμε σημαντική μείωση των ατυχημάτων κατά 50%».

Κομβόι αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς χαλυβουργούς εκφράζουν έξι διοικητικά συμβούλια ραδιοταξί της Αθήνας, που αποφάσισαν τη συγκέντρωση χρημάτων και άλλων εφοδίων για την ενίσχυση του απεργιακού τους αγώνα.
Σήμερα το πρωί στις 11, μέλη από τα ραδιοταξί «Πρόοδος», «Κόσμος», «Ενότητα», «Απόλλωνας», «Πειραιάς 1», «Ερμής» και «ραδιοταξί Γλυφάδας» συγκεντρώνονται στο κάμπινγκ της λεωφόρου Καβάλας και με αυτοκινητοπομπή θα κατευθυνθούν προς την Xαλυβουργία για να παραδώσουν στους απεργούς την ενίσχυση που συγκέντρωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου