Σελίδες

21 Ιαν 2012

Η αθλιότητα των 625 ευρώ το μήνα



Στα μέσα της περασμένης βδομάδας το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», που αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. των κεφαλαιοκρατών για να πλήξει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να βάλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 188 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην 5μηνη προσωρινή απασχόληση 57.400 ανέργων (σε αυτούς περιλαμβάνει επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο χρόνια, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων). Οσοι προσληφθούν θα παίρνουν ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και αντικειμένου εργασίας, ειδικότητας ή μη, 625 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.125 ευρώ για 5 μήνες! Μετά τη λήξη του
προγράμματος, όσοι απασχολήθηκαν σε αυτό δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε νέο όμοιο πρόγραμμα πριν περάσουν επτά μήνες. Οι εργοδότες δε θα καταβάλλουν εισφορές. Το σύνολό τους θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Το ποσό που έχει υπολογιστεί ότι απαιτείται για την κάλυψη των εισφορών φθάνει στα 90 εκατομμύρια ευρώ και είναι επιπλέον των 188 εκατομμυρίων ευρώ. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν κατά κύριο λόγο σε φορείς της Τοπικής Διοίκησης, όμως δε θα προσλαμβάνονται απευθείας από αυτούς. Μεσάζοντες είναι οι λεγόμενοι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, και κυρίως είναι η ΓΣΕΕ και μια σειρά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως τις αποκαλούν, οι οποίοι σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις θα εισπράξουν ένα ποσό για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού «μισθολογικού κόστους», δηλαδή στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.400.000 ευρώ! Ηδη, σε μια σειρά δήμους σε όλη τη χώρα, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς αυτούς. Οι φορείς αυτοί θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επιλογής όσων ανέργων υποβάλουν αιτήσεις και σε συνεργασία με τους δήμους θα κατανεμηθούν σε δομές με αιχμή τις κοινωνικές υπηρεσίες (παιδικοί σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.).
***
Η συγκυβέρνηση προωθεί τέτοιες πολιτικές στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας. Μόνο που ωφελημένη από τη σχεδόν τσάμπα εργασία είναι η εργοδοσία. Και διαχειρίζεται την ανεργία ανακυκλώνοντάς την ανά 5μηνο ανάμεσα στους ανέργους. Γιατί η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται στον καπιταλισμό, αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του. Προσπαθεί να αμβλύνει τις συνέπειες της εξαθλίωσης. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των ανέργων για το μεροκάματο, θέλει να φτιάξει στρατιές δεκάδων χιλιάδων πολύ φθηνών εργατών χωρίς δικαιώματα που θα δουλεύουν έξω από κάθε λογική Συλλογικής Σύμβασης. Για παράδειγμα, ένας επιστήμονας ή ένας ειδικευμένος εργαζόμενος με μια προϋπηρεσία κάποιων ετών καλείται να εργαστεί με 625 ευρώ... Ετσι χτυπιέται και ο κατώτατος μισθός. Η εμπλοκή των ΜΚΟ σε αυτή την αντεργατική-αντιλαϊκή διαδικασία αποκαλύπτει και το ρόλο που παίζουν. Η αστική προπαγάνδα τις παρουσιάζει ως αυτές που συμβάλλουν στην κοινωνική αλληλεγγύη και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Κατά βάση δεν είναι τίποτα άλλο από μηχανισμός χειραγώγησης των συνειδήσεων στην κατεύθυνση στήριξης των στρατηγικών πολιτικών επιλογών του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κάποιες ΜΚΟ έχουν μαζέψει ανέργους σε διάφορους δήμους της Αττικής που θέλουν δουλειά και τους εξηγούν τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «τα προγράμματα του μέλλοντος» και ότι «τέτοιες εργασιακές σχέσεις θα γενικευτούν». Τον ίδιο ρόλο παίζουν και οι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ που κάνει το μεσάζοντα σε μια σειρά δήμους. Την προπερασμένη Τετάρτη οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος δήλωσαν πρόθυμοι να στηρίξουν τέτοια προγράμματα με το επιχείρημα της διασφάλισης της «κοινωνικής συνοχής».
***
Στο σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο έχει βάλει τη σφραγίδα της η ΓΣΕΕ, συμμετέχοντας ενεργά στην καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού θα αμείβονται με μισθούς ανεξάρτητα από προϋπηρεσία, ειδικότητα και κλάδο, αλλά και κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για παράδειγμα, στη Λάρισα, στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έσπευσαν να δείξουν ενδιαφέρον για το σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας». Αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τον αντεργατικό τους ρόλο. Οπως άλλωστε το κάνουν και τώρα που θέλουν να σύρουν τους εργαζόμενους σε ένα διάλογο - σφαγείο για τα εργατικά δικαιώματα, με την παραδοχή ότι ο εργάτης είναι κόστος για τον εργοδότη, αλλά και πως αυτό το κόστος πρέπει να περιοριστεί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα ιδεολογήματα εργοδοτών και ΓΣΕΕ και τα μέτρα που προωθούνται και τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου