Σελίδες

9 Μαΐ 2011

Ανοίγουν νέα πεδία «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Ιστορική φωτογραφία του Λάντεν στον πακιστανικό
στρατό ως εκπαιδευτής του των «μουτζαχεντίν»
υπό τις οδηγίες του Μπρεζίνσκι


«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω στον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της "Αλ Κάιντα", ο τρομοκράτης που ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι νεκρός...η δικαιοσύνη αποδόθηκε», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς.
Από εκείνη τη στιγμή η οικουμένη βομβαρδίστηκε, για μία ακόμη φορά, από τόνους πληροφοριών και υλικών όσον αφορά μία επιχείρηση που κατόρθωσε να «εξουδετερώσει», οριστικά και αμετάκλητα, τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο του πλανήτη για μία δεκαετία τουλάχιστον. 

Η εν ψυχρώ εκτέλεση χρησιμοποιείται από το πρώτο δευτερόλεπτο της ανακοίνωσής της ως βασικό όπλο προπαγάνδας για την ανάκτηση του κύρους του αμερικανικού στρατεύματος στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, τη διεύρυνση των στόχων του ιμπεριαλιστικού πολέμου και να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό μήνυμα προς ανταγωνιστές «συμμάχους» των ΗΠΑ.
Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν έχει τη σημασία της όχι τόσο σε επίπεδο στρατηγικής της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη (αυτή δεν αλλάζει), αλλά σε επίπεδο τακτικής και των σχέσεων με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές χώρες που έσπευσαν να θριαμβολογήσουν και να εισέλθουν εκ νέου δυναμικά στο πεδίο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» κυρίως μετά τις ευθείες τους βολές εναντίον του Πακιστάν, όσον αφορά τη «μη συνεργασία» του... Υπό αυτό το σκεπτικό η εκτέλεση Μπιν Λάντεν συντηρεί το «μύθο» με κάθε δυνατό τρόπο, κυρίως όμως με τις παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιοποίηση του οπτικού υλικού της επιχείρησης, στα περίχωρα του Αμπονταμπάντ, μόλις 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, και μόλις 100 μέτρα από τη στρατιωτική σχολή του Κακούλ, στην ευρύτερη περιοχή του Ραουαλπίντι που συνιστά την πρωτεύουσα των πανίσχυρων Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (ISI).
Κωδικός «Τιμ Οσμάν» και επιχείρηση «Τζερόνιμο»
Ολα αυτά μόνο με έναν άνθρωπο, τον Μπιν Λάντεν; Κι όμως... Ο αρχηγός - φάντασμα της «Αλ Κάιντα», από την 11 Σεπτέμβρη και μετά ήταν περισσότερο ένα σύμβολο, μία «επτάψυχη γάτα», που επί χρόνια ακούγαμε ότι... έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση, που έπασχε από διαβήτη αλλά και χαμηλή πίεση αίματος και συνάμα «χρησιμοποιούσε τα εκατομμύρια της περιουσίας του για να δημιουργεί κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στο Σουδάν, που έστελνε ιερούς μαχητές και μουσουλμάνους εξτρεμιστές στη Βόρεια Αφρική, στην Τσετσενία, στο Τατζικιστάν και στη Βοσνία». Ο άνθρωπος αυτός απλά σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεως με την κωδική ονομασία «Τζερόνιμο», από την επίλεκτη ειδική μονάδα «Seals». Μάλιστα η συντονισμένη αυτή επιχείρηση ήταν σε γνώση, εδώ και μήνες μάλιστα, 16 μελών του Κογκρέσου, όπως μας πληροφόρησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Εξάλλου, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ποτέ δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία, με συναλλαγές με τις ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 10 Μάρτη του 1957 και στρατολογήθηκε από τη CIA μόλις στα 22 του, για να ηγηθεί των μουτζαχεντίν στην «Επιχείρηση Κυκλώνας», επιχείρηση που σχεδίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του τότε προέδρου Τζίμι Κάρτερ και νυν σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Είχε επαφή με τον κωδικό «Τιμ Οσμάν» στον πακιστανικό στρατό και την ISI και ξεκίνησαν το βρώμικο πόλεμο στη ΛΔ Αφγανιστάν. «Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της ιστορίας, η βοήθεια της CIA προς τους Μουτζαχεντίν ξεκίνησε κάποια στιγμή το 1980, μετά τη σοβιετική εισβολή στις 24 Δεκεμβρίου 1979. Η πραγματικότητα όμως, αν και έχει αποκρυβεί επιμελώς, είναι εντελώς διαφορετική. Για την ακρίβεια, στις 3 Ιουλίου 1979, ο πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε το πρώτο διάταγμα για την αποστολή μυστικής βοήθειας στους αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος της Καμπούλ. Την ίδια μέρα συνέταξα σημείωμα προς τον πρόεδρο όπου του εξήγησα, ότι κατά την άποψή μου, αυτή η βοήθεια θα προκαλέσει τη σοβιετική στρατιωτική εισβολή» είχε δηλώσει ο Μπρεζίνσκι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο γαλλικό περιοδικό «Le Nouvel Observateur», το Γενάρη του 1998.
Ο πλέον πολύτιμος σύμμαχος των μουτζαχεντίν, των αμερικανών και της CIA, το Πακιστάν, που από τη δεκαετία του '70 διαδραμάτισε ρόλο - κλειδί στις στρατιωτικές και μυστικές επιχειρήσεις της CIA, που εκτείνονταν σε μία τεράστια έκταση από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Ο μυστικός πόλεμος της Ουάσιγκτον εναντίον της κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, αλλά κυρίως εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης είχε ως ορμητήριο το Πακιστάν και ως εκτελεστικά όργανα τους μουτζαχεντίν. Το δίκτυο, η «Αλ Κάιντα», που έφτασε τους 35.000 άντρες από 43 μουσουλμανικές χώρες, ενώ οι σχολές (μαντράσας) που χρηματοδοτούνταν από φιλανθρωπικές οργανώσεις της Σαουδικής Αραβίας, κατόπιν συνεργασίας με τις ΗΠΑ φυσικά, έγιναν τα πεδία «διάδοσης των ισλαμιστικών αξιών» και του «ιερού πολέμου» εναντίον των απίστων, στις μουσουλμανικές χώρες αλλά και τις πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες όπου υπήρχαν μουσουλμάνοι.
«Το όνομα "Αλ Κάιντα", επί της ουσίας, είναι ο κωδικός του αρχείου των αμερικανικών υπηρεσιών με τα ονόματα χιλιάδων μαχητών μουτζαχεντίν που είχαν στρατολογηθεί και εκπαιδευτεί από τη CIA», όπως είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στις 8 Ιούλη 2005. Επικεφαλής της «Αλ Κάιντα« φυσικά ο Μπιν Λάντεν.
Υποτίθεται στροφή στην «καριέρα» του Μπιν Λάντεν ήταν ο πόλεμος του Κόλπου το 1991, ο πρώτος πόλεμος ενάντια στο Ιράκ υπό τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τον φέρουν ως «ιθύνοντα νου για πολλές επιθέσεις», όπως στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, την παράσταση «έκλεψε» την 11η Σεπτέμβρη 2001.
Αμέσως μετά εξαπολύθηκε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν. Δύο χρόνια μετά ο πόλεμος στο Ιράκ...
Δούρειος ίππος
«Οσον αφορά στις επιχειρησιακές του δυνατότητες το δίκτυο είναι νεκρό εδώ και χρόνια», ενώ «εδώ και δύο χρόνια έχει χάσει και την ιδεολογική ηγεσία του ιερού πολέμου - τζιχάντ», καθώς την ηγεσία έχουν πλέον αναλάβει «η "Αλ Κάιντα" του Μαγκρέμπ, η "Αλ Κάιντα" της Αραβικής Χερσονήσου»...θα αναφέρει το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Στράτφορντ», που θεωρεί ότι ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός χρόνια τώρα.
Ωστόσο, μετά την εκτέλεσή του μπορεί κάλλιστα ο «μύθος» του να συμβάλλει στην «επανεμφάνισή του» και να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανασύσταση του «Δούρειου ίππου» των εξτρεμιστών ισλαμιστών που πλέον είναι «αποκεντρωμένοι» και οργισμένοι από τη δολοφονία, ειδικά σε περιοχές όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και οπουδήποτε χρειαστεί.
Ειδικά υπό το σκεπτικό ότι η δολοφονία του έχει περιβληθεί με πέπλο μυστηρίου, με μοναδικό στόχο να συμβάλλει στη διαιώνιση και διόγκωση του «μύθου», και την ανάδυση δεκάδων θεωριών συνωμοσίας που συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο την υπόθεση, ενώ την ίδια στιγμή είναι απολύτως σαφείς οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που σε όλους τους τόνους τονίζουν ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν έχει τελειώσει.
Ταυτόχρονα, η δολοφονία του Μπιν Λάντεν γίνεται εργαλείο για τη νομιμοποίηση του Γκουαντάναμο, καθώς οι πληροφορίες εμφανίζονται να προήλθαν από κρατούμενους του κολαστήριου. Αρα νομιμοποίησης και των ανακριτικών μεθόδων που εφαρμόζονται εκεί, δηλαδή των βασανιστηρίων. Επίσης των πολιτικών δολοφονιών οπουδήποτε οι ΗΠΑ κρίνουν ότι αποτελούν απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, όπερ και είναι απολύτως νόμιμες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ. Συνάμα της δράσης της CIA, των μυστικών φυλακών και κυρίως των μυστικών επιχειρήσεων, που τείνουν να γίνουν το κύριο εργαλείο επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η δολοφονία βοηθά στην ανασύσταση του τραυματισμένου κύρους του αμερικανικού στρατεύματος, κυρίως από τους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Συμβάλλει στο να κατευνάσει τις αντιθέσεις και τις αντιδράσεις στον πόλεμο εντός των ΗΠΑ από τον αμερικανικό λαό που στενάζει εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης. Εννοείται ότι αποτελεί και «πολύτιμο χαρτί» για τον πρόεδρο Ομπάμα για τη διεκδίκηση της ανανέωσης της προεδρικής θητείας του στις εκλογές του 2012.
Επίσης είναι πιθανό οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ να επεκταθούν σε δύο πιο διευρυμένα μέτωπα: Ασία και Αφρική. Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός αναμένεται να δυναμώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου