«Στο σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση και αρκετά από τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τα ακίνητα αυτά - κυρίως ανενεργά στρατόπεδα - θα παραχωρηθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η κερδοφορία του, αντί να αξιοποιηθούν ως πνεύμονες πρασίνου ή για την κάλυψη άλλων αναγκών των λαϊκών οικογενειών (αθλητικές, πολιτιστικές κ.ά.).
Οπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος για τη λεγόμενη «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, αναμένεται να οριστεί διεθνής σύμβουλος. Επίσης πρόσθεσε πως «όλα τα στρατόπεδα τα έχουμε ταξινομήσει σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Αυτά που είναι ενεργά στρατόπεδα και τα χρειάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, αυτά που είναι μέσα στον αστικό ιστό και τα ζητούν οι δήμοι για κοινωνικές, κοινωφελείς ή εμπορικές χρήσεις - και εκεί θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε - και η τρίτη κατηγορία είναι τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραχωρήσεις στους δήμους θα γίνονται με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα συμφωνούν μέρος των εκτάσεων να «αξιοποιείται» από επιχειρηματίες με την κατασκευή εμπορικών κτιρίων, πολυκατοικιών κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέρχεται σε 1.767 και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και μερικές από τις εκτάσεις και εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ - ΕΒΟ).
Ειδικότερα το ΓΕΕΘΑ διαθέτει 3 ακίνητα, ο Στρατός Ξηράς 1.484, το Πολεμικό Ναυτικό 132 και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα 13.
Στη λίστα για εκποίηση δε θα μπουν βέβαια τα ενεργά στρατόπεδα, αεροδρόμια και ναύσταθμοι. Υπάρχουν, όμως αρκετά άλλα. Για παράδειγμα, ο Στρατός Ξηράς έχει 194 ανενεργά στρατόπεδα και αρκετά ακόμη οι υπόλοιποι κλάδοι.
Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές και άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «φιλέτα» και γι' αυτό έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματιών. Επίσης, πέρα από τα ανενεργά στρατόπεδα, στα ακίνητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνονται δεκάδες διαμερίσματα, καταστήματα, αστικά οικόπεδα, αγροί, δασικές, ημιδασικές εκτάσεις, κληροδοτήματα κλπ.
Το σχέδιο για την «αξιοποίηση» των εκτάσεων αυτών δεν είναι σημερινό. Χρονολογείται από την εποχή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως άλλωστε και οι γενικότεροι σχεδιασμοί για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στα σχέδια επί κυβέρνησης ΝΔ περιλαμβάνονταν πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις, με στόχο να καλυφθεί το 2% των εξοπλιστικών δαπανών, που όμως δεν προχώρησαν στην πράξη.
Eurokinissi |
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου