Σελίδες

3 Δεκ 2011

Να μην πληρώσει κανείς το χαράτσι της ΔΕΗ, να καταργηθεί για όλους.



Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα στον πρωθυπουργό, με την οποία το ΚΚΕ ζητούσε την άμεση κατάργηση του νέου φορολογικού χαρατσιού που η κυβέρνηση συνέδεσε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα λαϊκό σπίτι που δεν πληρώνει το χαράτσι και που αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το ηλεκτρικό ρεύμα. 
Παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

« Κύριε πρωθυπουργέ, περιμέναμε ότι ήδη θα είχε προχωρήσει η διαδικασία κατάργησης αυτού του τέλους - χαράτσι το λέει ο λαός - γιατί η κατακραυγή είναι πανελλήνια. Η κυβέρνηση θα έπρεπε, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, να κάνει ένα βήμα πίσω. Εχω ακούσει ότι σήμερα θα υπάρξει μία εγκύκλιος που θα τοποθετείται στο θέμα.
 Δεν έχουμε υπόψη μας τι λέει η εγκύκλιος και δε θέλω να σταθώ στενά στις όποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχουν. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, το εξής πράγμα: Εμείς, όταν εννοούμε κατάργηση, εννοούμε κατάργηση για όλους.
Είναι πολύ πιθανόν αυτή η εγκύκλιος να καταργεί το χαράτσι στους ετοιμοθάνατους, στους άστεγους, σε αυτούς που έχουν να φάνε αρκετό καιρό. Ετσι, δημιουργείται η εντύπωση ότι όλος ο άλλος ελληνικός λαός, η μεγάλη πλειοψηφία, ζει καλά, δεν έχει πραγματική μείωση μισθών, μπορούν και αντέχουν να πληρώνουν αυτό το χαράτσι. Βεβαίως, όταν έχει κατοχυρωθεί, εν πάση περιπτώσει, νομικά ότι 5.000 είναι το αφορολόγητο, σημαίνει ότι μία οικογένεια με 6.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα να πληρώνει και το χαράτσι.
Ζητάμε να καταργηθεί εντελώς το χαράτσι. Και μη μας πείτε ότι αυτό θα ευνοήσει αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπάρχει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ξέρετε ποια είναι τα μεγέθη της ακίνητης περιουσίας.
Με την ευκαιρία, για να μπορούμε να δούμε ποιος έχει μεγάλη περιουσία και να λειτουργεί το "πόθεν έσχες" πραγματικά, για να ξέρουμε ποιος έχει πραγματικά εισοδήματα, υπάρχουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που εμείς ως κόμμα τις έχουμε καταθέσει. Παραδείγματος χάρη, να ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές των εταιρειών, των τίτλων του Δημοσίου και άλλων χρηματοοικονομικών τίτλων, να καταργηθεί το γνωστό φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό απόρρητο και να υπάρχει έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Εκεί συσσωρεύονται τα κέρδη, εκεί συσσωρεύονται τα πλούτη. Εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο φορολογίας, έστω και μέσα στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε.
Είναι πολύ πιθανόν, επίσης, να πάρετε το χαράτσι από τη ΔΕΗ και να το πάτε, όπως λέγεται, είτε στην εφορία είτε στους μισθούς κάθε μήνα. Δεν θα αναφέρω τώρα τι έχει να γίνει για να υπολογίζεται στο μισθό κάθε μήνα. Είναι άδικο και ταξικό 100%. Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει χαράτσι. Και αν κάνετε έναν ελιγμό, είναι κάτω και από τη λαϊκή κατακραυγή, αλλά και για να ικανοποιήσετε τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, που δε θέλει το χαράτσι στη ΔΕΗ, γιατί δε θέλει οι ιδιωτικές εταιρείες Ενέργειας που έρχονται ή που θα έρθουν για να κάνουν παραγωγή και εμπορία ρεύματος να μπερδευτούν με ένα λαό που ένα μέρος του θα αρνείται να πληρώσει το χαράτσι, θα απειθαρχεί.
Εμείς δηλώνουμε ότι το χαράτσι δεν πρέπει να το πληρώσει κανένας και καλούμε το λαό να αντέξει στις δυσκολίες, ακόμα και στο να του κλείσουν το διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί οι δυσκολίες που θα έχει μπροστά του, θα είναι πολύ περισσότερες από την απειλή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος».
Το πρόβλημα είναι οι «νόμιμες» φοροαπαλλαγές
Αμέσως μετά την απάντηση του Λ. Παπαδήμου, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Επιβεβαιώνεται ότι είναι πολιτική η επιλογή το χαράτσι αυτό και όχι ζήτημα τεχνικό ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πολιτική επιλογή, είναι διαρκείας και άλλωστε, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα μέτρα που παίρνονται στη διάρκεια της κρίσης υπερβαίνουν το χαρακτήρα της κρίσης και υπερβαίνουν και τους στενούς σκοπούς που υπάρχουν για το δημόσιο χρέος. Είναι παγιοποίηση της κατάστασης.
Οταν αποκτούμε ένα σπίτι, είτε το αγοράζουμε και πληρώνουμε δάνεια, είτε το επισκευάζουμε και πληρώνουμε δάνεια, είτε μας το κληροδοτεί κάποιος και πληρώνουμε φόρους, το έχουμε πληρώσει δέκα χιλιάδες φορές και μάλιστα, όσο πιο παλιό είναι το σπίτι τόσο περισσότερο το έχουμε πληρώσει. Ομως, βέβαια, πληρώνουμε και για τα καινούργια σπίτια. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί, δηλαδή, θα πληρώσουμε πρόσθετα; Πληρώνουμε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Γιατί πρόσθετα;
Αρα, λοιπόν, ο στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας. Μέχρι το τέλος του 2015, αυτός ο φόρος μένει και είμαστε βέβαιοι ότι, αν δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, το πολύ - πολύ να γίνει τεχνικά ένας ενιαίος φόρος και να είναι πιο μεγάλος. Τελικά, δηλαδή, είναι σαν να πληρώνουμε ενοίκιο. Τελικά, δηλαδή, πρέπει να μας ζητήσουν συγγνώμη οι γονείς μας, γιατί μας άφησαν ένα σπίτι, οι γιαγιάδες στα εγγόνια κ.λπ. Θα ζητήσουν και συγγνώμη από πάνω.
Δεύτερο ζήτημα: Ολα αυτά τα δημόσια έσοδα, όπως λέγεται, αποδίδονται σε ένα μηχανισμό. Οι δυσκολίες είναι πάντα στα δημόσια έσοδα. Η όποια "τρύπα" υπάρχει στα δημόσια έσοδα, μεγάλα ή μικρά - έστω να το δεχτώ αυτό - δεν οφείλεται πριν από όλα στη φοροδιαφυγή ή στην έλλειψη μηχανισμών. Οφείλεται στις φοροαπαλλαγές. Ηδη είπαμε προηγούμενα ότι οι μετοχές δεν είναι ονομαστικοποιημένες.
Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι επιχειρηματίες περνούν περιουσιακά τους στοιχεία, μέχρι και τις βόλτες που πηγαίνουν με τη γυναίκα τους και τα παιδιά τους, στα έξοδα των επιχειρήσεων και εμφανίζουν εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο και όλα τα άλλα έξοδα, ακόμα και τα δώρα που μπορεί να κάνουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, τα περνούν μέσα στις δημόσιες σχέσεις των επιχειρήσεων. Επομένως, τα δημόσια έσοδα ή τα φορολογικά έσοδα δεν είναι πριν από όλα αυτοί που καθυστερούν τους φόρους ή φοροδιαφεύγουν. Είναι καθιερωμένη, νόμιμη φοροδιαφυγή. Είναι πολιτική επιλογή, βεβαίως και αφορά πριν από όλα αυτό που εμείς λέμε μονοπώλια, επιχειρηματίες, μεγάλο κεφάλαιο. Πείτε το εσείς όπως θέλετε.
Τραγική η κατάσταση για τη λαϊκή οικογένεια
Τρίτο ζήτημα: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Μια οικογένεια σήμερα που έχει 30.000 εισόδημα το χρόνο μπορεί να ζήσει κανονικά, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ή και με 40.000 εισόδημα, όταν έχει δύο παιδιά; Δεν λέει κανείς ότι είναι ίδια με αυτούς που έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά αυτοί οι διαχωρισμοί, τα ρετιρέ και τα υπόγεια, είναι εντελώς σκόπιμοι. Διότι εσείς θεωρείτε ρετιρέ το να έχει ο άλλος δύο παιδιά και εισόδημα 40.000 το χρόνο - αβέβαιο σε συνθήκες ανεργίας - όταν ποιος ξέρει πόσα χρωστάει και πόσα δίνει, διότι δεν υπολογίζετε και τα χαράτσια που πληρώνουμε.
Θα φτάσουμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο, όπου αυτοί που έχουν σήμερα 30.000 το χρόνο, αύριο θα έχουν 20.000. Και μιλάμε για την ονομαστική αξία, γιατί για πρώτη φορά έχει συμβεί να μειώνεται η ονομαστική αξία των εισοδημάτων. Τέλος, κοιτάξτε και αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια αναδιανομή ταξικά άδικη. Και όταν σε παλαιότερους Προϋπολογισμούς ή σε παλαιότερες πολιτικές έδιναν αυξήσεις στους μισθούς, πάλι υπήρχε ανισοκατανομή και διεύρυνση της ανισοκατανομής. Διότι εσείς λαμβάνετε υπόψη τα έσοδα που υπάρχουν. Τα έξοδα δεν λαμβάνονται υπόψη.
Οταν, παραδείγματος χάρη, από τις αποδείξεις που πάμε στην εφορία αφαιρείται η ΔΕΗ - το χαράτσι αφαιρείται - αφαιρείται ο ΟΤΕ, αφαιρείται το πετρέλαιο, αφαιρούνται αυτά που είναι τα μεγαλύτερα έξοδα της οικογένειας, τι μένει; Μένει το σούπερ μάρκετ όπου βεβαίως όλο και περισσότερο - το δείχνουν και τα στοιχεία - μειώνεται η κατανάλωση για ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών.
Οταν, λοιπόν, θεωρείται φτωχός αυτός που έχει εισόδημα 5.000 ευρώ το χρόνο και όταν στα έξοδα δεν υπολογίζεται για την εφορία το 50% των εξόδων μιας οικογένειας, θα μου πείτε ότι γίνεται δίκαιο τώρα το σύστημα, γιατί θα πληρώνουν λιγότερο χαράτσι αυτοί που πεινάνε, αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα; Σάμπως έχουν να πληρώσουν το ρεύμα; Τι σπίτι έχει κάποιος που δεν έχει να φάει; Με συγχωρείτε, δηλαδή. Αν είχε ένα σπίτι σοβαρό θα το είχε πουλήσει πριν από χρόνια ή έστω και τώρα κοψοχρονιά. Ποια είναι τα σπίτια εκείνων που είναι εξαθλιωμένοι; Είναι σπουδαία σπίτια;
Η κατάσταση είναι τραγική. Το ξέρετε αυτό. Εγώ δεν λέω ότι δεν το ξέρετε. Δεν πρέπει, όμως, να πληρώσει ο λαός τα δημόσια χρέη, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά. Δεν τα δημιούργησε ο λαός. Και αυτό το "μαζί τα φάγαμε", που ειπώθηκε τάχα για λόγους αστειότητας, είναι η λογική που θέλει κυριολεκτικά ένα μεγάλο μέρος του λαού να το οδηγήσει στη φτώχεια. Βεβαίως, μην πιστεύετε ότι ο λαός θα σκύψει για πάρα πολλά χρόνια το κεφάλι. Και αν θέλετε, δεν έχει να χάσει και τίποτα. Τις αλυσίδες του θα χάσει - ξέρετε ποιος το είπε αυτό - τίποτε άλλο».


ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Υπερασπίστηκε συνολικά την αφαίμαξη του λαού
«Αναγκαίο» το χαράτσωμα για την «οικονομική εξυγίανση»
To βάρβαρο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί γιατί είναι αναγκαίο για την δημοσιονομική εξυγίανση». Το μέτρο αυτό, ανέφερε, κρίθηκε «απολύτως αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων από τους στόχους που είχαν τεθεί» και με δεδομένες τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει δημόσια έσοδα, επιλέχθηκε η είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το σύστημα αυτό, κατά τον πρωθυπουργό «έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας και έχει πλεονεκτήματα αναλογικότητας». Ανέξοδα ισχυρίστηκε ότι «δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων» και είπε ότι έγινε αναθεώρηση της απόφασης προκειμένου να «διορθωθούν λάθη και να αποφευχθούν κοινωνικές αδικίες», αναλύοντας την εγκύκλιο με τις εξαιρέσεις που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και δεν αλλάζει την ουσία του βάρβαρου μέτρου. Το χαράτσι θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, απλώς όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα διευκολυνθεί η καταβολή του με περισσότερες δόσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εισοδημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/12/11, 6:06 μ.μ.

    Ακούστε και ακούστε με προσοχή!
    Όποιος αποδέχεται και πληρώνει κάθε είδους χαράτσι θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα λεφτά του δεν πηγαίνουν για βοήθεια στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες του αλλά στους τοκογλύφους δανειστές.
    Πηγαίνουν στα κοράκια των τραπεζών.
    Μην φέρεστε ανόητα και πληρώνετε αυτούς που έχουν ως σχέδιο να σας εξαθλιώσουν.
    Κρατήστε τα χρήματα σας (ακόμα και αν έχετε να πληρώσετε) γιατί αργότερα θα σας χρειαστούν για να φροντίσετε την οικογενειά σας που σε λίγο καιρό δεν θα έχει ούτε ένα πιάτο φαϊ.
    Κανένα κράτος δεν θα σας "σώσει".
    Σώστε μόνοι σας τον ευατό και την οικογενειά σας.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ.
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή