Σελίδες

3 Δεκ 2011

Κανένας ήσυχος...



Κανείς να μην ξεγελαστεί από τις «μη μου άπτου» συζητήσεις στη Βουλή. Καμιά ελάφρυνση δεν προκύπτει. Αντίθετα, τα χαράτσια παραμένουν και μάλιστα με πιο σφιχτό το νομικό πλαίσιο για την επιβολή τους.
Η σπουδή με την οποία τα κανάλια έσπευσαν να παρουσιάσουν την εγκύκλιο για το χαράτσι της ΔΕΗ ως θετική εξέλιξη, δημιουργεί κίνδυνο εφησυχασμού από μεγάλες μάζες εργαζομένων που θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ΔΕΗ θα κόβει το ρεύμα κι αυτοί ακόμα θα ψάχνουν να βρουν πότε ακριβώς την πάτησαν: Οταν ψήφισαν ξεχωριστά ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ή όταν πίστεψαν ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ - κεφαλαίου μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό;
Κανένας εφησυχασμός. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, της πολιτικής του κεφαλαίου ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση την εφαρμόζει, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο να χάνουν.

Οσοι βρίσκονται ήδη στο δρόμο του αγώνα δείχνουν και τη λύση: Στη ρήξη με το σύνολο αυτής της πολιτικής. Σ' αυτό το δρόμο είναι ενταγμένα και μέτρα όπως η υπεράσπιση καθενός που απειλείται με συγκεκριμένο πρακτικό τρόπο. Σ' αυτό το δρόμο βρίσκεται και η πάλη των χαλυβουργών, που ήδη παίρνει χαρακτήρα πάλης όλων των εργατών ενάντια στην αστική τάξη.
***
Βρώμικη, πολύ βρώμικη η προπαγανδιστική επιχείρηση που εξελίσσεται στη γραμμή Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ενα απ' τα κανάλια έφτασε να βγάλει υπέργηρη γερόντισσα να δηλώνει «φταίμε κι εμείς, αλλά μας δίνανε πολλά λεφτά κι εμείς τα παίρναμε».
Μια τέτοια προπαγάνδα παραγράφει το γεγονός ότι ακόμα και ο καλύτερα πληρωμένος εργαζόμενος είναι χαμένος στη σχέση με το αφεντικό του καθώς αναγκαστικά ένα μέρος του πλούτου που παράγει αρπάζεται από τον καπιταλιστή, ο οποίος χωρίς το κέρδος που βγάζει από την απλήρωτη δουλειά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αυτό ακριβώς δεν πρέπει να ξεχνιέται. Μόνο έτσι δε θα νιώθουν ένοχοι οι εργάτες.
Βρώμικη είναι η συζήτηση και για τις δυνατότητες καλύτερης διαχείρισης. Αυτή κρύβει το γεγονός ότι η κρίση είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και λύνεται μόνο με καταστροφή κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Κρύβεται η νομοτέλεια της καπιταλιστικής κρίσης και μαζί της το γεγονός ότι αιτία της κρίσης είναι πάλι το κυνήγι του κέρδους, χωρίς το οποίο δεν μπορούν να υπάρχουν καπιταλιστές.
Η αστική προπαγάνδα είναι απόλυτα στοχοπροσηλωμένη. Μπορεί να δεχτεί κάθε συζήτηση για τη διαχείριση, αρκεί να μη θίγεται το κρίσιμο: Η ιδιοκτησία της στα μέσα παραγωγής, οι σχέσεις εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.
Η θέση καθενός απέναντι σ' αυτά τα δυο ζητήματα καθορίζει με ποιον είναι καταρχήν. Κι αυτό δε φτάνει.
Νοιάξιμο για την εργατική τάξη δε σημαίνει απλά κλάμα για τις αδικίες αλλά και εξοπλισμό της έτσι που να τα βγάλει πέρα στον πόλεμο.
Το ΚΚΕ ξεχωρίζει από τα άλλα κόμματα ακριβώς σ' αυτό. Δε δίνει λέξεις παρηγόριας. Αναλύει, δένει με τη δύναμη της επιστημονικής θεωρίας τα δεδομένα και προβάλλει τη μόνη λύση του μόνου προβλήματος:
Ρήξη και ανατροπή. Ρήξη στις σχέσεις εκμετάλλευσης, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, λαϊκή εξουσία - σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής. Δεν είναι περίπατος. Είναι όμως ο δρόμος που μπορεί να περπατηθεί με τη βεβαιότητα ότι οι εργάτες, ευρύτερα λαϊκά στρώματα έχουν να κερδίσουν σ' αυτόν.
***
Η χαρά της αστικής τάξης δεν κρύβεται για κάθε μέτρο που ανοιχτά διασφαλίζει τα συμφέροντά της. Σε κάποιες στιγμές δεν μπορεί να κρύψει ούτε το ταξικό μίσος που τρέφει για τους εργάτες. Οπως τώρα με την αρθρογραφία για το καμποτάζ.
Η υποκρισία των αστών επίσης δεν κρύβεται, όπως τώρα που μιλάνε για την ανάγκη να έχει ανθρωπιά η κυβερνητική πολιτική, όταν πυρήνας της είναι η βαρβαρότητα.
Παραμένουν προσκολλημένοι στο στόχο τσακίσματος των εργατών και κάνουν κωλοτούμπες μιλώντας για όρους εθνικής κυριαρχίας προκειμένου να κρύψουν το γεγονός ότι είναι επιλογή της αστικής τάξης η συμμετοχή της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Με ταξικούς όρους οι επιλογές των αστών. Ακριβώς με ταξικούς όρους πρέπει να γίνονται και οι επιλογές των εργατών.
Και η προχτεσινή απεργία, όπως και οι προηγούμενες, που έγινε με όρους ευθείας ταξικής αναμέτρησης, προσθέτει βάση για το άλμα προς τις επόμενες αναμετρήσεις, στις 6 του μήνα για τα χαράτσια, στις 20 του μήνα για τους ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου