Σελίδες

30 Δεκ 2011

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ



Ιδιο νόμισμα η φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου.
Τις ευθύνες τους για την υπηρέτηση της πλουτοκρατίας με κάθε τρόπο προσπαθούν να κρύψουν τα αστικά κόμματα.
Στη φενάκη της «αυτοκάθαρσης» του αστικού συστήματος προσανατολίζεται σκόπιμα η συζήτηση και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, προκειμένου να κρυφτεί το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή για το μεγάλο κεφάλαιο είναι η άλλη όψη των νόμιμων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνει και γι' αυτό είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό και το κράτος του.
Χτες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους λόγους παραίτησης των δύο οικονομικών εισαγγελέων και τη φράση που περιέχεται στην επιστολή τους, ότι δεν είναι «υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση»

Επίσης, θα ρωτηθούν για το ποιος προσπάθησε να τους επηρεάσει και σε ποιες υποθέσεις.
Λίγο αργότερα οι παραιτηθέντες συναντήθηκαν με τον Ι. Τέντε και τον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον αντεισαγγελέα Φ. Μακρή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση και τους ζήτησε να καταθέσουν με γραπτό υπόμνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς εμμένουν στις καταγγελίες τους και φέρονται έτοιμοι να κατονομάσουν όσους έκαναν παρεμβάσεις στο έργο τους. «Αν μας ζητήσουν ονόματα, θα τα πούμε»,φέρεται να είπαν.
Στην υπόθεση παρενέβη χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος συναντήθηκε με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρεόταν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης«να τελειώσει ακόμα και σήμερα (σ.σ. χτες)» το θέμα της προκαταρκτικής εξέτασης, ανησυχώντας προφανώς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η όλη υπόθεση στο πολιτικό σύστημα, που απαξιώνεται ραγδαία στις λαϊκές συνειδήσεις.
Καμώνονται τους ανήξερους
Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο τα αστικά κόμματα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η φοροδιαφυγή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, υπέδειξε την ευθύνη των δυο παραιτηθέντων εισαγγελέων «να προχωρήσουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, στην παροχή όλων των στοιχείων που διαθέτουν, για να καταστήσουν συγκεκριμένες τις καταγγελίες τους»,ανησυχώντας ότι «δηλώσεις και καταγγελίες, που δεν συνοδεύονται από αδιάψευστα στοιχεία, δηλητηριάζουν το κλίμα».
Από την πλευρά της, η ΝΔ, με δήλωση του Κ. Τζαβάρα, χαρακτήρισε«συγκλονιστικές» τις καταγγελίες, θετική την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και «επιτακτική ανάγκη να μάθουν όλοι οι πολίτες ποια "οργανωμένα συμφέροντα" και ποιοι "ποικιλώνυμοι εκφραστές τους" κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος». Ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.,Κ. Αϊβαλιώτης, αρκέστηκε να ζητήσει σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και γρήγορα «ώστε να μην αφήνουν κενά εκμετάλλευσης».
Παίζοντας στο ίδιο ταμπλό με τα αστικά κόμματα, ο Ν. Χουντής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η αντίδραση των εισαγγελέων άφησε έκθετη την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν, στους οποίους πρότεινε«να πάψουν να παριστάνουν τους οργισμένους και στον πρωθυπουργό να απορρίψει το ρόλο του τροχονόμου, των οικονομικών συμφερόντων και των "ποικιλώνυμων" πολιτικών σκοπιμοτήτων, που του έχουν αναθέσει».Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά διερεύνηση των όσων καταγγέλλονται και άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τους ίδιους τους παραιτηθέντες εισαγγελείς.
Αιχμές από το δικαστικό χώρο
Οι παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων προκάλεσαν αντιδράσεις και στο δικαστικό χώρο. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι απορίας άξιον, τι οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να επιθυμεί να προβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην αλλαγή αυτή του νομοθετικού πλαισίου και στην αντικατάσταση των εν λόγω εισαγγελικών λειτουργών, δεδομένου ότι ο θεσμός, υπό το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα απολύτως ικανοποιητικά».
Επίσης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι με τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων η δικαιοσύνη υπέστη «ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα στην ίδια της την αξιοπιστία» και πως οι καταγγελίες των Πεπόνη και Μουζακίτη συνιστούν«μείζον ζήτημα λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου