Σελίδες

19 Νοε 2011

Πάνω από 120 δισ. ευρώ για τους τραπεζίτες.



Το 71% των συνολικών δαπανών του κράτους θα πάει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών.

Πάνω από 120 δισ. ευρώ θα εισπράξουν από το ελληνικό δημόσιο οι τράπεζες το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματος της ελεγχόμενης πτώχευσης που προωθεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, ενώ την ίδια στιγμή κατακρεουργούνται ακόμα περισσότερο οι μισθοί των απασχολουμένων στο Δημόσιο, οι συντάξεις, οι κάθε είδους χρηματοδοτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και συνολικά οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που εξακολουθούν να υπάρχουν ως ψήγματα πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την Εισηγητική Εκθεση, η εικόνα που αφορά στις κρατικές δαπάνες για το 2012 εμφανίζεται ως εξής:
Οι αποδοχές και συντάξεις για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κονδύλι που είναι κατά 3,3% μικρότερο από το αντίστοιχο φετινό. Τόσες ήταν περίπου και οι σχετικές δαπάνες το 2006.
Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, που είναι το συνολικό κονδύλι με το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση όλες τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, της Παιδείας κ.ο.κ., σχεδιάζεται να μειωθούν από 18,8 δισ. που ήταν φέτος, στα 17,17 δισ. ευρώ.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα: Την επόμενη χρονιά οι πληρωμές για τέτοια προγράμματα θα είναι αυξημένες κατά 66,7% και από 600 εκατ. ευρώ θα εκτιναχθούν σε 1 δισ. ευρώ.
Οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους: Οι σχετικές δαπάνες για φέτος κινήθηκαν στα 17,52 δισ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις για τους τόκους που θα πληρώσουμε στους τραπεζίτες το 2012, ανέβαζαν το σχετικό κονδύλι στα 17,9 δισ. ευρώ. Το υπουργείο, στην Εισηγητική Εκθεση, υπολογίζει ότι με βάση τη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κατά 50%, το κονδύλι των τόκων θα διαμορφωθεί σε 12,75 δισ. ευρώ.
Τα χρεολύσια μακροπρόθεσμου δανεισμού: Φέτος, τα ποσά που πληρώθηκαν για την εξόφληση χρεών - ομολόγων έφτασαν τα 28,8 δισ. ευρώ. Κι όμως, μπορεί τα ποσά αυτά να είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού για το 2012 προβλέπεται η επιπλέον πληρωμή - εξόφληση τίτλων ύψους 41,9 δισ. ευρώ. Η αύξηση είναι της τάξης του 45,2%.
Τα χρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού: Εδώ υπάρχει κάποια μείωση, αλλά και πάλι τα ποσά που πρέπει να πληρωθούν το 2012 είναι της τάξης των 25 δισ. ευρώ.
Η τακτοποίηση οφειλών προηγούμενων χρόνων: Σε αυτόν τον κωδικό για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι αφορά «ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρελθόντων οικονομικών ετών φορέων της γενικής κυβέρνησης».
Η συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου: Εδώ η πρόβλεψη μιλάει για 32,1 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του λεγόμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ενίσχυση, δηλαδή, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Με βάση τον προϋπολογισμό:
  • Τα ποσά που θα πάνε κατευθείαν στα ταμεία των τραπεζών με τη μορφή τόκων, χρεολυσίων, καταπτώσεων εγγυήσεων και συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 71,1% των συνολικών κρατικών δαπανών.
  • Τα ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς και τις συντάξεις του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου αποτελούν το 11,4% των δαπανών.
  • Οι πόροι που εισπράττονται από το Δημόσιο υπέρ τρίτων είναι 4,2% των συνολικών δαπανών.
Το δημόσιο χρέος
Το κρατικό χρέος από 340,3 δισ. ευρώ το 2010, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 364,6 δισ. ευρώ στο τέλος του φετινού χρόνου. Σημειώθηκε δηλαδή μια αύξηση χρέους της τάξης του 7,1%. Ως προς το ΑΕΠ της χώρας, από 149,7% πέρσι, φέτος έφτασε το 167,4%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι κατά το 2011, πληρώθηκαν τουλάχιστον 45,2 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση και την απόφαση της 26ης του Οκτώβρη, το 2012 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το «κούρεμα» του χρέους κατά 50%. Το 2012 επίσης θα πληρώσουμε 12,75 δισ. ευρώ για τόκους και 41,9 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή συνολικά θα πληρωθούν για τοκοχρεολυτικές δόσεις 54,7 δισ. ευρώ. Μετά από όλα αυτά, στο τέλος του 2012 το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 317,4 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, η υποτιθέμενη μείωση του χρέους στο μισό, το περιβόητο «κούρεμα» και οι επιπλέον πληρωμές 54,7 δισ. στο τέλος του επόμενου χρόνου θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους μόλις κατά 47,2 δισ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου