Σελίδες

17 Οκτ 2011

Εκείνους που σε κάνουν να υποφέρεις, Εργάτη μπορείς, τούμπα να τους φέρεις!



Η αντιλαϊκή επίθεση δε θα σταματήσει. Αυτό υποστήριζε το ΚΚΕ από τότε που άρχισε το άγριο αντιλαϊκό πογκρόμ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε συμμαχία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και κάθε μέρα επιβεβαιώνεται. 
Για να σωθεί η “χώρα” ψήφισαν το μνημόνιο, για να σωθεί η “χώρα” ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο, για να σωθεί η “χώρα” φέρνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, συνεχίζονται και αυξάνονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Καμία αυταπάτη. 
Θέλουν να σώσουν την Ελλάδα των καπιταλιστών. 
Αυτό σημαίνει να χαθεί, να σβηστεί η Ελλάδα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. 
Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση δε μπορεί να συμφέρει και τους καπιταλιστές και τους εργάτες. 
Το σχέδιο σωτηρίας που υλοποιούν σήμερα σε συμμαχία κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ σημαίνει καταστροφή για το λαό.

 Οι κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα οργανώνουν την πάλη για να δυναμώσει η λαϊκή άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών, εκφρασμένη μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Προετοιμάζεται ήδη η σκληρή ταξική μάχη της απεργίας στις 19 Οκτώβρη, ενώ την ίδια στιγμή σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα ακούγεται το σύνθημα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων “Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία”. Με γενικές συνελεύσεις μέσα στα σχολειά οι μαθητές οργανώνουν κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συντονίζονται πανελλαδικά για να δυναμώσει η πάλη τους. Έχουν στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ που δίνει μάχη για να γίνει υπόθεση των εργατικών οικογενειών η μόρφωση των μαθητών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που οργανώνει την πάλη σε κάθε σχολή για να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο.
 Χρεοκοπούν το λαό για να σωθούν οι καπιταλιστές
Η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ και είναι ανεξέλεγκτη για τις λαϊκές οικογένειες. Δε θα έχει πάτο το βαρέλι. Κάθε βήμα πίσω που θα κάνει σήμερα ο εργαζόμενος, θα προετοιμάζει το επόμενο αντιλαϊκό μέτρο. Βάζουν στο στόχαστρο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προετοιμάζονται να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από σταθερό χρόνο εργασίας, από ασφαλιστικά δικαιώματα, από παροχές σε Υγεία και Πρόνοια. Δε θα σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε νέο εργαζόμενο, σε κάθε νέο άνεργο, σε κάθε νέο και νέα που σε λίγο θα βγουν στην παραγωγή ότι τα μέτρα είναι μόνιμα. Δεν είναι μπόρα που θα περάσει κάποια στιγμή μετά από λίγα χρόνια, στην ανάκαμψη. Φαίνεται ήδη ότι η όποια ανάκαμψη προκύψει θα είναι αναιμική, φαίνεται να μπαίνουν σε φάση καπιταλιστικής κρίσης και νέες χώρες στην ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία. Την ίδια στιγμή οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα πλαίσια της ΕΕ. Όλες οι διαπραγματεύσεις, οι συναντήσεις, οι συνεδριάσεις δε συζητάνε το αν πρέπει ή όχι να φτωχύνουν κι άλλο οι εργαζόμενοι. Σε αυτό έχουν ενιαία θέληση. Άλλο είναι το θέμα των προστριβών και των “συγκρούσεων”. Η έξοδος από την κρίση οδηγεί αναπόφευκτα, ανεξάρτητα από τη θέληση του τάδε ή του δείνα πολιτικού, στην καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Πρώτη καταστρέφεται η εργατική δύναμη. Ανεργία, μειώσεις μισθών, περικοπές στις συντάξεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης εντάσσονται στην καταστροφή και την υποτίμηση της εργατικής δύναμης. Αυτό όμως δε φτάνει. Απαιτείται να καταστραφεί μέρος του κεφαλαίου που έχει υπερσυσσωρευτεί. Απαιτείται δηλαδή να “χάσουν” μέρος από κεφάλαια και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ακόμα και να καταστραφούν καπιταλιστές. Εδώ ξεσπάνε οι κόντρες ανάμεσα στην αστική τάξη, τόσο στο διεθνές όσο και στο εγχώριο επίπεδο. Ποιανού το κεφάλαιο, με ποιο τρόπο και σε ποια χρονική στιγμή θα καταστραφεί. Άρα η χρεοκοπία είναι συνυφασμένη με την καπιταλιστική κρίση και την προσπάθεια της αστικής τάξης να την ξεπεράσει.
 Τρομοκρατικοί εκβιασμοί στο λαό
Εκβιάζουν προκειμένου οι εργαζόμενοι να σκύψουν το κεφάλι και λένε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, αν δεν εισπρακτούν τα φοροχαράτσια, θα μείνει άδειο το κρατικό ταμείο και θα κηρυχθεί στάση πληρωμών. Το άγχος τους δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις βέβαια. Είναι να έχει τη δυνατότητα το κράτος για περισσότερες κρατικές επιδοτήσεις προς τα μονοπώλια.
Είναι ψέμα ότι παίρνουν τις δόσεις από τα δάνεια για να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Το αντίθετο συμβαίνει! Κόβουν από τους μισθούς και τις συντάξεις για να πληρώνονται τόκοι, χρεολύσια και …λοιπές δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Κόβουν δηλαδή από τους μισθούς και τις συντάξεις για να πληρωθούν οι δανειστές, την ίδια στιγμή που ισχύουν οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, οι επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ εργοδοτικές εισφορές, οι επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο με πακτωλό χρημάτων μέσω ΕΣΠΑ. Άρα ας αφήσουν τα προπαγανδιστικά τρικ ότι τάχα με τα μέτρα γλιτώνουμε τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών! Εδώ και  ένα χρόνο το ίδιο επιχείρημα ρίχνει η κυβέρνηση, το ίδιο αναπαράγουν τα αστικά επιτελεία από τα έντυπα και ηλεκτρονικά αστικά ΜΜΕ.
 Να αποδυναμωθούν κι άλλο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ…
Η ΝΔ την ίδια στιγμή στηρίζει ουσιαστικά-στρατηγικά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει ότι τάχα το δικό της μείγμα είναι φιλολαϊκό. Είναι ψέμα! Συμφωνεί με τις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όλα τα μέτρα που υλοποιούνται σήμερα είναι προαποφασισμένα χρόνια πριν στα πλαίσια της ΕΕ, τα έχει συμφωνήσει και η ΝΔ. Βάζει πλάτη ουσιαστική στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για παράδειγμα η ΝΔ καταψήφισε τον Ιούνη το μεσοπρόθεσμο, ψήφισε όμως και τους μισούς εφαρμοστικούς νόμους. Στα πρόσφατα χαράτσια η ΝΔ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά πρόλαβε να δώσει διαπιστευτήρια στην αστική τάξη λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τα πληρώσουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κόμματα του κεφαλαίου, έχουν την ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική, είναι εχθροί των συμφερόντων των εργατικών οικογενειών. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την αλλαγή του Μανωλιού στην κυβέρνηση.
 …να δυναμώσει το ΚΚΕ, να δυναμώσει η ταξική πάλη
Μπροστά στη δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης οι αστοί επεξεργάζονται όλα τα σενάρια. Συζητούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις εθνικής ανάγκης, που όλος ο πολιτικός κόσμος, λένε, θα πρέπει να ενωθεί για να περπατήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα πιο γρήγορα. Η αστική τάξη, τα κόμματά της και τα επιτελεία της δε θα λυπηθούν το λαό αν τον βρουν μπόσικο, αν τσιμπήσει στην “αναγκαία”, για το κεφάλαιο, συναίνεση. Γι’ αυτό είναι στήριγμα για το λαό η ξεκάθαρη απόρριψη του ΚΚΕ απέναντι σε σενάρια συγκυβερνήσεων. Είναι εγγύηση για το λαό το κάλεσμα του ΚΚΕ, όχι απλά να απορριφθεί η συναίνεση αλλά να δυναμώσει, να οξυνθεί η ταξική πάλη. Να μεγαλώσουν οι δυσκολίες για την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή προοπτική με την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων, ανεξάρτητα ποιο ή ποια κόμματα είναι στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει λύση για το λάο στα πλαίσια της καπιταλιστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα του πώς αυτή καμουφλάρεται κατά καιρούς.
 Να τσακιστούν οι αυταπάτες!
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαγραφή του χρέους, στα πλαίσια της ΕΕ και αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί τάχα προς όφελος του λαού. Αυτό συμπυκνώνεται στο πλαστό δίλημμά τους το οποίο λέει«Κυβέρνηση δικομματισμού και προθύμων ή ριζοσπαστική-αριστερή κυβέρνηση;». Έτσι με μιας δεν υπάρχουν μονοπώλια, δεν υπάρχει καπιταλιστική ιδιοκτησία! Βέβαια δε λένε τι κέρδισε το λαϊκό κίνημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τέτοια κυβερνητικά σχήματα δοκιμάστηκαν. Όχι απλά δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο, αλλά αντίθετα οι αυταπάτες που δυνάμωσαν, αργότερα έγιναν ταφόπλακα για το εργατικό κίνημα, κάτι που αποδεικνύεται γλαφυρά σήμερα στις χώρες που δοκιμάστηκαν τέτοιες λύσεις (Ιταλία, Γαλλία). Διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού, με την εξουσία στα χέρια της αστικής τάξης δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει ποτέ.
Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του οπορτουνισμού (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) μαζί με την ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα (πχ Ιντρακόμ, σε σωματεία από το χώρο της Υγείας) προσπαθούν  να βάλουν εμπόδια στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των νέων χαρατσιών. Πίσω από όσα λένε για τάχα συμβολική κίνηση, θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Η οργανωμένη άρνηση πληρωμής δεν είναι συμβολική κίνηση, είναι μορφή πάλης, είναι όπλο στα χέρια του εργατικού κινήματος για να δυναμώσει κι άλλο η πάλη, να γίνει πιο επικίνδυνη για το κεφάλαιο και τα κόμματά του, ενώ είναι και κλειδί για τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, την αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των ταξικών δυνάμεων.
 Νόμιμη για το λαό η πάλη για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία
Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν πρέπει να δώσουν δεκάρα στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία. Δε θα σταματήσουν. Απέναντί τους το κεφάλαιο, τα κόμματά του και η ΕΕ πρέπει να βρουν ένα λαό αποφασισμένο να μην πληρώσει για την καπιταλιστική κρίση που δημιούργησαν οι καπιταλιστές. Να μην πληρώσει ούτε ευρώ για το χρέος που είναι όλο παράνομο στη λαϊκή συνείδηση γιατί και γι’ αυτό ευθύνονται οι πλουτοκράτες. Ξανασηκώνουν τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία το ζήτημα της ανομίας. Γιατί είναι νόμιμο οι νέοι εργαζόμενοι να ζουν με 500 ευρώ και να μην πάρουν ποτέ σύνταξη; Γιατί είναι νόμιμο οι μαθητές το 2011 να μην έχουν βιβλία, να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ σε φροντιστήρια οι γονείς τους; Γιατί είναι νόμιμο σήμερα να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ οι λαϊκές οικογένειες για να σπουδάσει το παιδί τους σε μια σχολή κατάρτισης; Γιατί είναι νόμιμο να ματώνουν οι λαϊκές οικογένειες πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε νοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι; Γιατί είναι νόμιμο σήμερα χιλιάδες σπουδαστές σε ΤΕΙ και ΑΕΙ να παρατάνε τις σπουδές τους για να βρουν δουλειά; Γιατί είναι νόμιμο οι λαϊκές οικογένειες να φορτώνονται κάθε μέρα και με ένα νέο χαράτσι; Παράνομα είναι όλα αυτά τα μέτρα γιατί απλά συμφέρουν τους λίγους, τους πλουτοκράτες που ζούσαν και ζουν από τη δουλειά των εργατών. Νόμιμο είναι σήμερα να έχει δάσκαλο ο μαθητής, να μην πληρώνει τίποτα ο γονιός για να πάει το παιδί του σχολείο. Νόμιμο είναι σήμερα να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία, να είναι δωρεάν για το λαό, να στελεχωθούν και να καταργηθεί η δράση των επιχειρηματιών στην υγεία και στην πρόνοια. Νόμιμο είναι να παρθούν σήμερα μέτρα προστασίας για τους ανέργους, που καθημερινά αυξάνονται και σε αυτούς θα προστεθούν και οι απολυμένοι από το Δημόσιο. Ο αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών συνολικά είναι πέρα για πέρα όχι απλά νόμιμος, αλλά η μόνη ελπίδα για τους εργαζομένους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τους μικρούς ΕΒΕ που τους καταπίνουν τα μονοπώλια και τους φτωχούς αγρότες. Τώρα πρέπει να υψωθεί τείχος για να σωθεί η λαϊκή οικογένεια. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Είναι πέρα για πέρα νόμιμη πράξη η οργανωμένη άρνηση πληρώμων από το λαό.
 Το φόβο μας να ‘χουν!
Θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη και στην όξυνση της ταξικής πάλης  γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους οι αστοί. Βγάζουν μπροστά τους λαγούς, Καρατζαφέρηδες και Σία, για να ζητήσουν να ενταθεί η κρατική καταστολή γιατί υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης. Να διαφυλαχτεί η σταθερότητα και η ομαλότητα. Η ομαλότητα της άγριας τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, η ομαλότητα της φτώχειας, η ομαλότητα που αυξάνει καθημερινά αυτούς που ζουν με προνοιακά επιδόματα, η ομαλότητα που καθημερινά βρίσκει δεκάδες παραπάνω νοικοκυριά να μην έχουν ρεύμα γιατί δε μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, η ομάλοτητα της κατάσχεσης των σπιτιών από τις τράπεζες γιατί δε βγαίνουν τα λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις. Η ομαλότητα που στέλνει εισαγγελείς στα σχολεία για να τρομοκρατήσουν 15χρονα παιδιά που αγωνίζονται. Φοβούνται γιατί ξέρουν ότι στην Ελλάδα η οργή μπορεί να συναντηθεί με την πολιτική του ΚΚΕ. Να μεταφραστεί σε ορμητική μαζικοποίηση των συνδικάτων, στην αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης με προμετωπίδα το σύνθημα “Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα από την αποσταθεροποίηση, για την οποία ιδρώνουν τα αστικά κόμματα. Ισα-ίσα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, να αποδυναμώσουν όσο γίνεται περισσότερο τους “πάνω”.
 Οργάνωση-αντεπίθεση παντού!

Να ’ρθουν τα πάνω κάτω

Επιβεβαιώνεται περίτρανα σήμερα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που απασχολεί τις λαϊκές οικογένεις, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων που να μη συνδέεται με το βασικό πολιτικό πρόβλημα. Την εξουσία των μονοπωλίων και την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να ψάξουν ούτε χαραμάδα διεξόδου στα πλαίσια του καπιταλισμού. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, που αναπαράγονται ακόμα πιο τρομοκρατικά στους χώρους δουλειάς με διλήμματα “ή απολύσεις ή μειώσεις μισθών”, που αναπαράγουν και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στους χώρους δουλειάς θα κριθεί το αν τελικά ο πόλεμος θα βρει νικητή την εργατική τάξη και τους συμμάχους της ή την πλουτοκρατία. Σε κάθε εργοστάσιο, γιαπί, γραφείο, σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε εργατογειτονιά, όπου ζει και αναπνέει η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων είναι αναγκαίο να σημάνει συναγερμός. Να μη δουλέψει κανείς στις 19 Οκτώβρη. Στα σχολεία και στις σχολές, με τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων και το ΜΑΣ, να οργανωθεί η πάλη των μαθητών και των σπουδαστών, να συζητηθεί πλατιά πώς θα συμβάλλουν στη σκληρή ταξική μάχη της απεργίας, πώς θα στηρίξουν το ΠΑΜΕ.
Να μεταφραστούν σε οργανωμένη δύναμη στα ταξικά συνδικάτα και στην κοινωνική συμμαχία, οι χιλιάδες των εργαζομένων που στήνουν αυτί στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που κόβουν δεσμούς με τα αστικά κόμματα. Να αναδειχθεί ο επιζήμιος ρόλος του οπορτουνισμού. Είναι επικίνδυνος για την πορεία του λαϊκού κινήματος ο σχεδιασμός του, είναι μέρος του ρετουσαρίσματος που επιχειρείται στο αστικό πολιτικό σύστημα. Θέλει το εργατικό κίνημα όμηρο των αυταπατών του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού.
Το κάλεσμα του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου να πατήσει στους χώρους που δουλεύει και μορφώνεται η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Στα σχολεία που καλούνται γονείς και μαθητές να πληρώνουν για τη λειτουργία τους. Στα δημόσια ΙΕΚ να καταργηθούν τα δίδακτρα, να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής έξω από τις σχολές επειδή δεν έχει να πληρώσει. Στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μη μπουν σε καμία εστία νοίκια, να μην υπάρξει σπουδαστής που θα φύγει από τη σχολή του επειδή δεν έχει να πληρώνει. Ούτε ένα ευρώ να μη δοθεί από τους σπουδαστές για βιβλία, σίτιση και στέγαση σε κανένα χώρο μόρφωσης. Μέσα στην πάλη να ωριμάζει σε περισσότερα εργατόπαιδα ότι σήμερα η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για τις εργατικές οικογένειες είναι η διαγραφή του χρέους με αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. Ο Σοσιαλισμός σήμερα μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση συνολικά των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της ανατροπής, ο δρόμος που καλεί το ΚΚΕ. Το κόστος της υποταγής και της συναίνεσης όμως είναι πολύ μεγαλύτερο από τις θυσίες στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, στην πάλη για το Σοσιαλισμό.

Στις 19 και 20 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, οι μαθητές και οι σπουδαστές πρέπει να δώσουν βροντερό παρών στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου