Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Β. Σκουρή, έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την οποία αναδημοσιεύει ο «Ρ».
****
-- Κατά κοινή ομολογία μπαίνουμε στον πιο δύσκολο χειμώνα μετά τον εμφύλιο. Προβλέπετε πολιτικές εξελίξεις, κυρία Παπαρήγα;
-- Η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια που πλήττουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν περιγράφονται ούτε με όρους βαρυχειμωνιάς, ενώ τα ακόμη χειρότερα ακολουθούν. Η καπιταλιστική κρίση της υπερσυσσώρευσης κερδών και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη βαθαίνει.
Τα διαχειριστικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν σήμερα αποδεικνύονται άχρηστα. Οι αντιθέσεις μεταξύ μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους οξύνονται.
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άκρως επικίνδυνες, αν δεν παρέμβει αποφασιστικά ο λαός.
-- Κορυφαία στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων επαναφέρουν - παρά την αντίθετη θέση των αρχηγών τους - το θέμα της συγκυβέρνησης. Το θεωρείτε πιθανό; Και τι θα αντιμετωπίσει;
-- Είναι ολοφάνερο πια ότι την ετοιμάζουν. Εδώ και καιρό το έχουμε προβλέψει, δίχως να είμαστε μάγοι. Μελετάμε σε βάθος τις εξελίξεις στην οικονομία. Διαβάζουμε αυτά που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο. Η κόντρα τους τώρα είναι για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Συναίνεση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα έχουν από το Μάαστριχ. Η κυβερνητική τους συνεργασία έχει στόχο να τρομοκρατήσει το λαό, ώστε να τον υποβάλουν σε αβάσταχτες θυσίες. Ταυτόχρονα, θέλουν να λύσουν τις αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων της πλουτοκρατίας.
-- Ετσι, όμως, δε θα μείνει μεγάλος χώρος αντιπολίτευσης στην αριστερά;
-- Για το ΚΚΕ, που εκπροσωπώ, σας λέω το εξής: Αλίμονο αν ο λαός έχει ανάγκη να δει την ανοιχτή κυβερνητική τους συνεργασία, για να καταλάβει ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη είναι συνένοχοι για όσα έχουν γίνει σε βάρος του και ότι θα κάνουν τα πάντα για να του φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση. Ο δικομματισμός αποδείχτηκε δοκιμασμένο εργαλείο για τον εγκλωβισμό λαϊκών συνειδήσεων. Η συγκυβέρνηση, έστω και προσωρινά, δείχνει την αδυναμία και τα αδιέξοδά τους. Τώρα πια δεν θέλουν να πείσουν το λαό μόνο με τα γνωστά μέσα που χρησιμοποιούν, αλλά να τον εξαναγκάσουν. Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις για να αντεπιτεθεί, να εμποδίσει και να ανατρέψει την πολιτική τους.
-- Οι εκλογές πάντως μπορεί να δώσουν κυβερνητική λύση, που θα είναι πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή των κανόνων της τρόικας. Σας ανησυχεί μια τέτοια εξέλιξη;
-- Ο λαός δεν έχει περιθώρια να κάνει το λάθος που έκανε στις προηγούμενες εκλογές. Οσο μεγάλα κι αν είναι τα τρομοκρατικά διλήμματα και οι απειλές, πρέπει να τους δώσει ισχυρό πλήγμα, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Ετσι θα βρεθεί μετά τις εκλογές πιο ισχυρός ο ίδιος ο λαός.
-- Αντιμνημονιακό μέτωπο, όπως λένε η ΝΔ αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να υπάρξει;
-- Κοροϊδεύουν όσοι λένε κάτι τέτοιο. Οι βασικοί στόχοι του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου είχαν αποφασιστεί πριν από την κρίση στην ΕΕ. Υπήρχαν στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ήταν αιτήματα των επιχειρηματιών. Με αφορμή την κρίση επιχειρούν με «φαστ τρακ» να τα υλοποιήσουν. Το μόνο μέτωπο που είναι υπέρ του λαού είναι η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων, της νεολαίας, που ξεκινά από το «να εμποδίσουμε τα βάρβαρα μέτρα» και στρέφεται ενάντια στη στρατηγική που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
-- Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και γνωρίζει την αρνητική σας απάντηση, σας καλεί στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου της αριστεράς απέναντι στις εξελίξεις . Γιατί εκτιμάτε ότι το πράττει;
-- Θέλει να κρύψει τα αδιέξοδα και τις συγχύσεις που έχουν οι συνιστώσες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και γύρω απ' αυτόν. Αυτό εκφράζεται με τις πολλές και συνεχώς μεταβαλλόμενες απόψεις τους για την κρίση και με τις λύσεις που προτείνουν.
-- Τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, κυρία Παπαρήγα δεν τον θεωρείτε σύμμαχη δύναμη; Και το λέω αυτό γιατί πολλοί πολίτες λένε, γιατί η αριστερά να είναι κατακερματισμένη απέναντι σε μία λαίλαπα που πλήττει τη χώρα και τους πολίτες;
-- Αυτοί που σκέπτονται έτσι, δεν έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα. Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα σταματήσει η πολυδιάσπαση των εργαζομένων στην οργάνωση, στη δράση και πώς θα χειραφετηθούν από την κυρίαρχη ιδεολογία. Οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με όσα λένε, καλλιεργούν νέες αυταπάτες πάνω στις παλιές, εμποδίζοντας τη ριζοσπαστικοποίηση. Εκτός των εύκολων λύσεων εντός συστήματος, εντός ΕΕ, και χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τώρα, στην ουσία, προτείνουν ως αριστερό την επιστροφή στον καπιταλισμό της δεκαετίας του '50 και του '60!
-- Ο πρωθυπουργός επιμένει σε δημοψήφισμα. Τι επιδιώκει κατά τη γνώμη σας; Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία;
-- Αν θέλει τη γνώμη του λαού, να κάνει εκλογές. Αυτά που σχεδιάζει είναι για να παγιδεύσει το λαό. Με πονηρό και ύπουλο τρόπο να δείξει ότι έχει τη συγκατάθεσή του στα μέτρα που πήρε και στις αντιδραστικές αλλαγές που σκοπεύει να φέρει.
-- Χθες (σ.σ. το Σάββατο) ήταν η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ . Είναι σαφές ότι το κόμμα της 3ης του Σεπτέμβρη δεν έχει καμιά σχέση με το σημερινό, όσο και αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Πιστεύετε ότι μετά το μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει μέλλον;
-- Οπως και να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ θα μείνει το ίδιο αστικό κόμμα. Είναι καιρός πια οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν σε ορισμένες αρχικές διακηρύξεις του πριν το '85 ΠΑΣΟΚ, να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει. Αυτό που υπάρχει περισσότερο από τότε είναι η ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με λαϊκή εξουσία. Για να ζήσει ο λαός καλύτερα, για να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
-- Μία αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο μπορεί να δημιουργήσει «αναγεννητικές» συνθήκες;
-- Καμιά αλλαγή προσώπου ή κόμματος δεν μπορεί να αναγεννήσει και να λύσει τις άλυτες αντιφάσεις που έχει το γερασμένο ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Η μόνη αναγεννητική αλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει ο λαός, να αφήσει οριστικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να εμπιστευτεί τη δύναμή του.
-- Η κρίση κατά κοινή ομολογία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Πιστεύετε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να την υπερβεί ενωμένη ή προβλέπετε διάλυση;
-- Η ΕΕ αποδείχτηκε λυκοσυμμαχία. Οχι συμμαχία που οδηγεί στην ευημερία τους λαούς, όπως υπόσχονταν τα κόμματα που ψήφισαν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ. Οι λαοί της σε όλες τις χώρες της δεινοπαθούν από τα ίδια βάρβαρα μέτρα. Η ΟΝΕ και το ευρώ δεν άμβλυναν τις ανισότητες. Διεύρυναν την ανισομετρία. Ολοι αυτοί που βλέπουν στην ισχυρή διακυβέρνηση και το «ευρωομόλογο» ως λύση και ενίσχυση της ΕΕ ή αγνοούν τα βασικά ή εθελοτυφλούν. Κάθε βήμα ισχυροποίησης της ΕΕ γεννά αντίδραση για τους λαούς και ταυτόχρονα τροφοδοτεί τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους. Θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις. Οι λαοί πρέπει να τις διευρύνουν.
-- Υπό ποιες προϋποθέσεις η χώρα θα πρέπει να εξέλθει από το ευρώ; Γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο να εκδιωχτεί...
-- Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει, ούτε μεσοβέζικες λύσεις μπορούν να υπηρετήσουν το λαό. Η θέση μας ήταν και είναι αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία. Ο λαός δεν πρέπει να δει τις εξελίξεις στην ΕΕ με φόβο και δέος, ούτε να μπλέξει στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα τμήματα της ελληνικής πλουτοκρατίας, του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
-- Αποκλείετε το ενδεχόμενο και ενός πολέμου για να ξεπεραστεί η κρίση;
-- Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι η καπιταλιστική κρίση θα εντείνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις διαμάχες για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας. Βλέπετε τι γίνεται στη Β. Αφρική. Μέσα σε μια νύχτα εγκατέλειψαν τους έως χθες συνεργάτες τους και κήρυξαν πόλεμο, στη Λιβύη σφάζουν το λαό στο γόνατο. Οι κίνδυνοι για γενίκευση των πολέμων και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γίνονται συνεχώς μεγαλύτεροι από τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους.
-- Από χθες ξαναβγήκαν στις πλατείες και οι αγανακτισμένοι. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για αυτό το κίνημα όπως εξελίσσεται;
-- Θυμάστε πως όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών, κολάκευαν τους αγανακτισμένους, τις μούντζες, το «έξω τα κόμματα» κ.ά; Είδατε πώς αντιμετώπισαν προχθές τα σωματεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ, που βρέθηκαν έξω από τα μεγάλα ξενοδοχεία, διεκδικώντας βασικά δικαιώματα των εργαζομένων και στρεφόμενοι κατά μεγαλοξενοδόχων και της κυβέρνησης; Συκοφαντία και απειλές. Νομίζω γίνεται αντιληπτό ποιο κίνημα τους ενοχλεί και φοβούνται. Το κίνημα που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς και κλάδους και στοχεύει τον ταξικό αντίπαλο.
-- Με αφορμή τις θέσεις σας για την Παιδεία, η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι δεν μπορείτε να λέτε ότι οι νόμοι δεν θα εφαρμοστούν. Δημοκρατία λένε υπάρχει, πώς εσείς αμφισβητείτε το Κοινοβούλιο;
-- Για το ΚΚΕ, αλλά και για κάθε έναν που θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό, νόμιμο είναι το δικαίωμα των εργαζομένων, της νεολαίας, να αντιπαλεύουν με μαζικές διαδικασίες αντιλαϊκούς, άδικους νόμους, που συνήθως η πλειοψηφία τούς ψηφίζει στη Βουλή.
-- Το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ δείχνει ανήσυχο για το Αιγαίο. Τι φοβάστε, τι διαβλέπετε, κυρία Παπαρήγα;
-- Η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η συνδιαχείριση βρίσκεται συνεχώς στην ημερήσια διάταξη. Οι δυσκολίες που έχουν προκύπτουν και από τη διαμάχη πολυεθνικών, αλλά και από τις εμπλοκές για τις ΑΟΖ νότια της Κύπρου, τις εξελίξεις στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή.
-- Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τον Λεωνίδα Κύρκο. Γιατί αλήθεια;
-- Η θέση μας για το ρόλο του Λ. Κύρκου είναι γνωστή. Την ώρα του θανάτου και της κηδείας επιλέξαμε τη σιωπή, αν και οι ύμνοι των αστικών κομμάτων είναι και αυτοί αποκαλυπτικοί.
-- Ακόμα και αυτοί που σας λοιδωρούσαν στην εκλογή σας, παραδέχονται πλέον πως η Αλέκα Παπαρήγα είναι μια πολύ επιτυχημένη Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομως δεν έχετε κουραστεί τόσα χρόνια και το κόμμα δεν θέλει ανανέωση και στα ανώτατα κλιμάκιά του;
-- Η ανανέωση στα όργανα του Κόμματος είναι αντικειμενική ανάγκη και γίνεται στην πράξη. Οσον αφορά εμένα, η χρέωσή μου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής.
-- Τελικά, υπάρχει πρόβλημα στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα; Και μπορεί να μη δοθεί η νέα δόση;
-- Το τι ακριβώς συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα μόνο αυτοί το ξέρουν. Ενα είναι σίγουρο: Δεν διαπραγματεύονται για την προστασία των λαϊκών συμφερόντων. Και οι δυο αξιοποιούν το φόβητρο της χρεοκοπίας για να κλιμακώσουν την αντιλαϊκή επίθεση. Οι διαφορές τους αφορούν το ποιοι θα ωφεληθούν και σχετίζονται με την όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ για το πώς θα γίνει η καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων. Τα δάνεια και οι δόσεις δίνονται για να στηριχθούν οι δανειστές, οι τραπεζικοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ελληνικοί και ευρωπαϊκοί, και όχι για τους μισθούς και τις συντάξεις που πετσοκόβονται. Κατά συνέπεια, αν τεθεί πραγματικό πρόβλημα μη καταβολής της δόσης, σημαίνει ότι έχουν οξυνθεί πολύ οι αντιθέσεις και θα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις. Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου