Νέα αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα...
Σαν να μην έφτανε η λαίλαπα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που συναποφάσισε με την τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξησης της φορολογίας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, έρχεται τώρα και η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων.
Πρόκειται για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο, καθώς οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα πρόστιμα, ακόμη και πρόσθετες εισφορές σε γη και χρήμα, για να σώσουν για 20 έως 40 χρόνια το σπίτι τους από την κατεδάφιση.
Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν πρόκειται βέβαια να λύσει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, ένα πρόβλημα που επί δεκαετίες συντηρούσε το δικομματικό σύστημα για να καταστήσει τους ιδιοκτήτες τους εύκολη λεία και ομήρους της πολιτικής του.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι με τις ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια για το ύψος του προστίμου, πάει να εφαρμόσει ένα «δίκαιο μέτρο». Ωστόσο δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις της «τσουβαλιάζουν» όσους έχτισαν αυθαίρετες βίλες πολλών τετραγωνικών, επαύλεις, ακόμη και εργοστάσια και ξενοδοχεία, με αυτούς που έχτισαν ένα αυθαίρετο φτωχόσπιτο, εκτός σχεδίου, που το χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία.
Αναλογικά μεγαλύτερα τα πρόστιμα για τα φτωχόσπιτα!
Για μια ακόμα φορά θα κληθούν να πληρώσουν "τη νύφη" κυρίως τα λαϊκά στρώματα. Οι κάτοικοι των προσφυγικών της Παλιάς Κοκκινιάς και του Περάματος που - ελλείψει οποιουδήποτε προγράμματος λαϊκής στέγης - έχτισαν παράνομα μια τουαλέτα ή ένα ακόμη δωμάτιο γιατί βρέθηκαν στην ανάγκη να βάλουν εκεί το δεύτερο ή το τρίτο παιδί τους ή κάποιον ηλικιωμένο ή ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, αφού δεν υπάρχει σχετική μέριμνα από το κράτος. Και βέβαια όλες αυτές τις παράνομες κατασκευές και επεκτάσεις τις ακριβοπλήρωσαν. Τώρα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους, έρχεται η κυβέρνηση και τους αναγκάζει να ξαναπληρώσουν πανάκριβα πρόστιμα, ενώ μπορεί να είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι με πετσοκομμένες αποδοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα παραδείγματα που έσπευσε να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποδεικνύουν ότι τα αυθαίρετα σπίτια που έχτισε ο φτωχός λαός "για να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι" από το 1983 ως το 2003, θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα με τη ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, από ό,τι θα πλήρωναν με τις ρυθμίσεις που ισχύουν. Αντίθετα, οι αυθαίρετες μεγάλες βίλες που έχτισε η πλουτοκρατία στη Μύκονο και σε άλλες ακριβές περιοχές της Αττικής και αλλού από το 2003 μέχρι το 2010, με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις, ενώ παράλληλα όταν τα ακίνητα αυτά "τακτοποιηθούν" θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία. Ειδικότερα:
Για ένα αυθαίρετο 100 τ.μ. εντός σχεδίου σε μια πόλη όπως οι Αγιοι Ανάργυροι Αττικής με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ που χτίστηκε το 2000 και χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία το πρόστιμο ανέγερσης που θα πλήρωνε με τις προηγούμενες ρυθμίσεις θα ανέρχονταν σε 1.500 ευρώ, συν το πρόστιμο διατήρησης 500 ευρώ για κάθε χρόνο, δηλαδή συνολικά 7.000 ευρώ. Με τις τωρινές ρυθμίσεις ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 11.250 ευρώ! Αν το ίδιο σπίτι είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ, θα πλήρωνε από 1.500 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα αν ήταν α' ή β' κατοικία συν 500 ευρώ το χρόνο ως πρόστιμο διατήρησης (δηλαδή συνολικά από 7.000 έως 8.500 ευρώ) ενώ τώρα θα από 22.500 έως 27.000 ευρώ!
Αντίθετα μια Μεζονέτα 200 τ.μ. που χτίστηκε το 2009 εκτός σχεδίου στη Μύκονο με τιμή ζώνης 900 ευρώ θα πλήρωνε συνολικό πρόστιμο (ανέγερσης και διατήρησης) 360.000 ευρώ, ενώ με τις τωρινές ρυθμίσεις υπολογίζεται ότι θα πληρώσει 162.000 ευρώ. Επίσης για μια βίλα 150 τ.μ. στο Διόνυσο που χτίστηκε το 2009 με τιμή ζώνης 2.054 ευρώ με τις παλιές ρυθμίσεις θα πλήρωνε συνολικό πρόστιμο 616.000 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις θα πληρώσει από 34.660 ευρώ έως 69.322 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση. Για αυθαίρετο δώμα 70 τ.μ. στο Ν. Ψυχικό με τιμή ζώνης 2.400 ευρώ, που χτίστηκε το 2009, με τις παλιές ρυθμίσεις θα πλήρωνε συνολικά πρόστιμα 336.000 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 45.360 ευρώ.
Το πρόστιμο προκύπτει από ένα μαθηματικό τύπο που καθόρισε η κυβέρνηση που συναρτάται από τα τετραγωνικά της παρανομίας επί την τιμή ζώνης επί 15% και επί κάποιων συντελεστών ανάλογα με τη χρήση και το εμβαδό. Σύμφωνα, πάντως με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ο τρόπος υπολογισμού θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες με τη συνδρομή Ομάδας Εργασίας ειδικών.
Τι άλλο προβλέπει το νομοσχέδιο
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα ισχύει για όσα έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Απρίλη 2010, ενώ δεν ισχύει για όσα έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς και άλλους ευαίσθητους περιβαλλοντικά χώρους. Η τακτοποίηση γίνεται ανεξάρτητα από τη χρήση (πρώτη κατοικία, βιομηχανικό κτίριο κ.λπ.). Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα αυθαίρετα από το 1955 και μετά και δεν είχαν ενταχθεί και στις δύο φάσεις της "ρύθμισης Τρίτση" του 1983.
Τα αυθαίρετα κτίσματα διαχωρίζονται σε εντός σχεδίου, που θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» για 40 χρόνια, και σε εκτός σχεδίου ή εκτός ορίου οικισμών, τα οποία θα μπορούν να τακτοποιηθούν για 20 χρόνια, εκτός αν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης στην περιοχή που βρίσκονται, οπότε, εάν το διατηρούμενο κτίριο εντάσσεται σε αυτό, τότε «τακτοποιείται» για άλλα 20 χρόνια (40 συνολικά). Επίσης, στα 40 χρόνια αυξάνεται η «τακτοποίηση» των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων που κτίστηκαν σε μη άρτια οικόπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαγοράσουν την αρτιότητα που τους λείπει με πρόσθετες εισφορές σε γη και χρήμα, πέρα από τα πρόστιμα.
Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα μπορούν μέχρι 31/12/2011 να κάνουν την αίτηση και να πληρώσουν το παράβολο, ύψους 500 ευρώ για κατασκευή μέχρι 75τ.μ ή για κτίριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120τμ, 1.000 για κτίριο μέχρι 1.000 τ.μ., και 2.000 ευρώ για κτίριο μεγαλύτερο των 1.000 τ.μ.
Το πρόστιμο θα καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός τριάντα έξι 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης από την έναρξη ισχύος του νόμου, ολόκληρη ή τμηματικά σε 8 και 14 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. H εφάπαξ πληρωμή έχει έκπτωση 20%. Αν κάποιος καθυστερήσει τις δόσεις θα πληρώνει 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Από 1 Γενάρη 2012 δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ακίνητα, χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και μηχανικού ότι μέσα σ' αυτό δεν περιλαμβάνονται αυθαίρετες κατασκευές, επίσης ενεργοποιείται η υπηρεσία κατεδαφίσεων που θα μπορεί να επιστρατεύει ιδιωτικά μηχανικά μέσα για το σκοπό αυτό. Επίσης όσοι δε δηλώσουν το αυθαίρετό τους θα αντιμετωπίσουν είτε την κατεδάφιση, είτε πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και διατήρησης 5% το χρόνο.
Ταξικό και πολιτικό πρόβλημα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αυθαίρετη δόμηση, είναι ασφαλώς - πέρα από πολεοδομικό, χωροταξικό και πολεοδομικό - πρωτίστως πολιτικό και ταξικό πρόβλημα. Και ότι η αυθαίρετη δόμηση αναπτύχθηκε στη χώρα μας επί δεκαετίες όχι μόνο κάτω από την ανοχή, αλλά και με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γιατί όλες αυτές οι αυθαιρεσίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει φτώχεια, όσο υπάρχει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών και ειδικότερα της λαϊκής στέγης στο βωμό της τεράστιας κερδοσκοπίας των κατασκευαστικών εταιρειών και του τραπεζικού συστήματος, που ληστεύουν χρόνια τώρα τα λαϊκά εισοδήματα.
Η λύση, επομένως, για τα λαϊκά στρώματα είναι η ανάπτυξη της πάλης για να γίνει η γη κοινωνική ιδιοκτησία, να σταματήσει να είναι εμπόρευμα και η διεκδίκηση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων λαϊκής κατοικίας, για κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία, για να μην είναι η κατοικία εμπόρευμα, για κατοικία φθηνή και ασφαλή που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του εργαζόμενου. Αλλά αυτό απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία. Επομένως απαιτείται η οργάνωση της αντεπίθεσης για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής, που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου