Από σήμερα μέχρι τις 9 Ιούνη στο Δροσάτο Κιλκίς.
Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί η ολοένα και πιο συχνή άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στην αντιμετώπιση «ταραχών» σε αστικές περιοχές, σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην κυρίαρχη πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό και σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων μηνών από την τελευταία ανάλογη άσκηση στο Κιλκίς, θα γίνει - σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού - συνεκπαίδευση ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για τη «διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές», από σήμερα 7/6 έως την Πέμπτη 9 του Ιούνη, στο Δροσάτο Κιλκίς.
Ο συγκεκριμένος τύπος ασκήσεων αντιμετώπισης διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολής πλήθους σε κατοικημένες περιοχές, εντάσσεται στο πλαίσιο σεμιναρίου προετοιμασίας για ρόλους εσωτερικής καταστολής των επιτελών των Σχηματισμών Μάχης (Battle Group) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ευρωστρατός). Επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Για να προλάβει αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η αντίστοιχη άσκηση το Φλεβάρη στο Κιλκίς, και προκειμένου να θολώσει τα νερά ως προς το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της νέας άσκησης, το ΓΕΣ σπεύδει προκαταβολικά να διευκρινίσει ότι «σκοπός της εκπαίδευσης είναι η εξοικείωση των τμημάτων με απαιτήσεις που συνδέονται με στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα με τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις υποστήριξης ειρήνης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η KFOR και η ISAF (σ.σ. Νατοϊκές δυνάμεις σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν)».
Στην ίδια ανακοίνωση, το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι «η παραπάνω εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αστυνομικού χαρακτήρα δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας, καθώς αυτές βρίσκονται εκτός της συνταγματικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, με διαρροές από το υπουργείο Αμυνας, καλύπτει την καθ' όλα επικίνδυνη εντατική εκπαίδευση τμημάτων του ελληνικού στρατού στην αντιμετώπιση και καταστολή πλήθους, πίσω από τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας, έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί την ύπαρξη αξιόμαχων τμημάτων για την επιβολή της τάξης στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο Κόσσοβο ή το Αφγανιστάν.
Το γεγονός ωστόσο ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ εντάσσει στις «απειλές» προς τη συμμαχία καταστάσεις που μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, δημιουργεί ολοένα και περισσότερα ερωτήματα για το ρόλο που επιφυλάσσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που έχουν εντάξει οργανικά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να διασφαλίσουν και να επεκτείνουν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.
Ασκήσεις με παρελθόν
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα όσα είχε δηλώσει ο Γ. Πεταλωτής για να δικαιολογήσει την άσκηση καταστολής πλήθους που έγινε στο Κιλκίς τον περασμένο Φλεβάρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει τότε, ότι η εκπαίδευση μονάδων του Στρατού για την αντιμετώπιση πλήθους, είναι «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Με άλλα λόγια, αν υπάρξει, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι έτοιμες να επέμβουν, σύμφωνα με όσα είπε ο Γ. Πεταλωτής...
Η άσκηση, που ξεκινά σήμερα, προστίθεται σε μία σειρά άλλων ανάλογων επί του ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β' Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
- Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ».
- Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».
- Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT»(ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Καταλάβατε παιδιά με τι φασιστόμουτρα έχουμε να κάνουμε;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή