Σελίδες

22 Μαΐ 2011

Σχέδιο για τη μαζική εξαθλίωση του λαού.

Σκηνικό πολέμου απέναντι στο λαό στήνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. 
Αρχές της επόμενης βδομάδας ανακοινώνουν το αναθεωρημένο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με στόχο να μαζέψουν από το λαό ακόμη 30 δισ., σε νέους φόρους και «εξοικονομήσεις» και, από πάνω, ακόμη 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ.
Ολα μαζί μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για πεσκέσι - κατάθεση στους μεγαλοπιστωτές και τα άλλα αρπακτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Βυσσοδομούν και πάλι τα επιτελεία τους. 
Οι Γιούνκερ και Ρεν στο πρόσφατο (16 Μάη) συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), με την παρουσία και του ΔΝΤ, αξιώνουν τη σύμπηξη του αντιλαϊκού μετώπου, τη συστράτευση κομμάτων και των πολιτικών εφεδρειών του εκμεταλλευτικού συστήματος
Να πώς οι ίδιοι προδιαγράφουν το σκηνικό του ζόφου:
«Μέτρα, μέτρα και μέτρα. Μετά μπορεί να έρθει και η αναδιάταξη του χρέους» (Ζ.Κ. Γιούνκερ, πρόεδρος Γιούρογκρουπ).
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι μια διακομματική συμφωνία στην Ελλάδα, όπως είχαμε και στην Πορτογαλία» (Ο. Ρεν, κοινοτικός Επίτροπος για την Οικονομία).
Η μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση», για το τσάκισμα του λαού είναι ο «κοινός τόπος» σε πολιτικό επίπεδο. Φέρνοντας το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, αφήνουν και υπονοούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα ληστρικά δάνεια των 110 δισ. ευρώ, ενώ μέσα σε κλίμα οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνεχίζονται κόντρες και παζάρια για ελεγχόμενη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, για το κούρεμα του κρατικού χρέους, που πλέον προβάλλει ως η διέξοδος από την κρίση σε όφελος των μονοπωλίων. Αντίτιμο θα είναι τα φρέσκα δάνεια για ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ σε συνέχεια των 110 δισ. ευρώ. Τα πρόσφατα κοινοτικά διαβούλια, αφού ενημερώθηκαν αρμοδίως από τους εντολοδόχους τους και τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα διαπίστωσαν τις τρανταχτές αστοχίες, όπως στο μάζεμα των φοροεσόδων, νέα ελλείμματα τόσο από το 2010 όσο και για το 2011. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, η έξαρση όλων των εκδηλώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, με τη μαζική ανεργία και τη φτώχεια να θερίζουν το λαϊκό εισόδημα, τους δημιουργούν και νέες πρόσθετες αβεβαιότητες για το πώς θα καταφέρουν να ρουφήξουν περισσότερο λαϊκό εισόδημα.
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έφυγε «εσπευσμένα» από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας μισοτελειωμένα και τα κοιναγορίτικα διαβούλια. Τα αντιλαϊκά μαγειρεία είχαν συνέχεια στην Αθήνα, όπου κυβέρνηση μαζί και οι εντολοδόχοι της τρόικας ετοιμάζουν, από την περασμένη βδομάδα, τις «διορθώσεις» στο «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής». Ηδη έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για το μνημόνιο 2, για τις νέες δεσμεύσεις, εγγυήσεις, και δανειακές συμβάσεις.
Πάνω στα αρχικά 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2014 ανεβαίνουν σε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ. Για την αδηφαγία των μονοπωλίων φέρνουν νωρίτερα τα μέτρα που ετοίμαζαν για τα επόμενα χρόνια. Μόνο για φέτος και για το μισό χρόνο (β' εξάμηνο 2011) σκοπεύουν να ληστέψουν ακόμη πάνω από 6 δισ. ευρώ σε νέους φόρους και «εξοικονομήσεις» από κάθε δυνατή πηγή. Οι ήδη τσακισμένες δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, κοινωνικά επιδόματα κ.ο.κ. γονατίζουν ακόμη περισσότερο. Αντίστροφα, στα πολύ πάνω, με νέες τρανταχτές ανατιμήσεις φορτώνουν τη φοροαφαίμαξη του λαού, προσφέροντας για βορά στα σαπρόφυτα τους καπιταλιστές φτηνότερη, σχεδόν τζάμπα, τη ζωντανή ανθρώπινη εργασία, τον καθημερινό μόχθο των εργατών.
Τα μέτρα
Η βαρβαρότητα, για την οποία τους είναι απόλυτα απαραίτητη η «συναίνεση», κλιμακώνεται με τα παρακάτω με ενδεχόμενη έναρξη εφαρμογής τους από την 1η Ιούλη 2011:
  • Καρατόμηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως για την ανεργία που θεριεύει, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, για ΑμΕΑ, πολύτεκνους με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων (ακόμη και για α' κατοικία).
  • Μετατάξεις εμπορευμάτων από το συντελεστή ΦΠΑ (13%) στο 23%. Στο μάτι έχουν βάλει και το «μειωμένο» συντελεστή που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου. Βάζουν σε άμεση εφαρμογή την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (χώρια ο ΦΠΑ) στα «μη αλκοολούχα ποτά», δηλαδή μέχρι και στις λεμονοπορτοκαλάδες, μέτρο που ενδέχεται να καθιερώσουν ακόμη και για το εμφιαλωμένο νερό! Στα συρτάρια τους έχουν και την επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, την εξίσωση των ειδικών φόρων θέρμανσης - κίνησης, που θα απογειώσει στα ύψη το πετρέλαιο των νοικοκυριών.
  • Καταργούν και τα απολειφάδια του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Για παραπέρα εξοικονομήσεις, περικόπτουν και τα μισθολογικά κλιμάκια ωρίμανσης (ανά 3 ή 4 χρόνια από 2 σήμερα) επιδόματα κ.ά.
  • Ετοιμάζουν μαζικά λουκέτα μαζί και δεκάδες χιλιάσεις απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμη περισσότερες απολύσεις συμβασιούχων από υπουργεία, φορείς, ΟΤΑ, μέσα από τη μη ανανέωση των συμβάσεων. Η στατιστική αναλογία για μια πρόσληψη σε κάθε 10 «αποχωρήσεις» διπλασιάζεται στο 1 προς 10, ρίχνοντας έξω από κάθε υπάρχουσα νόρμα τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.
  • Καρατόμηση ή και κατάργηση φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των νοικοκυριών που μειώνουν το φόρο εισοδήματος (αποδείξεις λιανικής, Υγεία, φροντιστήρια παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι στεγαστικών δανείων για α' κατοικία).
  • Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση α' κατοικίας.
  • Μαζικά χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ και μέσα από εξοντωτικούς φοροελέγχους.
  • Νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου κ.ά.
Την πρόσληψη και το διορισμό νέας σοδειάς κυβερνητικών συμβούλων ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων - μαμούθ αποφάσισε, την περασμένη βδομάδα, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων. Μια χούφτα από μονοπώλια, πλάι σε αυτούς που ήδη έχουν πιάσει «δουλειά», αναλαμβάνουν το ρόλο του κράχτη στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, την εκχώρηση στα μονοπώλια άπλετου ζωτικού χώρου, κρατικής περιουσίας με φιλέτα δημόσιας γης, νευραλγικές υποδομές, δίκτυα, βασικούς και συγκεντρωμένους κλάδους της οικονομίας. Για το σφυρί ετοιμάζουν και το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συνεχίσουν με τον ορυκτό πλούτο, όπως και με άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Πλέον προβάλλει και το ενδεχόμενο να τα δέσουν όλα αυτά με το μνημόνιο 2 και τις νέες δανειακές συμβάσεις. Πίσω από τη βιτρίνα και τους επίσημους διορισμούς συμβούλων, γίνεται συζήτηση και για συνεργάτες τους ισχυρές δικηγορικές εταιρείες στο εξωτερικό που δένουν το σχεδιαζόμενο έγκλημα και με νέες νομικές ρήτρες και όρους. Ηδη με νομοθετική ρύθμιση που πέρασαν στη Βουλή, δεσμεύονται ότι η συνολική αξία των ιδιωτικοποιήσεων θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους, δηλαδή στους μεγαλοπιστωτές τους.
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ετοιμάζουν τη σύσταση εταιρείας - ομπρέλα, κάτω από την οποία θα χωρέσουν δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα «κομμάτια» από τον προσφερόμενο πλούτο. Το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις για τα 50 δισ. ευρώ είναι αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού τους απέναντι στο λαό. Πηγαίνει χέρι - χέρι με τα νέα πακέτα σε φόρους, την καρατόμηση δαπανών, τη μείωση των μισθών, τη μαζική ανεργία και φτώχεια, μαζί με την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που θα πάρει και τη μορφή κουρέματος του κρατικού χρέους. Να σημειωθεί πως η χρηματιστηριακή αξία (τέλος Απρίλη 2011) για το σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 54,7 δισ. ευρώ, ποσό που συνεχίζει να συμπιέζεται λόγω της συνεχιζόμενης κατρακύλας. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων έχει για τα καλά ξεκινήσει.
Για ξεπούλημα ετοιμάζουν και τις παρακάτω εταιρείες:
Ενέργεια: Ετοιμάζουν την πώληση μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ. Για τη ΔΕΠΑ την παραπέρα εκχώρηση πόντων σε ιδιώτες. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο«Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), στην οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση, που προφανώς θα έχει και τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια. Ανακατεύοντας ακόμη περισσότερο την τράπουλα, πουλά τα κρατικά ποσοστά ή και αποχωρεί και από τα ΕΛΠΕ.
Μεταφορικές υποδομές: Για το «Ελ. Βενιζέλος» τη δυνατότητα εισαγωγής στο χρηματιστήριο ποσοστών του Δημοσίου και τη χρονική επέκταση της σημερινής σύμβασης παραχώρησης στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό. Λεγόμενοι «στρατηγικοί επενδυτές» ετοιμάζονται να βάλουν πόδι στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Παράλληλα, μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες.
Υδρευση: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Τράπεζες: Για την Αγροτική (ΑΤΕ) ήδη έχουν ξεκινήσει να την ξεφορτώνουν από βάρη (που τα μεταφέρουν στο κρατικό χρέος), προκειμένου να την κάνουν περισσότερο δελεαστική στους ιδιώτες. Είναι έτοιμοι να ξεφορτώσουν και όλες τις θυγατρικές του αγροτικού κλάδου. Για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ετοιμάζουν την εκχώρηση του κερδοφόρου κομματιού στους τραπεζίτες μετά τη ρύθμιση που ψήφισαν για το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο κομμάτια.
Ακίνητη περιουσία: Επικεντρώνουν στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με απευθείας ξεπούλημα. Στο κόλπο βάζουν και τις τράπεζες που, μέσω των «εξειδικευμένων» εταιρειών τους, πήραν το ρόλο κυβερνητικού συμβούλου. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας - «ομπρέλας», κάτω από την οποία θα στεγάσουν «ώριμα προς αξιoποίηση» και μεγάλης εμπορικής αξίας φιλέτα. Για τη διευκόλυνση των «επενδυτών», προχωρούν και στην άρση των διοικητικών εμποδίων, που μπορεί να προκύπτουν από υπάρχοντες κανονισμούς και υπηρεσίες, όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Πολεοδομία.
Τζόγος: Εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στον ΟΠΑΠ, στα κρατικά λαχεία (Εθνικό - Λαϊκό), πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. «Στρατηγικός επενδυτής» μπαίνει και στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών(ΟΔΙΕ).
Επικοινωνίες: Η παραπέρα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο σημερινός μεγαλομέτοχος, το γερμανικό μονοπώλιο «Ντόιτσε Τέλεκομ». 
Στα ΕΛΤΑ ετοιμάζονται να μπάσουν λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου