Σελίδες

20 Μαΐ 2011

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ...



Μέσω των μετατάξεων θα γίνουν - αρχικά - οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, 
επιβεβαίωσε χτες για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ένα ακόμη... «κριτήριο» για την έγκριση των μετατάξεων από το ΑΣΕΠ, αυτό του πειθαρχικού παραπτώματος. 
Η αναγγελία έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή. 
Υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις για τη δραστική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική.

Νέα ...παράθυρα απολύσεων στο δημόσιο τομέα άνοιξε χτες με την τοποθέτησή του ο υπουργός Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο τη δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. 
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ που πρόκειται να μεταταγούν, δηλώνοντας ότι μέσω των διαδικασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) «μπορεί πράγματι κάποιοι να μην κριθούν άξιοι να μεταταγούν στο δημόσιο. Πρέπει να υπάρξει φίλτρο ποιος είναι άξιος και ποιος όχι». Και αναρωτήθηκε: «Πρέπει κάποιος που δεν θεωρείται άξιος από το ΑΣΕΠ να μεταταγεί στο δημόσιο και να επιβαρύνει τον φορολογούμενο;». Μάλιστα, ανήγγειλε ένα νέο ...σύστημα εκδίωξης δημοσίων υπαλλήλων λέγοντας ότι «θα φέρουμε διάταξη στο νέο πειθαρχικό που θα λήξει την ατιμωρησία στο δημόσιο, σύμφωνα με την οποία όποιος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα δεν θα μπορεί να μεταταγεί στο δημόσιο». Κατά τ' άλλα υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει προοπτική απολύσεων», ενώ ο στόχος για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθεί «με αποχωρήσεις και εθελούσιες εξόδους».
«Προετοιμάζετε το έδαφος για απολύσεις και μάλιστα μέσω ΑΣΕΠ», τόνισε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, σημειώνοντας ότι «ο στόχος που έχετε είναι ότι σε 3,5 χρόνια η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα δημόσιο με λιγότερους από 200.000 εργαζόμενους». 
Σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και γενικότερα ο λαός μας είναι ότι η κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις, δεν είναι ότι πιέζεται και τώρα προβάλλει αντίσταση. Και οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες». Επισήμανε ότι το κυβερνητικό δόγμα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο είναι «κλιμακώνω τις απολύσεις τακτοποιώντας το πλεονάζον προσωπικό», ενώ «όλα αυτά γίνονται δίπλα στην αύξηση ωραρίου χωρίς αποδοχές, μείωση των επικουρικών συντάξεων, ξεζούμισμα των εργαζομένων». Ειδικά για το θέμα της αύξησης του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων η Β. Νικολαΐδου εστίασε στο θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών, λέγοντας ότι η αύξηση του ωραρίου «δεν τσακίζει μόνο τα παιδιά, κατακεραυνώνει τον κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών. Θα έχει τραγικές επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών αλλά και στην οικογένειά τους».
Περί ...άλλα ετύρβαζε στις τοποθετήσεις της για το θέμα η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της, Κ. Ζώη, να ασχολείται με το πόσοι υπάλληλοι θα στελεχώσουν την υπό σύσταση γενική γραμματεία του πρωθυπουργού. «Αβάντα» στις κυβερνητικές επιδιώξεις για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων έδωσαν και οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., με τον Α. Κολοκοτρώνη να ζητά από την κυβέρνηση «να τιμωρήσετε παραδειγματικά όσους κοροϊδεύουν».
Επιβεβαιώνει και ο Πεταλωτής
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων επιχείρησε να συγκαλύψει χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο δημόσιο».
Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, ο Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν μίλησε για απολύσεις». Ωστόσο, ο ίδιος, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να στείλει στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, σημείωσε: «Υπάρχουν οι εθελούσιες έξοδοι, αλλά και η διαδικασία των μετατάξεων από οργανισμούς που κλείνουν ή συρρικνώνονται, προς το ελληνικό δημόσιο, οι οποίες σαφώς και δεν θα είναι πλέον αυτονόητες και αυτόματες».
Ο Γ. Πεταλωτής, παρά τις αρχικές παραπλανητικές κορόνες, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα» και ότι από «τη στιγμή που είτε καταργούνται, είτε συρρικνώνονται οργανισμοί, έχουμε και κατάργηση θέσεων». Εκεί, πρόσθεσε, «θα υπάρχει μια κρίση από το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να γίνει ένας εξορθολογισμός των αναγκών του δημοσίου, αλλά και το κατά πόσο είναι ικανοί αυτοί που προέρχονται από τέτοιους οργανισμούς, να στελεχώσουν δημόσιες υπηρεσίες».

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/5/11, 4:51 μ.μ.

    Οι διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν καμία αξία.
    Από τη μυλόπετρα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, δεν πρόκειται να γλιτώσουν τα εργασιακά δικαιώματα καμιάς κατηγορίας μισθωτών.
    Τώρα κοινό μέτωπο αντεπίθεσης για σταθερή δουλειά για όλους, για ανατροπή της αντιλαϊκής στρατηγικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή