Σελίδες

24 Μαΐ 2011

Νέα αφαίμαξη του λαού ύψους 78 δισ. ευρώ...



Από τις επόμενες μέρες τα μέτρα για απολύσεις, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, νέες περικοπές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Νέα σφοδρή κλιμάκωση με ομοβροντία αντιλαϊκών μέτρων αποφάσισε το χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. 


Η κυβέρνηση, στα πλαίσια των σχεδιασμών της με ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία, είναι αποφασισμένη να στύψει στην κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να αρπάξουν ακόμα 78,4 δισ. ευρώ, στα πλαίσια της πολιτικής στήριξης των διαφόρων ομάδων του κεφαλαίου στην κατεύθυνση της ελεγχόμενης πτώχευσης. Παρά τις σκόπιμες διαρροές για ενστάσεις σε ορισμένα από τα μέτρα, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο στήριξε το αντιλαϊκό πλαίσιο και καλεί σε συστράτευση για την υπερψήφισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση θα το φέρει για ψήφιση στη Βουλή με «ένα άρθρο»! Δηλαδή, ή θα ψηφιστεί, ή θα απορριφθεί, χωρίς να γίνουν ψηφοφορίες σε επιμέρους άρθρα. Από φέτος τον Ιούλη, ενδεχομένως και νωρίτερα, μπαίνουν σε εφαρμογή μέτρα, όπως οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ για τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), μειώσεις μισθών για τους εργατοϋπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα, καρατόμηση λεγόμενων κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας κ.ά.), λουκέτα και μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο κ.ά.
Ατέλειωτη είναι η λίστα των «εξοικονομήσεων» και για τα επόμενα χρόνια, ενώ όπως και οι ίδιοι ομολογούν δεν έχουν ολοκληρώσει με τις «εξειδικεύσεις» τους ούτε καν για τα «πακέτα» που θα εφαρμόζουν από φέτος.

Τα άμεσα μέτρα
Το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και Πολιτικές Εξόδου από την Κρίση» περιλαμβάνει:
  • Για το 2011, πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,6 δισ. ευρώ θα «εξειδικευτούν» στο αμέσως προσεχές διάστημα, οπότε και θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να τα επικυρώσει.
  • Για την περίοδο 2012-2015, επιπλέον 22 δισ. ευρώ.
  • Για την περίοδο 2011-2015, ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το 2011 και τα συμπληρωματικά 6,4 δισ. που θέλει να αρπάξει η κυβέρνηση από τα λαϊκά στρώματα το «Πλαίσιο» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
1. Εξορθολογισμό μισθολογικής δαπάνης (550 εκατ. ευρώ).Μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Ο στόχος είναι σαφέστατος. Πρώτον, επιβάλλεται πάγωμα στην ανά διετία εξέλιξη των μισθολογικών κλιμακίων στο δημόσιο τομέα, που μέχρι στιγμής είχε ξεφύγει, ενώ μαζί με τις απολύσεις των συμβασιούχων, προαναγγέλλονται αλλαγές στην κατεύθυνση της μερικής απασχόλησης και της αύξησης των εβδομαδιαίων ωρών απασχόλησης.

2. Αλλα φορολογικά έσοδα (1,4 δισ. ευρώ)Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αναψυκτικά, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, αυθαίρετα, μετάταξη προϊόντων από το ΦΠΑ 13% στο 23%. Για το μισό χρόνο (Ιούλης - Δεκέμβρης 2011) περιμένουν να μαζέψουν 4,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση από το λεγόμενο συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23% σηματοδοτεί τις νέες ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.). Για την απογείωση της φοροαφαίμαξης βάζουν Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ακόμη και στις λεμονοπορτοκαλάδες, ενδεχομένως μέχρι και το εμφιαλωμένο νερό!

3. Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων (450 εκατ. ευρώ).Μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων. Τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής πτώχευσης οι φορείς, αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτούς, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι στη σύγχρονη δημοσιονομική πολιτική. Για την κυβέρνηση είναι αδιάφορο αν ικανοποιούν ή όχι συγκεκριμένες ανάγκες του πληθυσμού. Το κύριο είναι να εμφανιστεί οικονομία, παραβλέποντας τις όποιες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

4. Μείωση δαπανών Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και κοινωνικής δαπάνης (800 εκατ. ευρώ).Διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά συνταξιούχων κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο Δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία με ελλείμματα.

Με πρόσχημα κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις καταχρηστικής χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πλήρη σφαγιασμό τους. Θύματα θα πέσουν και όσοι απόλυτα νόμιμα, με βάση τους νόμους και τις ισχύουσες διατάξεις, «βγήκαν» στη σύνταξη και δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό χρόνο της ηλικίας τους, στους οποίους θα επιβληθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση των συντάξεών τους. Παράλληλα, προβλέπεται: 
1)Μείωση του εφάπαξ συνταξιοδότησης των Ταμείων κατά 10%. 2) Μείωση των επικουρικών συντάξεων, με επιβολή ειδικής εισφοράς άμεσα, αλλά και ειδικό πλαφόν. 3)Αύξηση 1% στις εισφορές. 4) Σε Ταμεία που τα θεωρούν ελλειμματικά θα επιβληθούν νέες αυξήσεις εισφορών, πέραν του 1%.
5. Εξορθολογισμό ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών Υγείας (310 δισ. ευρώ).Ψηφιοποίηση και έλεγχος συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στόχος είναι ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός της δυνατότητας των ασφαλισμένων να μπορούν να κάνουν χρήση των ενδεδειγμένων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Παράλληλα, είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκεται η διεύρυνση της εμπλοκής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο της Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

6. Εισφοροδιαφυγή και άλλα έσοδα ΟΚΑ (380 εκατ. ευρώ)Αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για απογείωση της υποκρισίας. Η κυβέρνηση, που με κάθε τρόπο επί ενάμιση χρόνο διευκολύνει την εισφοροαποφυγή των εργοδοτών, η κυβέρνηση που έχει εισαγάγει δεκάδες μέτρα και παράθυρα ώστε οι εργοδότες να μην πληρώνουν εισφορές, υποστηρίζει ότι θα αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή...

7. Μείωση φοροαπαλλαγών (770 εκατ. ευρώ)Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών. Τα παραπάνω σημειώνονται στο επίσημο κείμενο και υποτίθεται ότι αφορούν το 2011. Τα πραγματικά φορολογικά μέτρα έρχονται την επόμενη χρονιά, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης θα πάνε στον υψηλό ΦΠΑ.

8. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών. Μείωση προμήθειας προς Τράπεζα της Ελλάδος, μείωση επιχορήγησης διανομής Τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες.
Από την επόμενη χρονιά
Για την περίοδο 2012-2015 στήνουν σφαγείο για τις κάθε είδους δαπάνες, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα. Από την άλλη ετοιμάζουν νέα μαζικά «χαράτσια» για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν και ανακοινωθούν σε χρόνο κατάλληλο για την κυβέρνηση.
  • Ετοιμάζουν πραγματική σφαγή τόσο στο αφορολόγητο όριο όσο και στις παρεχόμενες φοροελαφρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών (δαπάνες για στεγαστικό δάνειο α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών, Υγεία, νοίκια κ.ά.). Προχωρούν επίσης στην καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και για την αγορά α' κατοικίας, ενώ μαζικά ετήσια «χαράτσια» ετοιμάζουν απέναντι στη μικρή ιδιοκτησία. Από το συγκεκριμένο κονδύλι περιμένουν 3 δισ. ευρώ.
  • Από την καρατόμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων «εξοικονομούν» πάνω από 2,6 δισ. ευρώ μέσα από το σφαγιασμό επιδομάτων (ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων).
  • Από τον «εξορθολογισμό» της μισθολογικής δαπάνης περιμένουν 1,2 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και άλλα μέτρα. Νέα «χαράτσια» μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών στους ΟΤΑ ετοιμάζουν για τους δημότες κ.ά.
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Την οριστική παράδοση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω παραχωρήσεων σε στρατηγικούς επενδυτές, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Με την υλοποίηση του προγράμματος των τελευταίων ιδιωτικοποιήσεων, που θα υλοποιηθούν σε τρία στάδια, η κυβέρνηση προωθεί ένα πρόγραμμα που είναι μέσα στις πρώτες γραμμές των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, αφού μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας βρίσκουν διέξοδο για την κερδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.
Η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών, ξεπουλά επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως οι παρακάτω:
  • Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Ασκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.
  • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση νέου πακέτου μετοχών, αλλά και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή.
  • Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% των μετοχών.
  • Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
  • Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου και είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
  • Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.
  • Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών.
Στο μεταξύ, έχουν ήδη προσληφθεί σύμβουλοι για την άμεση ιδιωτικοποίηση: ΔΕΠΑ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Αεροδρόμιο Σπάτων, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Κρατικά Λαχεία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, Καζίνο Πάρνηθας, Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Ελληνικό. Η κυβέρνηση θα συστήσει και ειδικό φορέα στον οποίο θα ενταχθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την εξεύρεση ενδιαφερόμενων μνηστήρων για την παραχώρησή της.
Πλήρης σύμπλευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των υπουργών ζήτησε «ταχύτερους ρυθμούς» στην«αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και στην προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, ενώ προέταξε την ανάγκη της συναίνεσης ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στους Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο εξαιτίας της φράσης του τελευταίου ότι«βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή». Αρκετοί υπουργοί, με πρώτο τον Γ. Ραγκούση, τόνισαν ότι η λίστα με τους υπό κατάργηση οργανισμούς, που έχει καταρτίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, και θα φέρει τις απολύσεις προσωπικού, είναι μικρή και πρέπει να διευρυνθεί.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου