Σελίδες

10 Μαρ 2011

Την άρση του casus belli με αντάλλαγμα την αποδοχή του (!) ζητάει η τουρκική κυβέρνηση...

Μετά το γκριζάρισμα του Καστελόριζου, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε χτες σε συνομιλία του με δημοσιογράφους την πάγια τουρκική αξίωση να απεμπολήσει η Ελλάδα το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, με αντάλλαγμα να άρει η Τουρκία το casus belli.
Επί της ουσίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε σαν προϋπόθεση για την άρση της απειλής πολέμου, την αποδοχή του casus belli από την Ελλάδα, με την απεμπόληση ενός δικαιώματος που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και το οποίο έχει ήδη ασκήσει η Τουρκία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, ο Α. Νταβούτογλου πρότεινε
να αρθούν ταυτόχρονα οι αποφάσεις του ελληνικού και του τουρκικού Κοινοβουλίου για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Σύμφωνα με όσα είπε, η απόφαση της τουρκικής Βουλής προέβλεπε συστάσεις στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών», στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι κάτι τέτοιο δε συνιστά casus belli, αλλά αποτελεί απάντηση σε προηγηθείσα απόφαση της ελληνικής Βουλής, η οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια. Επί της ουσίας, η πρόταση Νταβούτογλου αποσκοπεί στο να διευκολυνθεί η μοιρασιά του Αιγαίου, η συνδιαχείριση και η συνεκμετάλλευσή του, προς το συμφέρον της ντόπιας και τουρκικής αστικής τάξης.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα μεθοδικά διαρρέει ο Νταβούτογλου αντανακλούν το περιεχόμενο του διαλόγου για το Αιγαίο, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, κινείται σε πλαίσιο εκτός του διεθνούς δικαίου. Σ' αυτό το πνεύμα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε για τις διερευνητικές επαφές ότι «βρίσκονται σε θετικό σημείο» και ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα νέο καθεστώς για το Αιγαίο, το οποίο θα εξυπηρετεί εξίσου τα συμφέροντα των δύο χωρών».
Ο ίδιος, για να προσδώσει τεχνική και όχι πολιτική χροιά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, είπε ότι το Αιγαίο, από νομικής πλευράς, είναι «η δυσκολότερη θάλασσα του κόσμου».
Με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ
Σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, ο Α. Νταβούτογλου τις απέδωσε σε «διαφορετική ερμηνεία ως προς το καθεστώς του εναερίου χώρου του Αιγαίου», δείχνοντας και εδώ την ευθεία αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, τόσο στη θάλασσα, όσο και στον αέρα.
Καλυμμένος πίσω από την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία και τη διαχρονική συμμετοχή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ζήτησε από την ελληνική κοινή γνώμη να μη θεωρεί την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο ως εχθρική ενέργεια.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «θα πρέπει κάποτε η ελληνική και η τουρκική σημαία να κυματίζουν η μια δίπλα στην άλλη, σε ένδειξη φιλίας μεταξύ των δύο λαών», κρύβοντας ότι η προσέγγιση για την οποία εργάζονται οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αυτά της πλουτοκρατίας σε Ελλάδα και Τουρκία.
Χτες, ο Α. Νταβούτογλου έφτασε με αεροπλάνο στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Στη συνέχεια, πήγε στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ διανυκτέρευσε στην Καβάλα. Η επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/3/11, 1:12 π.μ.

    Η επίσκεψη Νταβούτογλου συνέπεσε χρονικά με τη συζήτηση και την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος σχετικά με την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Μόλις προχτές είχε παρουσιαστεί στην Ευρωβουλή και η σχετική περιοδική έκθεση της ΕΕ.

    Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο την έκθεση, όσο και το ψήφισμα. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Μπάμπης Αγγουράκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ψήφισμα «εκφράζει τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για τις αντιπαραθέσεις γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις και τους στόχους που έχουν επεξεργαστεί σε συνεργασία ή σε αντιπαράθεση με την αστική τάξη της Τουρκίας (...) Σε περίοδο όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Τουρκίας, το χτύπημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών των εργαζομένων αυτής της χώρας (...) Ανέχεται την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα της Τουρκίας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία (...) Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί αντιπαλεύει αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό».

    Μνημείο ιμπεριαλιστικής υποκρισίας αποτελεί η αναφορά στην απειλή του casus belli σαν «λυπηρό» γεγονός, ενώ κρύβοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ, το Ευρωκοινοβούλιο αρκείται φραστικά να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή