Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες ο νόμος - σκούπα, που θα συμπεριλάβει μέτρα συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ.
Νομοσχέδιο - «σκούπα» με νέα σαρωτικά μέτρα για το 2011, τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί ακόμα το «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στρατηγικό Πλαίσιο» 2012 - 2014, με μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», αναμένεται να παρουσιάσει στις 15 Απρίλη η κυβέρνηση.
Ο νέος αντιλαϊκός «τυφώνας» μέτρων και πρόσθετων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που δρομολογεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας για την επόμενη τετραετία, συζητήθηκε και εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού,
Γ. Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση ομολόγησε και επίσημα ότι θα επιβάλει νέα μέτρα μέσα στο 2011, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την αγανάκτηση που προκαλεί η πολιτική τους, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πρόσθετες παρεμβάσεις»! Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα πρόσθετα μέτρα του 2011, μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ (!) μέχρι το 2014. Πρόκειται για πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του λαού.
Δείχνοντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να υπηρετήσουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της εγχώριας πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού, ο πρωθυπουργός, στην εισηγητική του ομιλία, τόνισε: «Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά του δημοσιονομικού προβλήματος (...) Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».
Τι ετοιμάζουν
Το γενικό πλαίσιο του νόμου θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 15 Απρίλη και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο - «πακέτο» προβλέπει:
1) Το 2011 θα υπάρξουν δημοσιονομικές «διορθώσεις», που σήμερα εκτιμώνται σε περίπου 3/4 της μονάδας του ΑΕΠ, προκειμένου να προβλεφθούν «αστοχίες» από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό αυτό, για την ώρα, ισοδυναμεί με νέα μέτρα ύψους ακόμη 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση που το έλλειμμα για το 2010 ξεπεράσει τον «αρχικό στόχο» της κυβέρνησης, που ήταν 9,6%, τότε θα «πρέπει να καλυφθεί» και, όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα επιβληθούν μέσα στο 2011.
2) Την περίοδο 2012 - 2014, το συνολικό ύψος των «παρεμβάσεων» που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι 8% του ΑΕΠ, το οποίο, αυτή τη στιγμή, μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 18,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα φέρουν μειώσεις μισθών και στο δημόσιο (με το ενιαίο μισθολόγιο) και στον ιδιωτικό (με τις επιχειρησιακές συμβάσεις) τομέα, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στα επιδόματα, νέους φόρους. Θα συνδεθούν επίσης με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην Κοινωνική Ασφάλιση.
3) Το πρόγραμμα των «αποκρατικοποιήσεων», στο οποίο προβλέπονται έσοδα50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και το μαζικό ξεπούλημα δημόσιας γης. Σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, που προηγήθηκε του υπουργικού συμβουλίου, εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα «φιλέτα» που ετοιμάζεται να εκχωρήσει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ψηλά στη λίστα βρίσκονται ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και η περιοχή του Φαληρικού Δέλτα (χτες υπήρξε ειδική παρουσίαση σχεδίου), οι κερδοφόρες πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και η εκχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων», συμφωνήθηκε ότι «αυτό θα εξειδικεύεται ανά έτος», ενώ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσε, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, να πείσει ότι θέση της κυβέρνησης παραμένει «η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές».
Γολγοθάς για τα λαϊκά στρώματα
«Είναι ένας μαραθώνιος με πολλές ανηφόρες», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, προαναγγέλλοντας σκληρή και μακροχρόνια λιτότητα για το λαό. Ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς «ενιαία στρατηγική»στο σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε να επιταχυνθούν οι «αναγκαίες αλλαγές, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε αναλάβει μέχρι το 2013».
Ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο όποιον αντιστέκεται στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι η κυβέρνηση είναι «η δύναμη ανατροπής» και «όχι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα, παρότι χρησιμοποιούν "επαναστατικές" ή "προοδευτικές" ρητορικές».
Σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το λαό και να υφαρπάσει συναίνεση, ισχυρίστηκε ότι «ήδη βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δε σημαίνει και «τέλος της κρίσης, ούτε το τέλος των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη δύσκολη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας». Σ' αυτό το πνεύμα, ζήτησε δραστικές περικοπές, «περιορισμό της σπατάλης», όπως είπε, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας!
Εντείνοντας τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, ο Γ. Παπανδρέου θεατρίνισε για ακόμη μια φορά απέναντι στους λεγόμενους «οίκους αξιολόγησης και τις αγορές», υποστηρίζοντας ότι «η στάση τους προκαλεί», αφού κατέχονται από «φόβο και πανικό»! Ο ίδιος, μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θέλει και το καλό κράτος και την καλή αγορά, προς όφελος του πολίτη».
Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα του «κρατικού επιτρόπου» των τραπεζών, του οποίου - σύμφωνα με την κυβέρνηση - «ο ρόλος ενισχύεται, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών». Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε ακόμη το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του υπουργείου Εσωτερικών.
Χτες, τέλος, παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο στο εσωκομματικό θέατρο του «καλού» και του «κακού» ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων. Οι εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, σε χτεσινή τους συνεδρίαση, ζήτησαν από τους υπουργούς πιο «ολοκληρωμένη συνεργασία» και τους απέδωσαν«πλημμελή πληροφόρηση και συνεργασία»! Παράλληλα, ζήτησαν «να υπάρχει περισσότερος διάλογος με τα υπουργεία και ιδιαίτερα με το υπουργείο Οικονομικών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου