Σελίδες

3 Φεβ 2011

«ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»...


Βορά στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου
Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί επαγγελματίες απειλούνται να πέσουν θύματα της επέκτασης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
Στο χτύπημα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επαγγελματιών με στόχο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να αποκτήσουν επιπλέον χώρο για την κερδοφόρα δραστηριότητά τους, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων», που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Διαστρέφοντας αυτήν την πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι με το «άνοιγμα των κλειστών
επαγγελμάτων» η κυβέρνηση δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες και προϋποθέσεις για την δραστική μείωση του κόστους των υπηρεσιών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού με στόχο την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στις αιτιάσεις γιατί στο νομοσχέδιο δεν περιέχεται κατάλογος με όλα τα επαγγέλματα που «ανοίγουν» είπε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση γιατί τα επαγγέλματα είναι πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους και χρειάζονται πολυάριθμες ρυθμίσεις.
Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι τα όσα προωθεί η κυβέρνηση είναι συνέπεια των επιλογών που ακολουθούνται εδώ και 20 χρόνια, από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, την Συνθήκη της Λισαβόνας, την οδηγία Μπολκεστάιν, την στρατηγική 2020 της ΕΕ και ως εκ τούτου έχουν ευθύνες όλοι όσοι συμφώνησαν με τις παραπάνω πολιτικές, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του Κόμματος Α. Τζέκης.
Το συζητούμενο νομοσχέδιο, είπε, δεν αφορά μόνο τα τέσσερα επαγγέλματα που ονοματίζει (δικηγόροι, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές και συμβολαιογράφοι) αλλά αφορά εκατοντάδες τα οποία δεν αναφέρονται για τα οποία εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση να «ανοίξει». Τέτοια είναι τα ταξί, οι παραδοσιακοί φούρνοι, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι υδραυλικοί κ.ά. κάτι που, όπως τόνισε ο Α. Τζέκης, δείχνει ότι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ισοπέδωση των μικρών επαγγελματιών. Ο βουλευτής είπε ότι παρόλο που στοχοποιούνται όλοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ονοματίζονται για να μην συνεννοηθούν και τους βρει ενωμένους απέναντί της η κυβέρνηση.
Η κύρια στόχευση, υπογράμμισε, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπουν ελεύθερα σε όλους τους κλάδους, να ισοπεδώσουν κάθε μικρό επαγγελματία, να γκρεμίσουν τους μισθούς και να δημιουργήσουν ένα επιστημονικό προλεταριάτο χαμηλής εξειδίκευσης.
Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι τιμές θα είναι πιο φθηνές μετά την «απελευθέρωση», τόνισε πως η εμπειρία έχει δείξει ότι με την «απελευθέρωση» δεν φθήνυνε η τιμή του ψωμιού, ούτε του σταριού, ούτε τα τρόφιμα, ούτε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ούτε η ενέργεια, αντίθετα όλα τα παραπάνω ακρίβυναν και θησαύρισαν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Υπέρ της αρχής «της επαγγελματικής ελευθερίας για την πρόσβαση στα επαγγέλματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και δεν διευκρίνισε εάν το κόμμα του τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου ενώ κατά τάχθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου