Αιματηρότατη τροπή πήραν, χτες, οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, κυρίως στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καθώς δυναμική εμφάνιση έκαναν χιλιάδες άνθρωποι, αυτοπαρουσιαζόμενοι ως φιλο-καθεστωτικοί, και οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μπροστά στα μάτια των ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες, όμως, μέχρι αργά το βράδυ, απέφευγαν να παρέμβουν άμεσα. Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατάφεραν να απομονώσουν ορισμένους από τους χιλιάδες φιλοκυβερνητικούς συγκεντρωμένους και να τους αποσπάσουν τις ταυτότητές τους, που αποδείκνυαν ότι ήταν αστυνομικοί με πολιτικά ή και άνδρες της ασφάλειας, που ούτως ή άλλως εργάζονται για τον Μουμπάρακ.
Οι αρχικές αψιμαχίες μετατράπηκαν, γρήγορα, σε ανοιχτές μάχες, με μαχαίρια, καδρόνια, σπαθιά, βόμβες μολότωφ, αλλά και όπλα, καθώς πυροβολισμοί ακούγονταν μέσα και πέριξ της πλατείας Ταχρίρ, μέχρι αργά το βράδυ, ενώ κατά διαστήματα «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ εφορμούσαν με άλογα και καμήλες κατά του πλήθους. Η κατάσταση ήταν τόσο εκτός ελέγχου που ακόμη και τα ασθενοφόρα με δυσκολία προσέγγιζαν την πλατεία. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας μίλησε γιαέναν νεκρό «νεοσύλλεκτο» (πιθανότατα αστυνομικό) και για περισσότερους από 600 τραυματίες, όμως, γεγονός ήταν ότι χιλιάδες κόσμου παρέμεναν στην πλατεία είτε επιμένοντας να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία είτε φοβούμενοι να την εγκαταλείψουν λόγω της παρουσίας των «υποστηρικτών» του καθεστώτος σε όλη την περιοχή.
Λίγο πριν αρχίσουν τα επεισόδια, και ενώ οι ομάδες «υποστηρικτών» του καθεστώτος είχαν εμφανιστεί, και στο Κάιρο αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ (όπου σημειώθηκαν επεισόδια αλλά μικρότερης εμβέλειας), εκπρόσωπος του στρατού εμφανίστηκε στην τηλεόραση, καλώντας τους διαδηλωτές «να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στους ρυθμούς της, τώρα που τα αιτήματά τους ακούστηκαν». Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε από πολλούς ως αλλαγή της στάσης του στρατού, ο οποίος, χωρίς να τάσσεται υπέρ του καθεστώτος, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του τερματισμού των διαδηλώσεων και της παροχής «ενός χρονικού διαστήματος ανοχής» μέχρις ότου ολοκληρωθεί «η μετάβαση εξουσίας» που προανήγγειλε ο Μουμπάρακ με το διάγγελμά του, το βράδυ της Τρίτης.
Πολλά σενάρια με επίκεντρο το στρατό
Αργά το βράδυ, χτες, μιλώντας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, οΜουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ κάλεσε το στρατό «να παρέμβει για να σταματήσει τη σφαγή που γίνεται από συμμορίες ανδρών του καθεστώτος». Επίσημη απάντηση στην έκκληση δε δόθηκε. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο στρατός είχε εντολές να πυροβολεί στον αέρα για να διαλύσει, πάση θυσία, κατά τη διάρκεια της νύχτας το πλήθος. Η αντιπολίτευση, πάντως, σύσσωμη κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή, ενώ ανοιχτά πλέον η ισχυρότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης, η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» δήλωσε ότι «δεν θα είχε πρόβλημα» ν' αναλάβει την εξουσία «μεταβατικά για να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα» ο στρατός, και συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΣ, Σάμι Εναν. Το Αιγυπτιακό ΚΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί σε συνέχιση του αγώνα του αιγυπτιακού λαού μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά του.
Ενδιαφέρον έχει ότι «εμπιστοσύνη» στις ικανότητες του αιγυπτιακού στρατού «να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Αιγύπτου» εξέφρασε και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν. Πολλές ήταν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι, ουσιαστικά, το καθεστώς Μουμπάρακ «μετρά ώρες»καθώς η Ουάσιγκτον τού έχει θέσει ως όριο την Παρασκευή προκειμένου ν' αποχωρήσει οριστικά.
Την άποψη αυτή μοιάζουν να ενισχύουν οι χτεσινές δηλώσεις τουεκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, που επαναλάμβανε τις δηλώσεις Ομπάμα: ο Μουμπάρακ έχει την ευκαιρία να δείξει «ποιος πραγματικά είναι», η χώρα οφείλει να οδηγηθεί «σε μεθοδική και πειθαρχημένη ουσιαστική αλλαγή, που πρέπει ν' αρχίσει τώρα», καλώντας τις αιγυπτιακές αρχές «να σταματήσουν κάθε βία σε βάρος των διαδηλωτών». Οι δηλώσεις του Γκιμπς έκλεισαν με «έκκληση προς την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου να σεβαστεί όλες τις υπάρχουσες διεθνείς συμφωνίες», μία σαφή αναφορά στη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ, όπου η ανησυχία κλιμακώνεται όπως και οι προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους ότι «οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής μεγάλες, αν πάψει να υπάρχει η διακυβέρνηση Μουμπάρακ».
Από την άλλη, ορισμένες άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι το καθεστώς έχει έρθει σε συμφωνία και με την Ουάσινγκτον για «σταδιακή μετάβαση εξουσίας». Και στις δύο εκδοχές, ο στρατός εμφανίζεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, ίσως και αναλαμβάνοντας για κάποιο χρονικό διάστημα τα ηνία της χώρας. Ενώ όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά και οι επόμενες ώρες προμηνύονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς αργά το βράδυ χθες επρόκειτο να συνεδριάσει για να εξετάσει «νέα ανησυχητικά στοιχεία» σχετικά με την Αίγυπτο.
- Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Χόσνι Μουμπάρακ, με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας της αντιπολίτευσης, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλλα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου