Σελίδες

8 Φεβ 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ : Εντονες διεργασίες με στόχο την εκτόνωση ...

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν και σε αντιπροσωπείες από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, την Κυριακή.Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες της συζήτησης, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης«Αδελφοί Μουσουλμάνοι», που τελικά συμμετείχε στο «διάλογο», εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι «δεν εισακούγονται τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι, π.χ., η άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ».
Ανάλογο αίτημα διατυπώνουν και οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν πάντα στην πλατεία Ταχρίρ, έχοντας, μάλιστα, λάβει θέσεις στις ερπύστριες των αρμάτων, εκφράζοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να μείνουν «μέχρις ότου φύγει ο Μουμπάρακ».
Στο πλευρό τους, βρέθηκαν χθες και δημοσιογράφοι, που μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία Αιγύπτιου συναδέλφου από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ την υποστήριξή τους σε αυτήν την έκφραση «αραβικής αξιοπρέπειας» εξέφρασαν η «Χεζμπολά» και η «Χαμάς».
Φαίνεται, όμως, ότι η προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επόμενη μέρα δεν έχει ακόμη αποδώσει καρπούς, ή τουλάχιστον κανένα από τα αντικρουόμενα σενάρια δεν έχει επικρατήσει, κάτι που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο «παζαριού ακόμη». Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλουν το λαό στο δρόμο να διαδηλώνει.
Πάντως, μετά από τις απροκάλυπτες πιέσεις, η Ουάσιγκτον έκανε ένα βήμα πίσω. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε ότι «ο Μουμπάρακ γνωρίζει καλύτερα τι θα κάνει». Κατά τα άλλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος δεν γυρνά εκεί που ήταν», ότι «ο λαός θέλει ελευθερίες, και ελεύθερες - δίκαιες εκλογές» και τάχθηκε υπέρ «της ομαλής μεταβίβασης εξουσίας» σε μια «πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση». Προσπάθησε, δε, να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», υποστηρίζοντας ότι «είναι μία από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, με δύναμη αλλά όχι πλειοψηφία» και παραδεχόμενος, με διπλωματία, ότι «ανάμεσα σε άλλες θέσεις, ορισμένες απόψεις τους έχουν και αντιαμερικανικό χρώμα».
Ισραηλινές επικρίσεις και εσωτερικοί ελιγμοί
Η συγκεκριμένη φράση εξελήφθη ως απόδειξη από κύκλους (ιδιαίτερα στο Ισραήλ) ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει κάποιου είδους συνεννόηση με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ενδεχόμενο που στο Τελ Αβίβ φέρνει ρίγη. Επίσης, ισραηλινά σχόλια επικρίνουν την αμερικανική διπλωματία «για προδοσία συμμάχων, σύγχυση που απειλεί τη σταθερότητα».
Εντός Αιγύπτου, πάντως, η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση υπό τον Μουμπάρακ προσπαθεί επίμονα, με ελιγμούς, να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και να πείσει τον κόσμο να εγκαταλείψει τους δρόμους, καθώς η παρουσία του εκεί είναι προφανώς το πλέον ανησυχητικό στοιχείο. Ετσι, χθες, μετά από μήνες κώφωσης, το κυβερνείο του Καΐρουάνοιξε για να δεχτεί αντιπροσωπεία εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν «βοήθεια για φτηνή στέγαση», το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε αυξήσεις 15% σε μισθούς και συντάξεις και δημιούργησε ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών για αποζημιώσεις σε καταστηματάρχες για όσα έχασαν τις μέρες των διαδηλώσεων, δεσμεύτηκε να ερευνήσει και να τιμωρήσει όσους πολιτικούς εμπλέκονται σε διαφθορά (ακόμη και αν είναι στο κυβερνών κόμμα) και χαλάρωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, λειτούργησαν οι τράπεζες, αλλά όχι το χρηματιστήριο, ούτε τα σχολεία.
Περίεργο περιστατικό
Ενας Αιγύπτιος αξιωματικός τραυματίστηκε, όταν 4 αντιαρματικές ρουκέτες έπληξαν στρατώνα στη Ράφα στη χερσόνησο του Σινά. Οι αιγυπτιακές αρχές απέδωσαν το περιστατικό γενικόλογα σε «εξτρεμιστικές οργανώσεις», όπως έπραξαν και με την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς Ισραήλ και Ιορδανία, το Σάββατο, πάλι στο Σινά, στο ελ Αρις. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε η σύλληψη δύο Παλαιστινίων και τριών Αιγυπτίων για «οπλοκατοχή και δολιοφθορά» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

3 σχόλια:

  1. Στο πρόβλημα της Αιγύπτου οι παράμετροι είναι πολλές. Η Ευρώπη θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/2/11, 10:50 π.μ.

    Μία διευκρίνηση,όταν λές "Ευρώπη",ποιόν ή ποιούς εννοείς;;;και με ποιόν τρόπο θα "βοηθούσε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάρκο, επίτρεψέ μου να μην παραθέσω ολόκληρη ανάρτηση στα σχόλια, αλλά σε στείλω σε αυτήν: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Αίγυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή