Σελίδες

1 Σεπ 2010

Η ελληνική οικονομία έχει μπει στο σπιράλ του θανάτου…


Θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν μικρά και μεγάλα έργα…

Γράφει ο Δευκαλίων

Αναφέραμε εχθές (σχετικό: Η πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία ενόψει της ΔΕΘ), ότι ο συνδυασμός αυξημένης ύφεσης και πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εσόδων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργεί μείζον πρόβλημα στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου και σοβαρές ανησυχίες στο κυβερνητικό επιτελείο.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ήρθε σήμερα ο υφυπουργός οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης να δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό real ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει υστέρηση 770 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδα, θα πρέπει να περιμένουμε και τους υπόλοιπους μήνες, ώστε να δούμε αν η υστέρηση αυτή είναι πραγματική και αν δημιουργεί προβλήματα». Αν όμως η υστέρηση είναι πραγματική αγαπητέ κ. Υφυπουργέ, που πράγματι είναι αφού η ύφεση θεριεύει, τότε θα δημιουργήσει εκ των ουκ άνευ πρόβλημα. Πως σκοπεύει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…
Την απάντηση έδωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής «από περιστολή περαιτέρω δαπανών».
Ποια είναι όμως η  περιστολή των περαιτέρω δαπανών που πέτυχε η κυβέρνηση το α’ επτάμηνο 2010, ώστε να περιορίσει το Δημόσιο Έλλειμμα στο 39,7 % του ΑΕΠ. Ας δούμε τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του α’ επταμήνου 2010, σε σύγκριση με το α’ επτάμηνο 2009, όπως τα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Οικονομικών. ...
Το α’ επτάμηνο 2009 είχαν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καθαρά ποσά (Δαπάνες- Έσοδα) 5.561 δις ευρώ. Το α’ επτάμηνο 2010 έχουν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καθαρά ποσά (Δαπάνες – Έσοδα) 2.924 δις ευρώ.Δηλαδή έχουν δαπανηθεί 2.637 δις ευρώ λιγότερα.
Το αποτέλεσμα είναι πλέον οφθαλμοφανές. Το 2009 και με το αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφηκε ετήσια ύφεση  2% ενώ μετά την εφαρμογή του μνημονίου και μόνο στο α’ επτάμηνο του 2010 καταγράφεται ύφεση 2,9 %.
Εάν είχαν δαπανηθεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010 και μόνο το α’ επτάμηνο 2010 τα επί πλέον 2.637 δις ευρώ που διατέθηκαν το α’ επτάμηνο 2009 για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2009, τότε η μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος στο α΄ επτάμηνο 2010 δεν θα ήταν 39,7 % αλλά μόνο 26,5 %. Δηλαδή η κυβέρνηση θα ήταν εκτός στόχου ακόμα και στην μείωση του Δημοσίου Ελλείμματος.
Από αυτήν την απλή σύγκριση εξάγεται και το απλό αλλά τραγικό για τους Έλληνες συμπέρασμα. Το νέο-φιλελεύθερο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα περικόψει ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλύψει με αυτήν την περαιτέρω μείωση των δαπανών την υστέρηση στην είσπραξή εσόδων. Έτσι όμως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ύφεση με άμεσο επακόλουθό την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας την εκ νέου πτώση στα έσοδα κοκ.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται κάθε ημέρα αυτοί πολύ λένε ότι η Ελληνική Οικονομία έχει μπει στο σπιράλ του θανάτου.

ΠΗΓΗ : http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2010/08/blog-post_7876.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου