Σελίδες

18 Δεκ 2010

ΤΣΕΧΙΑ Νέα βάρη για το λαό

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των δημοσίων
υπαλλήλων στην Πράγα



Mαζικές παραιτήσεις καταθέτουν οι γιατροί στην Τσεχία, με ποσοστά που φτάνουν το 70% - 90% σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι γιατροί, που έχουν δώσει περιθώριο έως τα τέλη του Δεκέμβρη, απαιτούν αύξηση των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία, καθώς και ενίσχυση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Λέος Χέγκερ,όπως ήταν αναμενόμενο, έριξε τις ευθύνες στους γιατρούς και υποστήριξε πως, αν τελικά παραιτηθούν μαζικά τόσοι γιατροί, τότε ορισμένες κλινικές, ακόμα και νοσοκομεία, θα πρέπει να κλείσουν και ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις θα παραταθεί. Από τη μεριά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό ενώθηκαν μαζί με χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που πραγματοποίησαν στις 8 Δεκέμβρη 24ωρη απεργία στη χώρα διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, που προβάλλει ως πρόσχημα την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ για το 2011 και στο 2,9% το 2013. Ο Τσέχος πρωθυπουργός υποστήριξε πως τα μέτρα είναι απαραίτητα και πως τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που πιθανά να «αποσταθεροποιήσει την οικονομία και τη χώρα». Ως «μια απόλυτη αναγκαιότητα» χαρακτήρισε τις μειώσεις δαπανών ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους. Παρόλα αυτά, πάντως, τα εργατικά συνδικάτα - που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν μια συμβιβαστική γραμμή, συμμετέχοντας στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση και την εργοδοσία - κάτω από την πίεση της βάσης προειδοποιούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβάνοντας και μια γενική απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για απόσυρση των μέτρων λιτότητας.
Επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα
Οπως είναι γνωστό, ανάμεσα στα μέτρα προβλέπονται μειώσεις κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011, αλλά και τροποποιήσεις στο βιομηχανικό δίκαιο. Θα υπάρξει σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, που θα φέρει μείωση των μισθών και χειρότερες συνθήκες εργασίας, για την εξυπηρέτηση νέων αναγκών της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου. Και αυτά έρχονται να ακολουθήσουν προηγούμενες διακηρύξεις για περικοπές στα επιδόματα παιδιών - όπου θα δίνονται μόνο για το πρώτο παιδί - στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους χαμηλόμισθους.
Στον τομέα της Υγείας, ο κυβερνητικός συνασπισμός - «Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών» (ODS), «ΤΟΡ 09» και «Κόμμα Δημόσιων Υποθέσεων (VV) - έχει ανακοινώσει την πρόθεση να εφαρμόσει «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 15 χρόνων», χωρίς όμως να έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Το σίγουρο είναι πως η μεταρρύθμιση αυτή θα στερήσει από τους Tσέχους
σημαντικές παροχές στο χώρο της Υγείας. Προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και ένταση των ταξικών φραγμών για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Ουσιαστικά, δίνεται μια συνέχεια στην προηγούμενη πολιτική που ακολουθούσε το σημερινό αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (CSSD), καθώς βρισκόταν για 20 χρόνια στην εξουσία προχωρώντας σε σφοδρές ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής βιομηχανίας και κατάργηση αρκετών κατακτήσεων που υπήρξαν από τη σοσιαλιστική περίοδο. Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις ανάμεσα στο λαό που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν παίξει τόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας όσο και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.
Τα πάνω από 20 χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης και οι εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές έχουν μειώσει το επίπεδο διαβίωσης και καταργήσει σημαντικές λαϊκές κατακτήσεις κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας αλλά και αλλού.
Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ένα στα 4 ή 5 νοικοκυριά της Τσεχίας έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Πράγα με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν 3.500 άστεγοι και συνολικά στη χώρα περιφέρονται σε άθλιες συνθήκες τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι. Τα διάφορα ιδρύματα ωστόσο αναφέρουν πως οι άστεγοι στην τσεχική πρωτεύουσα ξεπερνούν τους 6.000, οι περισσότεροι ηλικίας 20 έως 50 χρόνων. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους που έχουν βρεθεί σ' αυτή τη θέση εξαιτίας των μαζικών απολύσεων. Σήμερα στην Πράγα υπάρχουν τρία κέντρα για αστέγους και πέντε κοιτώνες ικανοί να φιλοξενήσουν μόλις 350 άτομα...
Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και των συνεπειών της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυρίαρχης τάξης που κόπτεται να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών σε βάρος του λαού.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου