Σελίδες

9 Δεκ 2010

Λιβανίζουν την καπιταλιστική ΕΕ για να τη θωρακίσουν

Τις αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς παρουσίασε χτες ο Αλ. Τσίπρας.
Την αποστολή να σοβατίσει την εικόνα της ΕΕ και να συγκαλύψει τον πραγματικό της ρόλο, σε μια περίοδο που αυτός αποκαλύπτεται στα μάτια των λαών, έχει αναλάβει το «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», επιδιώκοντας να παρεμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση της κλιμακούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. Αποκαλυπτικές ως προς τα παραπάνω, είναι οι αποφάσεις του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ, τις οποίες παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας σαν «σχέδιο για τη ριζική δημοκρατική ανασυγκρότηση της ΕΕ».
Ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε την καπιταλιστική κρίση στο «χρηματοπιστωτικό σύστημα» και εντόπισε σαν πρόβλημα το ότι «οι υπεύθυνοι επιμένουν να το στηρίζουν, να ακολουθούν τα ίδια οικονομικά, ιδεολογικά και πολιτικά δόγματα».


Οπως είπε, το ΚΕΑ προτείνει «τη δημιουργία μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο, από το χώρο της οικολογίας για να αντισταθούμε στο νεοφιλελευθερισμό» και «ένα σχέδιο αλλεπάλληλων αλλαγών με ορίζοντα το σοσιαλισμό», την έννοια του οποίου σταθερά κακοποιεί και συκοφαντεί το ΚΕΑ.
Οι αλλαγές που προτείνονται αφήνουν ανέγγιχτο το κεφάλαιο και την εξουσία του, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι η κερδοσκοπική του δίψα μπορεί να τιθασευτεί στο πλαίσιο ενός πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού». Αποσυνδέοντας πλήρως την οικονομία από την πολιτική, το ΚΕΑ ζητάει «μετάβαση από την λογική του κέρδους στη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, από τη λογική των εμπορεύσιμων αξιών στη λογική των κοινωνικών αναγκών, από τη λογική των πολεμικών συρράξεων στη λογική της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα».
Προτείνει ακόμα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία διατυπώνονται ακόμα και από μερίδες του κεφαλαίου, στο όνομα του να γίνει αποτελεσματικότερη η διαχείριση της κρίσης και να προχωρήσει η ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου.
Ανάμεσα σε άλλα, το ΚΕΑ ζητάει «αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης, απασχόλησης και αειφορίας, αλλαγή ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιέρωση του κοινωνικού χαρακτήρα στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ευρωομόλογα, φορολόγηση των κερδοσκοπικών συναλλαγών, πολιτική στήριξη για μακροοικονομική ισορροπία ανάμεσα στα κράτη, να ιδρυθούν ευρωπαϊκοί δημόσιοι οργανισμοί αξιολόγησης των οικονομιών».
Την ΕΕ και τα μάτια τους...
Ενδεικτική της θέρμης με την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ υπερασπίζεται την ΕΕ ήταν και η απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στο γιατί δεν πήραν μέρος στη συζήτηση στη Βουλή με τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Οπως εξήγησε, «εμείς δεν νομιμοποιούμε το ρόλο και την παρουσία στη χώρα μας του ΔΝΤ, δεν νομιμοποιούμε το ρόλο και την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη».
Είναι εμφανής η προσπάθεια του ΣΥΝ να συντηρήσει τον βολικό για το σύστημα νόθο διαχωρισμό ανάμεσα στην «καλή» ΕΕ, άρα και τις κυβερνήσεις της, και στο «κακό» ΔΝΤ. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας σκόπιμα απέκρυψε ότι η ΕΕ ευθύνεται εξίσου για την πολιτική που εφαρμόζεται, χρεώνοντας τα αντιλαϊκά μέτρα αποκλειστικά στο ΔΝΤ, αφού αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική της εκβιαζόμενη!
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποκάλυψε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «ταλαντεύτηκε» για το αν θα πάρει μέρος ή όχι στη συνεδρίαση της Βουλής παρουσία του Στρος Καν. Ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να γλιτώσει από την κλιμακούμενη εργατική αγανάκτηση για τον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, είπε ότι η ηγεσία της έχει «βαρύτατες ιστορικές ευθύνες», κρύβοντας προκλητικά το γεγονός ότι το κόμμα του υπήρξε και συνεχίζει να είναι αρωγός σ' αυτήν την πλειοψηφία και τη στρατηγική της.
Κατά τα λοιπά, ζήτησε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αργεντινής και να αναδιαπραγματευτεί η Ελλάδα το χρέος, κάτι που, όπως είπε, αφορά «και αυτόν που χρωστάει αλλά και τον πιστωτή (...) θα είναι προτιμότερο λοιπόν για όλους αυτούς να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα μέρος του χρέους, παρά να χάσουν κάθε δυνατότητα». Ζήτησε ακόμα να οριστεί «ποιο κομμάτι του χρέους μας είναι νόμιμο και ποιο δεν είναι» από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου