Σελίδες

14 Δεκ 2010

Αντιθέσεις και κολεγιές ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Αυξάνουν οι πιέσεις στον ελληνικό και τους άλλους λαούς να αποδεχτούν να γίνουν δούλοι, για να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση.

   Κονδύλια ύψους 83 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση της Ισπανίας την επόμενη πενταετία, «για την τόνωση της βιομηχανίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»,όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας.
Τα νέα μέτρα στόχο έχουν να αναθερμάνουν την οικονομία και εκτός από δαπάνες σε προγράμματα υποδομών, έρευνας και ανάπτυξης, περιλαμβάνουν ακόμα την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, χρήμα και άλλα προνόμια για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

 Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα έχουν τη στήριξη των εργατικών συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του βιομηχανικού τομέα στο ισπανικό ΑΕΠ στο 18% από το σημερινό 15%.
Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας παραδέχτηκε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων αν χρειαστεί, για να καλυφθούν οι στόχοι του ληστρικού προϋπολογισμού. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση φόρων και μείωση επιδομάτων.
Στην Ιρλανδία, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση ιρλανδικών τραπεζών, κύρια λόγω της εξάρτησής τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ δάνεισε σε τράπεζες της Ιρλανδίας περί τα 136 δισ. ευρώ έως τις 26 Νοέμβρη από 130 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου. Ομοίως, η ιρλανδική κεντρική τράπεζα προσέφερε έκτακτη ρευστότητα ύψους 45 δισ. ευρώ έως τα τέλη Νοέμβρη, ποσό αυξημένο κατά 10 δισ. ευρώ από τον Οκτώβρη.
Κατά τα πρότυπα της Ελλάδας, και με στόχο να διαφημίσουν ανά τον κόσμο τις αντεργατικές ανατροπές σαν κράχτη για την προσέλκυση επενδύσεων, Ιρλανδοί αξιωματούχοι άρχισαν περιοδεία σε χώρες του Κόλπου - Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ομοιότητες Ελλάδας - Ιρλανδίας δεν εξαντλούνται στον τρόπο με τον οποίο οι δύο αστικές κυβερνήσεις επιχειρούν να διαχειριστούν την κρίση, αλλά επεκτείνονται και στην εποικοδομητική για το κεφάλαιο στάση που κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το κυριότερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ιρλανδίας, το Φάιν Γκέιλ, επιβεβαίωσε ότι δε θα ψηφίσει αύριο υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί το δάνειο των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να εξασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο, αν νικήσει στις εκλογές τον επόμενο χρόνο! Το ίδιο ισχύει και με τους Εργατικούς, οι οποίοι περιορίζονται σε κορόνες για την επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης, υπηρετώντας όμως τη στρατηγική που το επιβάλλει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ψηφίσει για το πακέτο διάσωσης των 22,5 δισ. ευρώ την Πέμπτη, με την προϋπόθεση ότι το ιρλανδικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο.
Εκτός ατζέντας το ευρωομόλογο
Σε ό,τι αφορά το ευρώ και τη διαμάχη για το μέλλον του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τονίζει σε συνέντευξή του ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι θα αγωνιστούν για τη σταθερότητα του ευρώ». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τους οξύτατους ανταγωνισμούς στο παρασκήνιο, προσθέτει ότι «ενίοτε, η Ευρώπη χρειάζεται μια κρίση, ώστε να προχωρήσει προς μια μεγαλύτερη ενοποίησή της».
Ο ίδιος, προαναγγέλλοντας εξελίξεις στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, δηλώνει ότι η Γερμανία είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση σχετικά με το αν οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε να εναρμονίσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. «Η βασική απόφαση ήταν η δημοσιονομική πολιτική και η πολιτική του προϋπολογισμού να αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Αν αυτό πρόκειται να αλλάξει, τότε μπορούμε να το συζητήσουμε», σημείωσε σχετικά ο Γερμανός υπουργός.
«Αν αποτύχει το ευρώ, η ΕΕ αποτυγχάνει. Σημειώστε ότι παραμένουν άθικτες όλες οι γερμανικές δεσμεύσεις για την ευρωζώνη» είχε προειδοποιήσει με νόημα πριν από μερικές μέρες στο Φράιμπουργκ και η Α. Μέρκελ, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ, μετά το συμβιβασμό Γερμανίας - Γαλλίας, που συμφώνησαν να προχωρήσουν στην εναρμόνιση των πολιτικών τους σε θέματα φορολογίας και εργασίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν χτες ότι «το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων δε θα τεθεί, κατά πάσα πιθανότητα», στη Σύνοδο Κορυφής.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί ο μηχανισμός δανειοδότησης για μετά το 2013 και η πρόταση της Γερμανίας να συμμετέχουν σ' αυτόν ιδιώτες, ώστε να επιμερίζεται το κόστος από την ελεγχόμενη πτώχευση κρατών με υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και βαθιά κρίση.
Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε το BBC, οι Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους να μετακυλήσουν μέρος των ζημιών σε ιδιώτες δανειστές - συμπεριλαμβανομένου και όσων έχουν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα - πριν προχωρήσουν στην παροχή του πακέτου δανειοδότησης στη συγκεκριμένη χώρα.
Επιπλέον, αν μια κυβέρνηση αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα χρέους, τότε θα της ζητηθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπολοίπων χρεών της, ενώ θα συνεχίσει να καταβάλλει κανονικά τις δόσεις που αφορούν το δάνειο διάσωσης. Από τον Ιούνη του 2013, τα κρατικά ομόλογα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και «ρήτρες συλλογικής δράσης» οι οποίες θα διευκολύνουν μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει προβλήματα να λάβει τη συγκατάθεση των δανειστών της για ενδεχόμενη μελλοντική παραγραφή χρέους.
Πιέσεις από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς να συνδράμουν τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν, δήλωσε με ανακοίνωσή του ότι «το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να εφαρμοστούν σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, ενώ κοροϊδεύοντας κατάμουτρα το λαό, χαρακτηρίζει «μέρος κάθε υγιούς δημοκρατίας» τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.
Στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από την τρόικα αναφέρθηκε και ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή γίνεται αποκλειστικά για τα συμφέροντα των μεγαλοδανειστών. «Πιθανή επιμήκυνση δεν σημαίνει χαλάρωση» σημειώνει στέλεχος της τράπεζας στον κυριακάτικο ελληνικό Τύπο και συνιστά στην κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα».
Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τα χρέη των χωρών - μελών της ευρωζώνης που πρέπει να επαναχρηματοδοτηθούν ή να εξοφληθούν το 2011, ανέρχονται συνολικά σε 560 δισ. ευρώ. Το χρέος αυτό εμφανίζεται κατά 45 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το 2010 και το υψηλότερο από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το χρέος της Ελλάδας - δημόσιο και ιδιωτικό - σε ξένες τράπεζες, στο τέλος του Ιούνη 2010, ανήλθε σε 252,1 δισ. δολάρια, από τα οποία, τα 156,6 δισ. δολάρια αφορούν δάνεια των ξένων τραπεζών στο δημόσιο τομέα (65 δισ.), στις ελληνικές τράπεζες (12,3 δισ.) και στις μη τραπεζικές ιδιωτικές επιχειρήσεις (79,2 δισ.), ενώ τα υπόλοιπα 95,5 δισ. δολάρια αφορούν εγγυήσεις, πιστωτικές δεσμεύσεις και τη θετική αγοραία αξία συμβολαίων παραγώγων.
Τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα έχουν οι γαλλικές τράπεζες (83,1 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 57,3 δισ. αφορούν δάνεια), οι γερμανικές τράπεζες (65,4 δισ., από τα οποία τα 36,8 δάνεια) και οι αμερικανικές τράπεζες (36,2 δισ., από τα οποία τα 7,2 δισ. μόνο αφορούν δάνεια).
Βαθιά κρίση - αναιμική ανάκαμψη
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει αποφασίσει τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας σε κυβερνήσεις και τράπεζες, απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στους όρους χρηματοδότησης από το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά κρατικών ομολόγων των απειλούμενων οικονομιών και μέσω αυτών για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.
Ολα αυτά υπό το φως τον νέων εκτιμήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος βλέπει υποτονική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι αυτή θα κινηθεί με ρυθμό 1,5% έως 2% στα επόμενα δύο χρόνια. Γι' αυτό ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός συστήνει στις εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία, τη χρηματοοικονομική τους νομοθεσία και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Τέλος, τις τεράστιες αντιθέσεις που οξύνονται στην καπιταλιστική ΕΕ, επιβεβαιώνουν ακόμα και τα υποτιμημένα στοιχεία για τη φτώχεια που δημοσιοποίησε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ των 27 κρατών μελών, 116 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2008. Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη, εξαιτίας και της καπιταλιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, 81 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ή 17% του πληθυσμού βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας, 42 εκατομμύρια ή 8% του πληθυσμού είχαν αισθητές ελλείψεις σε αναγκαία μέσα επιβίωσης και 34 εκατομμύρια ή 9% του πληθυσμού ζούσαν σε συνθήκες ανεπαρκούς απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου