Σελίδες

5 Νοε 2010

Οργή από τη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης των δοσίλογων



  • Η κυβέρνηση επιδιώκει να γονατίσει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ
  • Στέλνουν εκκαθαριστικά σημειώματα και σε δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς που τους αναγκάζουν να εργάζονται με «μπλοκάκι»
Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση από εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς που η κυβέρνηση τους αναγκάζει να εργάζονται με «μπλοκάκι» και οι οποίοι αυτές τις μέρες παραλαμβάνουν τα χαρτιά της λεγόμενης περαίωσης. Η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την αδίστακτη πολιτική της, επιχειρεί με την περαίωση να τους τρομοκρατήσει, προσδοκώντας να αρπάξει εκβιαστικά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει τις «τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού. «Τρύπες» που προκύπτουν από τη διαρκή ροή «ζεστού» χρήματος προς τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα φορομπηχτικά πλοκάμια της κυβέρνησης απλώνονται κατά κύριο λόγο στους πιο αδύναμους οικονομικά, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες απολαμβάνουν «νόμιμες» φοροαπαλλαγές και πολλοί ακόμη μια άτυπη φορολογική ασυλία.
Υπολογίζεται ότι έχουν αποσταλεί περισσότερα από 500.000 σημειώματα και ενδέχεται ο αριθμός τους να προσεγγίσει το 1 εκατ. καθώς περιλαμβάνονται στη ρύθμιση και πολλοί που έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα ελέγχου από την εφορία. Σε όλη τη χώρα ανοίγονται οι επιστολές του υπουργείου Οικονομικών και ζητούνται χιλιάδες ευρώ για το κλείσιμο οικονομικών χρήσεων για τα έτη 2000-2009. Και κάθε ειδοποιητήριο φουντώνει το θυμό και την αγανάκτηση ανθρώπων που, εξαιτίας ακριβώς της κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ιδιαίτερη αναστάτωση προκαλεί η κυβέρνηση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που επίσης παίρνουν τα χαρτάκια της περαίωσης. Πρόκειται για όσους εξαιτίας της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναγκάζονται να εργάζονται με ...«σύμβαση έργου», κάτι που τους υποχρεώνει να ανοίξουν κωδικό επιτηδευματία στην εφορία. Μιλάμε για εργαζόμενους που για τους κυβερνώντες είναι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, αφού εργάζονται στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα χωρίς δώρα, χωρίς άδειες, χωρίς μισθολογική εξέλιξη και με τη συνεχή απειλή της απόλυσης να κρέμεται στα κεφάλια τους. Αυτοί για την κυβέρνηση θεωρούνται επιχειρηματίες και γι' αυτό τους στέλνονται σωρηδόν ειδοποιητήρια περαίωσης, με τα οποία τους ζητούνται να καταβάλουν 1.000, 2.000, 3.000 και περισσότερα ευρώ! Πρόκειται για μια απαράδεκτη μεθόδευση, με την οποία προφανώς η κυβέρνηση Παπανδρέου ελπίζει ότι κάποιοι θα πέσουν στην παγίδα της πληρωμής, είναι όμως απόλυτα σαφές ότι κανένας από αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να ανταποκριθεί στις ενοχλήσεις της εφορίας.
Οι κραδασμοί που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ειδικά σε μια περίοδο συσσωρευμένης οργής και λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, παίρνουν ήδη τέτοιες διαστάσεις που το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Με σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η περαίωση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προαιρετική. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι, γνωρίζοντας το αντιλαϊκό μένος της κυβερνητικής πολιτικής, φοβούνται το ενδεχόμενο εκδικητικής στάσης των φορολογικών αρχών, όταν θα έρθει η ώρα των ελέγχων.
Να σημειώσουμε ότι το μέτρο της περαίωσης έγινε αποδεκτό από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση με παρατηρήσεις για το ότι πρέπει να είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται. Στην πράξη, όμως, οι πλέον χτυπημένοι από την οικονομική κρίση και τη φιλομονοπωλιακή κυβερνητική πολιτική καλούνται, υπό τον εκβιασμό της λεπτομερούς εξέτασης των βιβλίων τους σε περίπτωση μη αποδοχής της περαίωσης, να καταθέσουν σημαντικά ποσά στην εφορία εφόσον ελεγχθούν στη συνέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι σημειώματα έχουν αποσταλεί ακόμα και σε εργαζόμενους που τώρα ή στο παρελθόν είχαν εξαναγκαστεί να εργάζονται με «μπλοκάκι», δίνοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Πολλοί είναι όσοι καλούνται να πληρώσουν ακόμη και για μηδενικές χρήσεις!
Το συγκεκριμένο μέτρο είναι άρρηκτα δεμένο με την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με επιμέλεια στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και έχει καταδικάσει την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρούνται «βαρίδια» για την οικονομία και από ΕΕ - ΔΝΤ. Μια πολιτική που αποτελεί συνέχεια αυτής της ΝΔ. Υπέρτατη πρόκληση είναι οι τελευταίες ανακοινώσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για μέτρα υπέρ των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων και προγράμματα εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Στην πράξη, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ εκβιάζονται φορολογικά και κατευθύνονται στα χέρια των τραπεζών για δανεισμό, όπου και συναντούν κλειστές πόρτες εάν δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα προκύψει κέρδος και από το χαμό τους.
Η ασφυκτική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί ΕΒΕ, προκύπτει από την καθήλωση των τζίρων, την εξαφάνιση των κερδών, την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων να πληρώσουν ακόμη και για την ασφάλισή τους, την επέκταση με τη μορφή «επιδημίας» των λουκέτων. Κλειστά μαγαζιά σε όλες σχεδόν τις συνοικίες της Αθήνας, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας μαρτυρούν το «θάνατο του εμποράκου», αλλά και του μικρού βιοτέχνη και επαγγελματία. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν και τις συνδρομές τους στα Επιμελητήρια, ενώ γιγαντώνονται τα χρέη προς προμηθευτές και άλλους. Σ' αυτό το περιβάλλον υλοποιείται η περαίωση, με θύματα της εκβιαστικής φοροεπιδρομής τους μικρούς ΕΒΕ.

«Να αποσυρθεί τώρα η περαίωση» απαιτεί το ΚΚΕ, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στο οποίο τονίζεται:
«Η εφαρμογή της περαίωσης αποδεικνύεται και στην πράξη ότι είναι μια θρασύτατη και εκβιαστική φοροεπιδρομή σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών που βρίσκονται ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση από τις συνέπειες της κρίσης και τα βάρβαρα μέτρα. Αντίθετα, για τους μεγάλους φοροφυγάδες είναι ένα χρυσό δώρο.
Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθεί τώρα η περαίωση. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη, να αποδυναμώσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη φοροεπιδρομή που εξελίσσεται σε βάρος τους, γιατί και οι δυο στηρίζουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, να ψηφίσουν μαζικά τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου