Σελίδες

5 Νοε 2010

Νέα επεισόδια στο σίριαλ της τρομο-λαγνείας


Σοβαρά ερωτήματα συνεχίζουν να προκαλούν διαρροές και δημοσιεύματα, την ίδια ώρα που σε Ελλάδα και ΕΕ αναθερμαίνεται η συζήτηση για ενίσχυση του «αντιτρομοκρατικού» πλαισίου

Συνεχίστηκε και χτες, με μπαράζ διαρροών, ελεγχόμενων εκρήξεων και αστυνομοκρατίας, το σίριαλ της τρομο-λαγνείας που ενέσκηψε «ξαφνικά» λίγες μέρες πριν τις εκλογές και το οποίο αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των προπαγανδιστών της, για να τρομοκρατήσουν το λαό με τη δήθεν αποσταθεροποίηση της χώρας και να εκβιάσουν την ψήφο του την Κυριακή.
Ενα παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο - το 14ο - εντοπίστηκε χτες σε εταιρεία ταχυμεταφορών στο Νέο Κόσμο. Το δέμα είχε αποστολέα την Αρχιεπισκοπή και παραλήπτη την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, η οποία το θεώρησε ύποπτο και το επέστρεψε δυο φορές στην εταιρεία που βρίσκεται στην οδό Καλλιρρόης. Ο φάκελος περιείχε βιβλίο από τα Απαντα του Γ. Σουρή, παγιδευμένο με εκρηκτικά.
Το θέμα είχε ταχυδρομηθεί την περασμένη Δευτέρα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαϊδάρι. Κλιμάκιο πυροτεχνουργών της Αστυνομίας πήγε στην εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη. Χτες, επίσης, εταιρεία ταχυμεταφορών στο Μαρκόπουλο ειδοποίησε την Αστυνομία για τέσσερα ύποπτα πακέτα. Στις τρεις το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η έρευνα στην εταιρεία, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.

Συναγερμός σήμανε και στη Βουλή, όταν εντοπίστηκε δέμα με παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής χωρίς να αναγράφεται αποστολέας. Από τον έλεγχο δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά. Υποπτα δέματα εντοπίστηκαν και στις πρεσβείες της Τσεχίας και της Αρμενίας. Ελεγχόμενη έκρηξη έγινε, τέλος, σε ύποπτο δέμα που βρέθηκε στην είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας, στη διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, όπου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για δέμα με βιβλία.
Η Αντιτρομοκρατική διαδίδει ότι εξακολουθεί να αναζητεί κι άλλα δέματα - βόμβες, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν σε χειρόγραφη λίστα που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους δυο νεαρούς που συνελήφθησαν την Τρίτη.
Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα την ασφάλεια στη διακίνηση δεμάτων, διεξήχθη χτες στο υπουργείο Μεταφορών, όπου διατυπώθηκε πρόταση για παράδοση ανοιχτών δεμάτων, τα οποία θα σφραγίζονται ενώπιον ταχυδρομικού υπαλλήλου, παραβιάζοντας κατάφωρα το απόρρητο της αλληλογραφίας. Η πρόταση θα τεθεί και στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ΕΕ σε επίπεδο ταχυδρομείων και πολιτικής αεροπορίας.
Φτιάχνουν νέο τρόμο - πλαίσιο
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρίσκονται στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος της Γερμανίας για να επεξεργαστούν τα πακέτα - βόμβες που έχει στα χέρια της η Αστυνομία, αλλά και για να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών. Το κλίμα της τρομο-λαγνείας ενισχύει έντεχνα σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος, κάνοντας αναφορές στα «πακέτα - βόμβες» εντός του ευρωπαϊκού εδάφους αλλά και διεθνώς, με έμφαση στα «πακέτα» από την Ελλάδα.
Στη Γερμανία το «σκηνικό της τρομοφοβίας» έχει επισκιάσει τα πάντα. Το παγιδευμένο «πακέτο» από την Ελλάδα, που έφτασε τελικά στην καγκελαρία, πέρασε από δύο ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια πριν παραδοθεί στην καγκελαρία, σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel».
Εκτός από αυτό το περιστατικό, ένα ακόμα πακέτο μονοπωλεί τη συζήτηση, αυτό με το τόνερ του εκτυπωτή από την Υεμένη, το οποίο «πέρασε» από το αεροδρόμιο της Κολωνίας. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Γερμανίας μίλησε για κενά στα συστήματα ασφαλείας στην Ελλάδα, φτιάχνοντας κλίμα για νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα.
Καθόλου τυχαία, η γερμανική κυβέρνηση πρωτοστατεί για την εισαγωγή εντός της ΕΕ νέων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να «προληφθούν τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω εμπορικών πτήσεων», όπως ζήτησε η καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ. Σε αυτή τη γραμμή θα κινηθούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών τη Δευτέρα, 8 Νοέμβρη. Σήμερα θα γίνει και η πρώτη κρούση κατά τη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων από τα κράτη - μέλη της ΕΕ σε θέματα ασφαλείας στον τομέα των αερομεταφορών.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η «ανταλλαγή» απόψεων πολιτικών αξιωματούχων εντός της Γερμανίας, όσον αφορά τη λήψη κατασταλτικών μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Ούβε Σούνεμαν, ο οποίος πρότεινε την αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται η κατάρριψη ύποπτων αεροσκαφών.
Ερωτηματικά από διαρροές και δημοσιεύματα
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ερωτηματικά συνεχίζουν να προκαλούν πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες και σύμφωνα με τις οποίες στελέχη των διωκτικών αρχών είναι σε «σκέψεις» για τις ειδικές γνώσεις που φαίνεται να είχαν οι δράστες όσον αφορά τους παραλήπτες συγκεκριμένων δεμάτων.
Μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» υπογραμμίζει πως «ειδικά για τις πρεσβείες Ελβετίας, Γερμανίας και Βουλγαρίας χρησιμοποιήθηκαν αποστολείς και παραλήπτες που η αναφορά τους προϋποθέτει είτε καλή παρακολούθηση των στόχων, είτε εξασφάλιση καλής πληροφόρησης», υπονοώντας ενημέρωση από τα μέσα. Αλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι στην Ασφάλεια «ξαφνικά ορισμένοι κατάλαβαν πως για 14 μήνες είχαμε στοιχεία στα χέρια μας τα οποία είχαν μείνει αναξιοποίητα», όπως ισχυρίστηκε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας.
Το «Βήμα» αναφέρει ότι η Αντιτρομοκρατική έχει εστιάσει στον «πλαστογράφο» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», αφού πάνω στα δέματα υπήρχαν σφραγίδες εταιρειών, δημοσίων υπηρεσιών και πολιτικών, όλες ακριβή αντίγραφα όσων χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα. Αλλες πληροφορίες έλεγαν χτες ότι η Αντιτρομοκρατική ψάχνει στοιχεία σε καταστήματα που πουλάνε πυρίτιδα για πυροτεχνήματα ή φυσίγγια (!), ενώ διαρρέονταν και εκτιμήσεις για το προφίλ των δραστών.
Στο κάδρο της συκοφαντίας μπαίνει έντεχνα και το πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς δημοσιεύματα αναφέρονται σε εκτιμήσεις και πληροφορίες των διωκτικών αρχών για ύπαρξη κρησφύγετου σε πανεπιστημιακό χώρο ή χρησιμοποίησή του από τους δράστες.
Το «Βήμα» γράφει πως η Αστυνομία «εστιάζει τις έρευνές της για τον εντοπισμό της γιάφκας στου Ζωγράφου - στην Πανεπιστημιούπολη ειδικότερα - από όπου φαίνεται να ξεκίνησαν οι δύο συλληφθέντες τη Δευτέρα. Αξιωματικοί σημειώνουν ότι ένας από τους εμπλεκόμενους στην οργάνωση - το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των καταζητούμενων - διαμένει στη Φοιτητική Εστία της Πολυτεχνειούπολης».
Προφυλακίστηκαν οι συλληφθέντες
Στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για τα δέματα με εκρηκτική ύλη στο Παγκράτι. Ο 22χρονος οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο 24χρονος στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Στην 2η ειδική ανακρίτρια δήλωσαν ότι δε θα απολογηθούν και ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι αρχικά από τον εισαγγελέα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και οι νεαροί παραπέμπονταν με διάταξη του τρομονόμου που επισύρει ποινή ισοβίων. Τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αντιστοιχούσαν με την κατηγορία και η ανακρίτρια την αντικατέστησε με διάταξη του ίδιου άρθρου, που επισύρει, όμως, ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου