Σελίδες

21 Νοε 2010

Στη Λισαβόνα χτύπησε η καρδιά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία.
Αστυνομοκρατούμενη πόλη έμοιαζε τις τελευταίες ημέρες η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκφοβίσει το λαό και να αποτρέψει την συμμετοχή του στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις.

Τις αντι-ΝΑΤΟικές εκδηλώσεις με το σύνθημα «ΝΑΤΟ - εχθρός των λαών και της Ειρήνης - Να διαλυθεί!» διοργάνωσε το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC) μαζί με άλλες 107 κοινωνικές οργανώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ανάμεσα στις οποίες και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP Intersindical).
Χτες, το απόγευμα αναμενόταν η διεξαγωγή της μεγάλης συγκέντρωσης διαδήλωσης στην Πλατεία Μάρκες ντε Μπομπάλ με ομιλητές τον Πρόεδρο του Πορτογαλικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC), Ρουί Ναμοράντα Ρόσα, την Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) Σοκόρο Γκόμες και εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας. Συμμετείχε επίσης πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία 28 φιλειρηνιστών από την ΕΕΔΥΕ, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα» (ΚΕΘΑ). Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ την ΚΝΕ εκπροσώπησε ο Μαρίνος Μακρής, μέλος του ΚΣ.

Αγώνας κατά του ΝΑΤΟ για ένα ισχυρότερο κίνημα ειρήνης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εργασίες τηςΔιεθνούς Συνάντησης με θέμα: «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ εχθρός της Ειρήνης και των Λαών - Διαλύστε το» που διοργανώθηκε από το «CPPC» σε συνεργασία με το ΠΣΕ και την υποστήριξη του Δήμου της Αλμάντα. Συνολικά στη Διεθνή Συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 14 χώρες που αντιπροσωπεύουν 17 εθνικές οργανώσεις και δύο διεθνείς. Πήραν το λόγο ο Πρόεδρος του «CPPC»Ρ.Ν. Ρόσα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Σ. Γκόμες, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γιαννάκης Σκορδής, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία κ.ά.
Ανάμεσα στα άλλα συζήτησαν για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, το κυνήγι των εξοπλισμών και την πυρηνική απειλή, τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τις αυξανόμενες απειλές της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική, την κλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών, αλλά και τον αγώνα για την ειρήνη και για ένα ισχυρότερο κίνημα ειρήνης.
Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ανάμεσα στα άλλα, αφού αναφέρθηκε στις έντονες ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και στη βαθιά εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε την έντονη δραστηριότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο «παιχνίδι» των ιμπεριαλιστών. Επιπλέον, καταδίκασε τις προσπάθειες υπονόμευσης των εκδηλώσεων της Λισαβόνας εδώ και έναν χρόνο και την προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων στο διεθνές κίνημα ειρήνης από οργανώσεις όπως το Πορτογαλικό PAGAN και τη «Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή» καθώς και το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (International Peace Bureau) που επί 60 χρόνια υπήρξε απολογητής του ΝΑΤΟ. Με τη στάση τους τέτοιες οργανώσεις αποδεικνύουν, ότι είτε έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα, είτε λειτουργούν αντικειμενικά ως στηρίγματα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα» σημείωσε: «παλεύουμε τόσο ενάντια στο παλιό ΝΑΤΟ όσο και στο νέο που θα προκύψει μετά την σύνοδο». Προέτρεψε και άλλους απόστρατους είτε σε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είτε στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας να συντονίσουν τις δυνάμεις τους με την ΚΕΘΑ για δράση υπέρ της ειρήνης.
Το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Μαρίνος Μακρής, που εκπροσώπησε και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), συνέδεσε την πάλη κατά του ιμπεριαλισμού με το επίκαιρο σύνθημα του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα διεξαχθεί στη Νότια Αφρική το Δεκέμβρη: «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό, για τον κόσμο της ειρήνης, της αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού».
Στο κλείσιμο των εργασιών που έκανε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, εκτός των άλλων επισημάνθηκε ο κοινός αγώνας ενάντια στον μεγαλύτερο εγκληματικό στρατιωτικό οργανισμό που έχει δει η ανθρωπότητα. Σημείωσε πως αυτές τις μέρες διεξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου από μέλη και φίλες οργανώσεις του ΠΣΕ σημαντικές αντι-ΝΑΤΟικές πρωτοβουλίες. Ιδιαίτερα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ προτάσσεται η απαίτηση της διάλυσης της Συμμαχίας σε συνδυασμό με την απαίτηση της εξόδου των χωρών αυτών από την λυκοσυμμαχία. Το ΠΣΕ, σημείωσε, παραμένει πάνω από 60 χρόνια πιστό στις αντιιμπεριαλιστικές του αρχές και δεν έχει αυταπάτες για το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ ούτε γι' αυτόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ - ΝΑΤΟ μοιράζονται τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και σχεδίων. Αναφέρθηκε και σε ορισμένες οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται «αντιΝΑΤΟικές», που χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένο γερμανικό κόμμα, που προσπαθούν να δημιουργήσουν συγχύσεις, να διεισδύσουν στο φιλειρηνικό κίνημα και να το διασπάσουν, όπως επιχείρησαν να πράξουν και μέσα στην Πορτογαλία. Ο Η. Τσαβδαρίδης, κατέληξε λέγοντας πως το ΠΣΕ θα παραμείνει σταθερό στις αρχές και στην δράση του στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, μέχρι οι εργάτες και οι λαοί να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό σε κάθε χώρα και παγκόσμια. Το μέλλον της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κατοχή και κοινωνική αδικία.
Στη διάσκεψη, εκτός των άλλων απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), οι Τσέχοι απόστρατοι «Στρατιωτικοί κατά του Πολέμου», καθώς και δεκάδες άλλες οργανώσεις.

Κ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου