Σελίδες

3 Οκτ 2010

Μπροστά στην κάλπη ο λαός να κάνει ταμείο


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Οι 12 μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, οδήγησαν στη χρεοκοπία εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και προίκισαν το κεφάλαιο με πιο φτηνούς εργάτες και νέα προνόμια
Γρηγοριάδης Κώστας
Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από τη μέρα που το ΠΑΣΟΚ πήρε την κυβερνητική σκυτάλη από τη ΝΔ. Μέσα σ' αυτούς τους 12 μήνες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στο εισόδημα, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που απέμειναν όρθιες, στέλνοντας εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα», είναι ο απολογισμός του Γ. Παπανδρέου γι' αυτούς τους 12 μήνες και επί της ουσίας ισοδυναμεί με αναφορά στην πλουτοκρατία για τις κυβερνητικές επιδόσεις στο χτύπημα του λαού. Την ίδια φράση χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και σαν «τίτλο» για τη δημοσιοποίηση - με τη μορφή του απολογισμού - του κυβερνητικού έργου.
Η κυβέρνηση κερδίζει τα εύσημα της πλουτοκρατίας εντός και εκτός Ελλάδας επειδή κατάφερε να δρομολογήσει την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και άρα να εξασφαλίσει φτηνότερη καύσιμη ύλη για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Το μνημόνιο που συνυπέγραψε με την τρόικα δεν είναι παρά ένα κομμάτι της αντιλαϊκής στρατηγικής που υπηρετεί με το πρόγραμμά της η σημερινή κυβέρνηση. Επί της ουσίας αποτέλεσε το όχημα για να πάρει πιο γρήγορα και σε καθεστώς τρομοκρατίας τα προσχεδιασμένα μέτρα σε βάρος του λαού. Πολλές από τις ανατροπές που προώθησε το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καν γραμμένες στο μνημόνιο, απαντούσαν όμως στις ανάγκες της πλουτοκρατίας και προβλέπονταν από τις συναποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.
Ανατροπές χωρίς ημερομηνία λήξης
Για τη συνέχεια, η κυβέρνηση, με
τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ετοιμάζουν τα ίδια και χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Οπως με σαφήνεια περιγράφεται στο κείμενο του απολογισμού που δημοσιοποίησε, «η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχώρησε όπως την είχε εξαγγείλει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009», ενώ ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 «χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών».
Τούτη την ώρα, μπροστά στην κάλπη των εκλογών για την τοπική διοίκηση, ο λαός καλείται να κάνει ταμείο. Να δει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ποιος βγήκε κερδισμένος από την ανάπτυξη που υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια τα αστικά κόμματα και οι παραφυάδες τους.
Την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την προώθησε διά «πυρός και σιδήρου». Βομβάρδισε το λαό με τρομοκρατικά σενάρια περί πτώχευσης της χώρας, δηλαδή της πλουτοκρατίας, συκοφάντησε και ποινικοποίησε τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αξιοποίησε τους προβοκατόρικους μηχανισμούς, στράτευσε το σύνολο των αστικών ΜΜΕ στο χτύπημα των λαϊκών αγώνων, επιστράτευσε τους ναυτεργάτες για να σπάσει τις απεργίες στα λιμάνια.
Σε συνέχεια ανάλογων αποφάσεων από προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού μοίρασε στους αγρότες εξώδικα για παρακώλυση συγκοινωνιών για να διαλύσει τα μπλόκα, επίταξε τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.
Τσεκουρώνουν το λαό
Ανάμεσα σε άλλα βάρβαρα μέτρα, μέσα σ' ένα χρόνο, η κυβέρνηση:
-- Μείωσε κατά 20% τους μισθούς των εργαζομένων.
-- Μείωσε κατά 15% τις συντάξεις.
-- Κατάργησε τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
-- Επέβαλε «πάγωμα» (ουσιαστικά μείωση) των μισθών για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και όλων των συντάξεων τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
-- Κατάργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Μείωσε την αμοιβή των νέων εργαζομένων (15χρονων και 17χρονων παιδιών) στο 70% του κατώτερου μισθού, μέσω της «μαθητείας». Μείωσε την αμοιβή των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω των 25 ετών στο 84% του κατώτερου μεροκάματου και μισθού, δημιουργώντας μισθούς της τάξης των 590 ευρώ μεικτά!
-- Μείωσε την αποζημίωση των εργαζομένων, λόγω απόλυσης κατά 50%.
-- Εκτίναξε τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς.
-- Επέβαλε στις γυναίκες να δουλεύουν από 5 μέχρι 17 χρόνια παραπάνω, στο όνομα της «εξίσωσής» τους με τους άντρες.
-- Αύξησε δύο φορές μέσα στο 2010 τους συντελεστές του ΦΠΑ.
-- Αύξησε τρεις φορές μέσα στο 2010 τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.
-- Μείωσε την αμοιβή των υπερωριών και απελευθέρωσε τα όρια των ομαδικών απολύσεων.
Ενισχύουν το κεφάλαιο
Εξαιτίας αυτής της βάρβαρης πολιτικής, μέχρι το τέλος του χρόνου ένας εργαζόμενος με μέσο μισθό και ένας συνταξιούχους θα έχουν απολέσει από το εισόδημά τους περίπου 4 με 5 χιλιάδες ευρώ! Μέσα σ' ένα χρόνο οδηγήθηκαν στην ανεργία περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας), ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στους 659.000 ανθρώπους (στοιχεία ΟΑΕΔ).
Συνολικά, η τιμή της εργατικής δύναμης μειώθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ οι εργαζόμενοι απώλεσαν οριστικά κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα. Το μεγάλο κεφάλαιο στον αντίποδα εξασφάλισε φτηνά εργατικά χέρια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Μέσα στο ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στο κεφάλαιο:
  • Τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες, που μαζί με τα 28 της ΝΔ ανεβάζουν το «πακέτο» στα 78 δισ. ευρώ.
  • Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από το 24% στο 20% μέσα στο 2011.
  • Ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα για τις μεγάλες επενδύσεις που θα οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας ακόμα και στο 10%.
  • Τη χορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ περίπου 25 δισ ευρώ.
  • Την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.
  • Την κατάρτιση προγραμμάτων «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων».
  • Νέο αναπτυξιακό νόμο με την παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να κάνει επενδύσεις.
Η σημασία της ψήφου
Είναι φανερό ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από την κυβερνητική πολιτική αυτούς τους 12 μήνες. Οπως είναι φανερό τι πρόκειται να ακολουθήσει, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.
Τον Οκτώβρη του 2009, η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι έχει τη «λαϊκή εντολή» για να «προχωρήσει σε ριζικές τομές και ανατροπές». Το ίδιο θα κάνει και την επομένη των εκλογών του Νοέμβρη, καθώς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα σαν πρόκριμα για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης και τη νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της.
«Βεβαίως και μας απασχολεί τι χρώμα θα έχει ο χάρτης το βράδυ των εκλογών, όπως και ότι το αποτέλεσμα θα έχει πολιτική σημασία, θα υπάρξουν μηνύματα για τις αλλαγές που ήδη κάναμε, αλλά και εκείνες που προωθούμε», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τις κάλπες των εκλογών σε μια νέα «νωπή λαϊκή εντολή», ώστε να νομιμοποιήσει τις ειλημμένες αποφάσεις για τον παραπέρα σφαγιασμό των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε και το διεθνή αντίκτυπο που θα έχουν οι εκλογές του Νοέμβρη, θέλοντας να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει το λαό. Ισχυρίζεται ότι μια εκλογική αποτυχία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ θα δυσαρεστήσει τις αγορές και τους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.
«Σημασία δεν έχει μόνο πώς θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και πώς θα το αξιολογήσουν στο εξωτερικό. Και τι συμπέρασμα θα βγάλουν. Αν, δηλαδή, οι Ελληνες στηρίζουν τις αλλαγές που προωθούνται και αν η χώρα συνεχίζει να έχει καλή πορεία», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας μια πρόγευση της προπαγάνδας που θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες.
Η ψήφος στις 7 Νοέμβρη θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ετοιμότητα του λαού να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επέλαση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης ή αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική και να οξύνει με νέα μέτρα τον πόλεμο που κήρυξε στο λαό.
Αν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στηρίξουν τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και τους δήμους, αν δεν ρίξουν στα κατώτερα δυνατά επίπεδα τα ποσοστά που την επόμενη μέρα θα αθροίζουν για λογαριασμό τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αν δεν ενισχύσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, θα είναι σαν να επικροτούν με την ψήφο τους την πολιτική των κομμάτων που οδηγούν τα λαϊκά νοικοκυριά στη χρεοκοπία.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου