Σελίδες

21 Οκτ 2010

Κοπτοραπτική με τα ελλείμματα

ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ

Δίνουν αναβολή στις ανακοινώσεις, μανουβράρουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση. Την «απόλυτη εμπιστοσύνη» τους στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλώνουν εκπρόσωποι των ΕΕ - ΔΝΤ
Παράταση για μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές παίρνει η κοπτοραπτική με τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Στην απόφαση αυτή φαίνεται να συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα, με προβαλλόμενη δικαιολογία τη δημοσιοποίηση οριστικών στοιχείων, χωρίς «αστερίσκους» και τυχόν νέες αμφισβητήσεις.

Με βάση το έλλειμμα που θα αποφασίσουν να εμφανίσουν για το έτος 2009 - σε κάθε περίπτωση πολύ πάνω από προηγούμενες «εκτιμήσεις» τους - θα χτίσουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα, θα διευρύνουν τις «αστοχίες» των σαρωτικών μέτρων που πήραν μέσα στο 2010 προκειμένου να συμπληρώσουν τα αντιλαϊκά πακέτα που θα συμπεριλάβουν στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς (2011), που θα δημοσιοποιήσουν στις 18 του Νοέμβρη, δηλαδή επίσης μετά τις εκλογές.
Στο πλαίσιο κατανομής των αντιλαϊκών ρόλων η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) ανακοινώνει αύριο Παρασκευή τη λίστα με τα ελλείμματα που εμφανίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, από τον κατάλογο θα απουσιάζει η Ελλάδα, με τη σημείωση ότι το έλλειμμα θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προκειμένου να διευκολυνθούν στις αντιλαϊκές μανούβρες.
Τα επιτελεία τους προλειαίνουν το έδαφος για τα ακόμη χειρότερα. Στέλεχος του ΔΝΤ δήλωνε χτες ότι η επιμήκυνση του κρατικού χρέους δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δηλαδή ότι αυτό που τώρα προέχει είναι η εφαρμογή και κλιμάκωση του αντιλαϊκού προγράμματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά». Στο ίδιο μοτίβο βαρούν και τα επιτελεία της ΕΕ. Το πρωτοκλασάτο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος Γ. Σταρκ δήλωνε ότι «δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού» και ακόμη ότι έχουν «απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», δηλαδή στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι πολύ πρόσφατες δηλώσεις του Κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν για τα «πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερο τσάκισμα δαπανών στους ΟΤΑ, σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ, στην υγεία, σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μισθούς και συνάξεις, σε νέα φοροπακέτα.
Η λίστα με τις 11 πλέον ζημιογόνες από τις πρώην ΔΕΚΟ, που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι μόνο για αρχή. Ελλείμματα και χρέη θα εμφανίζονται στο εξής στους κρατικούς προϋπολογισμούς, προκειμένου και να παραδώσουν τα φιλέτα ξεχρέωτα στους ιδιώτες. Σύμφωνα με τη λίστα, τα νέα βάρη που φορτώνουν στο λαό για τα τραπεζικά δάνεια των πρώην ΔΕΚΟ φτάνουν μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις στα 14 δισ. ευρώ.Το πού και σε ποια χρονιά θα εμφανίσουν και αυτά τα ελλείμματα είναι στα αντικείμενα της αντιλαϊκής κοπτοραπτικής. Επί της ουσίας δεν απομένουν παρά ελάχιστες λεπτομέρειες που βέβαια δεν αλλάζουν την ουσία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σε πλήρη γνώση, άλλωστε μαζί με την τρόικα κόβουν και ράβουν. Σε αυτό το πλαίσιο ο οριστικός προϋπολογισμός έχει ήδη ετοιμαστεί και εκτός από τα παραπάνω αναμένεται να εμπεριέχει ακόμη χειρότερες προβλέψεις για το ρυθμό πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ, πάνω από το 2,5% που εμφάνισαν στο προσχέδιο 2011. Η παραπέρα πτώση του ΑΕΠ σηματοδοτεί και την εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, μικρότερη μάζα φοροεσόδων, τα οποία σκοπεύουν να αναπληρώσουν με νέα πακέτα απέναντι στο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου