Σελίδες

23 Σεπ 2010

Φοροληστεία αυτοαπασχολούμενων

tasosnastos.blogspot.com

   Σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης και επιβολής των εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε τη διπλή ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Ο λόγος; Οι έκτακτες συνθήκες που διανύουμε σήμερα. Βέβαια η ιστορία των ρυθμίσεων στις οποίες προσφεύγει το αστικό κράτος για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του με τους επιχειρηματίες είναι τόσο παλιά, ώστε η επίκληση λόγων έκτακτης ανάγκης δεν είναι πλέον τόσο ισχυρό επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα μικρά και μεγάλα εγκλήματα που συντελούνται μέσω των χαριστικών ρυθμίσεων που εξαγγέλλουν κάθε τόσο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Ρυθμίσεις, οι οποίες λειτουργούν ως πλυντήριο ξεπλύματος της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου.
   Σε ό,τι αφορά βέβαια τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, οι οποίοι
αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Οι τελευταίοι βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, η οποία, σε συνδυασμό με τα μέτρα του μνημονίου, έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης, σε απολύσεις και λουκέτα χιλιάδων μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση, ενώ ο ανταγωνισμός με το πολυεθνικό κεφάλαιο στο χώρο του λιανικού εμπορίου είναι ανελέητος σε βάρος των μικρών μαγαζιών. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή ήταν η πληρωμή κεφαλικού φόρου που επιβάλλεται με τη ρύθμιση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια επιχείρηση που δεν έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις και την προηγούμενη δεκαετία εμφάνισε μέσο ετήσιο τζίρο 300.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο 12.600 ευρώ και με τζίρο 600.000 ευρώ 26.400 ευρώ.
   Αντίθετα, στο χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων, μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη ρύθμιση των φορο-εκκρεμοτήτων. Ενδεικτική από την άποψη αυτή είναι η ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο οποίος, ενώ στην αρχή, κρατώντας τα όποια προσχήματα, εμφανίστηκε... θιγμένος, δεδομένου ότι «η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου»(!), στη συνέχεια, όχι μόνο δηλώνει σύμφωνος με το μέτρο, αλλά απαιτεί να γίνει και με τους πλέον ευνοϊκούς όρους... Το ίδιο έργο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Από τη μία οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, θεσπίζουν νόμους, οι οποίοι δημιουργούν το περιβάλλον της νόμιμης φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, φοροαπαλλάσσοντάς το. Ετσι, ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από 45% στις αρχές της δεκαετίας του '90, μειώθηκε σταδιακά στο 35%, στο 25% και από 1/1/2011 στο 20%. Οι επιχειρηματίες, όμως, δεν είναι ευχαριστημένοι από τις μειώσεις αυτές. Αυτό που επιθυμούν είναι να μην πληρώνουν καθόλου φόρους, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, να πληρώνουν μισθούς - ψίχουλα. Ετσι, έρχεται κάθε τόσο και λίγο το αστικό κράτος και εξαγγέλλει ρυθμίσεις, πότε για τη φορολογία, πότε για τις ασφαλιστικές εισφορές, και τους ζητά να καταβάλουν το ένα δέκατο και το ένα εικοστό από αυτά που έχουν παρακρατήσει και υπεξαιρέσει με την αυξανόμενη απλήρωτη δουλειά.
   Ετσι, με αυτά τα μέτρα οι επιχειρηματίες μπορεί να είναι ήσυχοι ότι συνεχίζουν να μην αποδίδουν φόρους, έως την επόμενη ρύθμιση που και πάλι θα τους ξελασπώσει...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου