Σελίδες

19 Σεπ 2010

Στο χέρι του λαού να επιβάλει το δίκιο του



Τα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, για το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο λαό για αναμονή και αυταπάτες.

   Καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές για την τοπική διοίκηση. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταλήξει στους νέους φόρους που θα επιβληθούν στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα υπουργεία, καθένα στον τομέα της ευθύνης του, ετοιμάζουν μπαράζ αντιδραστικών νομοσχεδίων, τα οποία προστίθενται στα προηγούμενα και έρχονται να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενων και μικρούς αγρότες.
Εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την πολιτική της, αλλά και τις αντιλαϊκές επιταγές του
μνημονίου, η κυβέρνηση επικεντρώνει στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το μεγάλο κεφάλαιο. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τρίτη.
Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί διευρυμένη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη κατέληξαν στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή 11% ΦΠΑ σε 13%, για πλήθος προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος και το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Πρώτες στη λίστα εμφανίζονται οι εξής:
  • Το άνοιγμα του επαγγέλματος των οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών και των άλλων κλειστών επαγγελμάτων, για να επιταχυνθεί η συγκέντρωση και η μονοπώληση κρίσιμων και στρατηγικών κλάδων.
  • Η «αναδιάρθρωση» των ΔΕΚΟ, που θα συνοδευτεί από την ισχυροποίηση της θέσης του κεφαλαίου σε στρατηγικούς τομείς και απολύσεις εργαζομένων.
  • Η σύσταση ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, που θα σημάνει νέες περικοπές μισθών.
  • Η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ που θα φέρουν και τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα.
  • Η προώθηση νέου «νόμου πλαισίου» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα οδηγήσει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Ταξική επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης
«Ο δρόμος για τη σταθερότητα της οικονομίας είναι ακόμα μακρύς. Περνάει μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή των μεγάλων ανατροπών», σημείωναν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί φτάνουν σε μεγάλο βάθος χρόνου και έρχονται να υπηρετήσουν τις στρατηγικές στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα στρατηγικά ντοκουμέντα της ΕΕ.
Ακριβώς αυτή την ενιαία γραμμή σε βάρος των λαών ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έγιναν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί των κρατών - μελών, με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισαν την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών, όπως αυτές προβλέπονται από τη «στρατηγική ΕΕ - 2020» και την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών προγραμμάτων λιτότητας.
Η νέα ταξική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα κλιμακωθεί με όχημα τον καθορισμό αυστηρών κυρώσεων για τα κράτη - μέλη που θα παρεκκλίνουν από τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας, θα παρουσιάζουν δηλαδή αυξημένα δημόσια ελλείμματα και χρέος και θα καθυστερούν στην «προώθηση» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Την κλιμάκωση της αντιδραστικής επέλασης προσυπέγραψε και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της εφαρμογής κυρώσεων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αν υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν δεν θα «είχαμε δημοσιονομική κρίση»!
Από αυτήν τη σκοπιά, οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ την προηγούμενη βδομάδα, ότι δε θα υπάρξουν «νέα μέτρα», είναι ψέμα ολκής, με στόχο να εξαπατηθούν τα λαϊκά στρώματα, να αποτραπούν οι λαϊκές αντιδράσεις και κυρίως να μην εκφραστούν στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να αναγάγει τις εκλογές σε «δημοψήφισμα» για τη νομιμοποίηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει διαπιστώσει και καταγράψει μαζικές απώλειες ψηφοφόρων, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα που καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης.
Προοδευτικό ό,τι ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες
Γι' αυτό τα επιτελεία αναζητούν ψευδεπίγραφα συνθήματα, με στόχο να εγκλωβίσουν το λαό. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε εκ νέου το εκβιαστικό δίλημμα περί «προόδου και συντήρησης» και επιτέθηκε με ταξικό μίσος στο λαϊκό κίνημα, που αντιπαλεύει από θέση στρατηγικής την πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης.
Οι διαχωριστικές γραμμές, που προσπάθησε να τραβήξει ο πρωθυπουργός, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Ο Γ. Παπανδρέου, στις δυνάμεις της «προόδου», εντάσσει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς της συμμάχους, που προωθούν και στηρίζουν το μνημόνιο και την εφαρμοζόμενη πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. Στον αντίποδα, στις δυνάμεις της «αντίδρασης» συμπεριλαμβάνει όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα και αμφισβητούν το μονόδρομο που συμφέρει την πλουτοκρατία.
Στο δίλημμα «πρόοδος ή συντήρηση» που θέτει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να απαντήσουν με κριτήριο την πείρα και τις σύγχρονες ανάγκες τους. Η κυβέρνηση βαφτίζει «πρόοδο» τους πετσοκομμένους μισθούς και τις συντάξεις, τη φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την ανεργία και τη φτώχεια στην οποία καταδικάζονται εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.
Ο εφιάλτης που σχεδιάζει το κεφάλαιο για το λαό είναι οπισθοδρόμηση. Σήμερα, που η εξέλιξη στην κοινωνία και την επιστήμη έχουν ανοίξει διάπλατα νέους δρόμους, προοδευτικό είναι ο λαός να δουλεύει με όρους σταθερής και πλήρους απασχόλησης, με ικανοποιητικές αμοιβές, με μειωμένο ωράριο και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να απολαμβάνει άπλετο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, υψηλού επιπέδου, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.
«Πρέπει να δώσουμε με το ίδιο πάθος και αφοσίωση τη μάχη απέναντι στα μικρά και μεγάλα αναχώματα», ήταν το αυταρχικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με στόχο να τρομοκρατήσει και να υποτάξει το λαό. Να εξασφαλίσει την «κοινωνική ειρήνη», για να ζητήσει από τους εργαζόμενους «νέες μεγαλύτερες προσπάθειες στο μέλλον», όπως χαρακτήρισε την καινούργια καταιγίδα που έρχεται.
Η επίκληση του «πατριωτισμού» και της «εθνικής συστράτευσης» από τον πρωθυπουργό, για να βγει δήθεν η χώρα από την κρίση, πρέπει να εξοργίσουν το λαό, και συγχρόνως να αποτελέσουν έναυσμα για να δυναμώσει τους αγώνες του. Η 11μηνη πορεία της κυβέρνησης, που αφαίρεσε από τους εργαζόμενους τα δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Να πατώσουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις κάλπες
Αυτό που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα είναι ότι την επομένη της 14ης του Νοέμβρη (δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών), η κυβέρνηση θα τραβήξει από τα συρτάρια της τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και θα επιταχύνει την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Η έκθεση του ΔΝΤ μέσα στη βδομάδα, που «επαινούσε» την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης και έδινε το «έναυσμα» για την επιβολή νέων μέτρων, δεν αφήνει περιθώρια για κάλπικες προσδοκίες καλύτερων ημερών.
Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να ορθώσει και με την ψήφο του εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να τους τρομάξει, να ισχυροποιήσει τη θέση του στον πόλεμο που του κήρυξαν, να δυναμώσει την αντεπίθεση. Ορος αναγκαίος είναι στις κάλπες του Νοέμβρη να ενισχυθεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ. Να πατώσουν όσο γίνεται περισσότερο οι υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., τα κόμματα - παραφυάδες τους. Αλλά και όσοι φορούν την προβιά του «ανεξάρτητου», με στόχο να εμποδίσουν να εκφραστεί ριζοσπαστικά στις εκλογές η αγανάκτηση για την κυρίαρχη πολιτική.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου