Σελίδες

17 Αυγ 2010

Νέες βίαιες ανατροπές το επόμενο δίμηνο

Το κεφάλαιο ισχυροποιεί τη θέση του στις πρώην ΔΕΚΟ, γεγονός που θα επιδεινώσει παραπέρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα φέρει νέες απολύσεις
http://tasosnastos.blogspot.com/
Στην επόμενη φάση της αντιλαϊκής επίθεσης ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση, με αιχμή τις «διαρθρωτικές» ανατροπές, την επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος παραπέρα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σ' ένα «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό», ανασύρουν σενάρια για ανασχηματισμό, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι από το βήμα της ΔΕΘ (11 - 12 Σεπτέμβρη) θα ανακοινωθούν πολιτικές «κοινωνικού χαρακτήρα».
Επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εργαζομένους σε συμμέτοχους της σκληρής ταξικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός προσπάθησε με το μήνυμά του από την Πάρο, την Κυριακή, να εμφανίσει για μία ακόμη φορά σαν «εθνική υπόθεση» την εφαρμογή της.
«Ημασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας. Με συλλογική όμως προσπάθεια, με συλλογική θυσία ακόμα, κάναμε τα πρώτα βήματα, κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Δίνοντας το στίγμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε την κρίση ελπίδα και ευκαιρία ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα, για να γίνει μια Ελλάδα ισχυρή».
Σ' αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση, τις αμέσως επόμενες μέρες και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου, ενώ μέχρι τις 24 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις διακοπές.
Ετοιμάζουν μεγάλο πάρτι για το κεφάλαιο
Παράλληλα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ νομοσχεδίων μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να προωθήσει τις αντιδραστικές ανατροπές που εμπεριέχονται στο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά στον ΟΣΕ, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί η μελέτη για την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, καθώς και η σύνταξη του «επιχειρησιακού σχεδίου», το οποίο θα αποτελέσει όχημα για την ολοσχερή του παράδοση στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση προτίθεται να «ξεκαθαρίσει» τον ΟΣΕ από τα ζημιογόνα περιουσιακά του στοιχεία - τα οποία θα φορτωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω αυτού στον ελληνικό λαό - και να πουλήσει τις κερδοφόρες δραστηριότητες στους ιδιώτες.
Το σχέδιο προβλέπει νέα μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων, κατάργηση σταθμών και σιδηροδρομικών δρομολογίων, πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ και της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας στους ιδιώτες, μετατάξεις ακόμη και απολύσεις περίπου 2.500 εργαζομένων, καθώς ο «νέος», πλήρως ιδιωτικός ΟΣΕ, θα είναι κατά πολύ μικρότερος απ' ό,τι ο σημερινός.
Ανάλογες εξελίξεις προβλέπονται και για τη ΔΕΗ, μια και η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Το σχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται πολύ μεγάλη αύξηση των τιμολογίων για οικιακή κατανάλωση - μεταξύ 60% και 100%! - αλλά και απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων. Το κεφάλαιο θα ισχυροποιήσει τη θέση του στην επιχείρηση με ποικίλες μορφές, όπως εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων, πώληση σε ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος σε τιμή κόστους, ώστε οι τελευταίοι να το μεταπωλούν στους καταναλωτές με το ανάλογο κέρδος, δημιουργία νέων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με σύμπραξη ΔΕΗ - ιδιωτών κλπ.
Παρεμβάσεις επίσης προβλέπεται να γίνουν και στις 10 μεγαλύτερες πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίες, ελέω διαχρονικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα.
Σ' αυτές περιλαμβάνονται οι πολεμικές βιομηχανίες (ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), αλλά και οι συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, οι οποίες προβλέπεται να συγχωνευτούν σε δύο φορείς. Ενα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ) και ένα δεύτερο, στον οποίο θα ενσωματωθούν τα τρόλεϊ και οι αστικές συγκοινωνίες. Ως μέτρα βελτίωσης των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, προωθούνται η αύξηση των εισιτηρίων (συγκοινωνιακοί φορείς) και οι απολύσεις προσωπικού.
Ερχονται απολύσεις στους ΟΤΑ
Αλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν τα κυβερνητικά σχέδια περιορισμού των δαπανών σε ΟΤΑ, Νοσοκομεία και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικά για τους ΟΤΑ, η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις δήμων και χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων, θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και με τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου, που επεξεργάζεται επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Νέα δραστική μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέει την εξέλιξη του μισθού με τις μεταβολές της παραγωγικότητας.
Στα δημοσιονομικά, τέλος, η μεγάλη υστέρηση - ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τους προβλεπόμενους στόχους - που εμφάνισαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες του Ιούλη, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της επίσπευσης επιβολής μέτρων που βάσει σχεδιασμού είχαν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν το 2011.
Λόγος γίνεται κυρίως για τη μετάταξη του 30% προϊόντων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11%, στον υψηλό 23%, εξέλιξη η οποία θα επιφέρει νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, βιβλία, εισιτήρια θεαμάτων κλπ.

Μοιράζουν τη φτώχεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν την κατ' ευφημισμό «κοινωνική ατζέντα» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής του. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται:
Η καρατόμηση και ανακύκλωση χιλιάδων πενιχρών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια - σύμφωνα με την κυβέρνηση - θα «αναδιανεμηθούν» (!) σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων.
Η εκτεταμένη εφαρμογή του αντεργατικού μέτρου για τη μείωση της αμοιβής στο 80%, μέχρι το 85% του κατώτερου μισθού και μεροκάματου για τους νέους κάτω των 25 ετών, το οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σαν «αντίδοτο» στην ανεργία, όταν στην ουσία έρχεται για να υπονομεύσει ανοιχτά τις συλλογικές συμβάσεις και να εξασφαλίσει φτηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο.
Η λειτουργία ολοήμερων σχολείων και η επέκταση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δεν κάνει καμία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα «κενά» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η προώθηση προγραμμάτων «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών» και «μαθητείας» των εργαζομένων, που θα ενισχύουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα καρπωθούν τα οφέλη από την εκμετάλλευση φτηνού εργατικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου