Σελίδες

5 Ιουν 2010

ΔΑΝΙΑ Απεργίες και διαδηλώσεις

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Με διαδηλώσεις και τοπικές απεργίες αντιδρούν τα λαϊκά στρώματα στη Δανία, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αυστηρών μέτρων με σειρά περικοπές στον κοινωνικό τομέα μέσω του αντίστοιχου «Καλλικράτη» και στο Ασφαλιστικό.

Κάθε τρίτος δήμος υποχρεούται να κλείσει κάποια σχολεία λόγω οικονομικού αδιεξόδου και να ανεβάσει τα τροφεία για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και αυτό, ενώ έχουν ήδη κλείσει πάνω από 150 σχολεία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Την Τετάρτη 2 Ιούνη στην πόλη Αρχους κατέβηκαν σε απεργία από νωρίς το πρωί οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στις σκαλωσιές. Το απόγευμα στην ίδια πόλη έγινε μαζική διαδήλωση στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα όπου πήραν μέρος πάνω από 4.500 διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, έγινε διαδήλωση και στην πόλη Αλμποργκ.

Απεργία κήρυξαν και οι εργάτες στην εταιρεία «Sauer-Danfoss» γιατί η εταιρία απαιτεί να εργάζονται περισσότερο με μειωμένες αποδοχές. Η συγκεκριμένη εταιρεία, παρόλο που παρουσιάζει τεράστια κέρδη, έχει απολύσει από την αρχή του χρόνου 1.500 άτομα. Στις 2 Ιούνη έγινε μεγάλη διαδήλωση από τους δημόσιους υπάλληλους μπροστά στο Κοινοβούλιο γιατί το νέο κυβερνητικό πακέτο σημαίνει 12.500 απολύσεις.

Παρά τις προσπάθειες από τη μεριά του εργοδοτικού, σοσιαλδημοκρατικού συνδικαλισμού που ελέγχει απόλυτα τις μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και τη δανέζικη Συνομοσπονδία εργαζομένων, να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι, αποφασίστηκε μετά από επίμονες και σκληρές προσπάθειες κομμουνιστών συνδικαλιστών, να γίνει διαδήλωση μπροστά στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιούνη. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία με ταξικό προσανατολισμό έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και αναμένεται να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου