Σελίδες

16 Αυγ 2012

Απορρίπτουμε τη βαρβαρότητα


Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και αστικά μέσα ενημέρωσης έχουν στήσει μια καλοστημένη παράσταση για να μπερδέψουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Κυβερνητικά στελέχη, κοντυλοφόροι και δημοσιολόγοι αναδεικνύουν ως κεντρικό θέμα συζήτησης τα διάφορα «εναλλακτικά» - όπως τα βαφτίζουν - σενάρια μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Θέλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να θεωρούν δεδομένη και αναγκαία τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Το μόνο που να τους απασχολεί είναι πώς αυτό θα γίνει και με ποιο τρόπο. Η κουβέντα επενδύεται - όπως πάντα - με καταγγελίες για συντάξεις «μαϊμού», με χαρακτηρισμούς όπως αυτόν που έκανε, με περισσό θράσος, ο υπουργός Εργασίας όταν μίλησε για «τζάμπα γεύματα» αναφερόμενους στους συνταξιούχους που παίρνουν εφάπαξ μεγαλύτερα των εισφορών που τους είχαν παρακρατηθεί κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους. Και αυτό το είπε στηριζόμενος σε αναλογιστικές μελέτες, που ο ρόλος τους δεν είναι να αποτυπώσουν την πραγματικότητα αλλά να την... προσαρμόσουν, δηλαδή να τη διαστρεβλώσουν, με τέτοιο τρόπο ώστε να δικαιολογούν τη βάρβαρη πολιτική που ασκείται.
Στις συνθήκες αυτές διατυπώνεται το σενάριο για την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια ή ως δήθεν εναλλακτική «λύση» η αύξηση των ελάχιστων προϋποθέσεων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ είναι τα 200 ένσημα ανά έτος, για να εκπληρωθεί η προϋπόθεση αυτή απαιτούνται 30 χρόνια εργασίας!
Ταυτόχρονα, εξετάζονται μέτρα δραστικής περικοπής των συντάξεων όπως: Η κλιμακωτή μείωση από 3% έως 15% ξεκινώντας από τις συντάξεις των 700 ευρώ. Η επιβολή πολύ χαμηλού ανώτατου ορίου των συνολικών συνταξιοδοτικών αποδοχών. Η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Η μείωση και των αγροτικών συντάξεων κατά 30 ευρώ. Η μείωση των εφάπαξ από 10% έως 40%. Πλάι σε αυτά ετοιμάζεται το νέο πετσόκομμα των μισθών αυτή τη φορά στις ΔΕΚΟ και οι νέες μαζικές απολύσεις μέσω της λεγόμενης εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι κυβέρνηση και μονοπώλια ετοιμάζουν νέα ληστρική επιδρομή σε βάρος των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Και προσπαθούν να τη στηρίξουν με μπαγαποντιές και γελοία επιχειρήματα τα οποία έχουν αναλάβει να αναπαράγουν από το πρωί μέχρι το βράδυ τα αστικά μέσα ενημέρωσης. Ο χιλιοειπωμένος επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελεί πλέον καθαρή κοροϊδία. Δηλαδή, προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις για να σωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις!
Οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, πρέπει να απορρίψουν εκ των προτέρων αυτή τη συζήτηση. Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τα νέα μέτρα. Τα μέτρα αυτά δεν είναι μονόδρομος. Είναι αναγκαία για τα μονοπώλια αλλά όχι για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ώστε να αποτρέψουν το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος τους. Να εμποδίσουν όσους θέλουν να τους στέλνουν κατευθείαν από τη δουλειά στον τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου