Σελίδες

3 Αυγ 2011

Τα Ρομπότ δεν αυτοκτονούν...



Ρομπότ στη θέση των εργαζομένων σχεδιάζει η «Foxconn»

Τη «μαγική λύση» φαίνεται πως βρήκε η «Foxconn», εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και κατασκευάζει τα «iPhone» και «iPad» για λογαριασμό της «Apple», αλλά και εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Nokia», η «Sony», η «Dell», η HP και η «Microsoft», η οποία όμως αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της που συνεχίζουν να δουλεύουν ως δούλοι. Μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να αντικαταστήσει σταδιακά τους εργαζόμενους με ένα εκατομμύριο ρομπότ! 

Το σκεπτικό είναι απλό: Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, δεν κάνουν απεργίες, δε διεκδικούν...
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «PC World», ο πρόεδρος της εταιρείας, Τέρι Γκου, φέρεται αποφασισμένος να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι την περασμένη χρονιά εξαιτίας του σάλου που προκλήθηκε από τις μαζικές αυτοκτονίες, διεκδίκησαν και έλαβαν αυξήσεις έως και 70%, έπειτα από πολυήμερες απεργίες. 
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που αυτοκτόνησαν - 17 τον αριθμό - ενώ το ένα εκατομμύριο των συναδέλφων τους εργάζονταν μέχρι τότε έως και 12 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα, χωρίς να μπορούν να μιλούν μεταξύ τους και χωρίς να αμείβονται για τις υπερωρίες. 
Φέτος, παρά τη «βελτίωση των συνθηκών εργασίας» αλλά και την «ομερτά» που έχει επιβληθεί, καθώς οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν συμβόλαιο «κατά της αυτοχειρίας» προκειμένου οι οικείοι τους να μην μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, σε περίπτωση αυτοκτονίας («για άγνωστα αίτια» έχουν αυτοκτονήσει τρεις).
Ηδη δοκιμάζονται περίπου 10.000 ρομπότ που εκτελούν για την ώρα απλές εργασίες, όπως η βαφή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων, ενώ με την αύξησή τους υπολογίζεται ότι θα περιορίσουν τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον στο μισό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου