«Μωρό μου πάμε Βόρεια/Να σπάσουμε τα όρια/Πάμε Θεσσαλονίκή»
(Νίκος Νομικός – Στίχοι: Δημήτρης Σμπέκος)
Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, «κλασικά» και φέτος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου και γίνεται κομβικό σημείο των εξελίξεων. Ένα διαχρονικό και αγαπημένο βήμα των επίδοξων ή εκλεγμένων πρωθυπουργών. Για να εξαγγέλλουν όσα αυτονόητα… δεν ισχύουν και κατά κανόνα δεν θα συμβούν ποτέ.
«Είναι δική μου επιλογή ο Άδωνις»
Ηταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού, και τότε σχετικά «φρέσκου» αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορηθήκαμε ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δεν εμφορείται και δεν εκφράζει ακραίες απόψεις. Ότι, με απλά λόγια δεν είναι ακροδεξιός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά είπε με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιλογή του Άδ.Γεωργιάδη είναι δική του, προσωπική. Μάλιστα κάλυψε πλήρως τον αντιπρόεδρο του κόμματος λέγοντας:
«Ο κ.Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι εκφράζει ακραίες θέσεις. Έχει τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να εκφράζεται. Μπορεί καμιά φορά να έχει πει και καμία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο λόγος είναι ένας λόγος που είναι ακραίος και δεν εντάσσεται, δεν ανήκει στην Νέα Δημοκρατία. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που πρέπει να μάθει να δέχεται και τις διαφορετικές αποχρώσεις και τις διαφορετικές απόψεις».
Η τοποθέτηση αυτή δεν απευθύνονταν μόνο στους πολιτικούς αντιπάλους της Ν.Δ ή στους δημοσιογράφους. Εμφανέστατα στόχευε και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κάτι που καταδεικνύει και η κατάληξή της. Επίσης ο Κ.Μητσοτάκης είχε τονίσει πως τα όργανα του κόμματος συνεδριάζουν πολύ συχνά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές.
Στην ίδια ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μας λύσει τα υπαρξιακά μας προβλήματα με την πασίγνωστη αναφορά του στην ανθρώπινη φύση:
«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα».
«Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»
Είναι σίγουρα οι δύο λέξεις που θα «στοιχειώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, όσα χρόνια και αν περάσουν, ότι κι αν γίνει στο πολιτικό του μέλλον, και αφορούν την ΔΕΘ: Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Παρουσιάστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2014 και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη του 2015 και στην «πρώτη φορά αριστερά».
Και τι δεν είχε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατώτερος μισθός 751 ευρώ, παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά, σεισάχθεια για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. «Απαντάμε με ευθύτητα καθαρά και κοστολογημένα» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε τονίζοντας:
«Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο που από το πρώτο βράδυ της εκλογικής μας νίκης θα είναι άκυρο».
Τα σχόλια για την συνέχεια φυσικά περιττεύουν.
Στην αμέσως επόμενη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα δηλώσει πως «την προηγούμενη περίοδο δώσαμε δείγματα γραφής για τις πολιτικές μας προθέσεις, παρά το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας». Στην μεθεπόμενη ότι «στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%». Στόχοι που δεν θα επιτευχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και δεν είναι πια κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται ούτε και από την Νέα Δημοκρατία.
Για όποιον θέλει να θυμηθεί:
Θα φύγουν οι βάσεις το 1988…
Φυσικά πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξαν άλλοι πρωθυπουργοί που την τέχνη της «πλάνης του λαού» και της κατάθεσης μεγαλεπήβολων υποσχέσεων, που γνώριζαν πώς δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, τις έφθασαν στο απόγειό τους. Μόνο τους – ίσως – «ελαφρυντικό» η ύπαρξη πολιτικών ακροατηρίων που έμοιαζαν να… θέλουν να πλανηθούν, αφού, παρά τις εμφανείς ανακολουθίες λόγων και πράξεων, τέτοιοι πρωθυπουργοί διατηρούσαν την λαοφιλία και τα εκλογικά ποσοστά τους. Είναι εμφανές ότι η αναφορά «φωτογραφίζει» τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τον πρωθυπουργό που εκμεταλλεύθηκε περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλον την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Ήταν το 1985 όταν κατηγορηματικά δεσμεύθηκε στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ξενοδοχείο Ρέμβη της Θεσσαλονίκης ότι οι αμερικανικές βάσεις θα φύγουν οριστικά από την Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε ήταν …συνοφρυωμένος και κατηγορηματικός. Σχεδόν σαν να …απορούσε που του απευθύνθηκε μια τέτοια ερώτηση. Απάντησε:
«Υπάρχει νόμος! Νόμος του κράτους σύμφωνα με τον οποίο η παρουσία τους (σ.σ των βάσεων) τερματίζεται επίσημα το 1988 και υπάρχει ενάμιση χρόνος ευχέρεια για την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα» (…) «Εάν η Αμερική δεν είναι ικανοποιημένη με την συμφωνία που υπέγραψε και η οποία περιέχει στο ακροτελεύτιο άρθρο της, το άρθρο 10, την απομάκρυνση των βάσεων χωρίς να δίνει καμία δυνατότητα παράτασης ή επαναδιαπραγμάτευσης, εάν δεν αποδέχεται αυτή την διάταξη θα πρέπει όχι τυπικά να το καταγγείλει αλλά ουσιαστικά να αναφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμεί κάποια άλλη διαπραγμάτευση. Γιατί αυτή η διαπραγμάτευση που είναι νόμος του κράτους, εμάς μας ικανοποιεί πλήρως».
Μάλιστα έκανε και κριτική στο ΚΚΕ και την αριστερά γιατί …αμφισβητούσαν τις προθέσεις του. Όπως είχε πει:
«Δεν μπορώ κάθε μέρα να διαβεβαιώνω την Αριστερά την παραδοσιακή ότι κρατάμε και εμμένουμε στις θέσεις μας, αλλά ζητώ από αυτούς μεγαλύτερη υπευθυνότητα, γιατί γνωρίζουν άριστα το κόστος και τις δυσχέρειες της αποφάσεως που έχουμε λάβει».
Απολαύστε Ανδρέα Παπανδρέου (τα αποσπάσματα μετά το 3’45” στο βίντεο):
Σήμερα 34 χρόνια αργότερα, αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για να διαπραγματευθεί την ανανέωση της συμφωνίας για την Βάση της Σούδας, που φυσικά δεν έφυγε ποτέ, όπως και οι υπόλοιπες αμερικανικές βάσεις.
Βαλκάνια ερχόμαστε
Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, η μεγαλύτερη πολιτική ανακρίβεια που έχει ειπωθεί από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κώστα Σημίτη. ‘Ηταν το 1996 όταν προανήγγειλε ότι η ελληνική οικονομία, με τα «φτερά» της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, όχι μόνον θα απογειωθεί αλλά θα …κατακτήσει τα Βαλκάνια. Τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες με προεξάρχουσα την «ΑΚΤΩΡ» αλλά και εταιρείες νέων τεχνολογιών θα είναι – έλεγε – οι αιχμές του δόρατος. Οι επιχειρήσεις αυτές επιδοτήθηκαν για την «βαλκανική» πολιτική τους αφειδώς. Οι επενδύσεις τους καλύπτονταν με ασφάλιστρα από κρατικά κεφάλαια μέχρις ότου να ενέχουν μηδενικό ρίσκο. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ενσωματώνονται σήμερα στο υπέρογκο «δημόσιο χρέος» που η Ελλάδα συνεχίζει να πληρώνει με τυπικά ή άτυπα μνημόνια και συμφωνίες με τους δανειστές.
Ειλικρινής και… χαμένος
Οφείλει κανείς να ομολογήσει ότι ο μόνος πρωθυπουργός, που υπήρξε στην ΔΕΘ σχετικά ειλικρινής ήταν… ντόπιος.
Ο «σαλονικιός» Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που στην 74η ΔΕΘ του 2009 παραδέχθηκε ότι δυσκολεύθηκε ιδιαίτερα να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της ίδιας χρονιάς. Όπως είπε «η απόφασή μου να ζητήσω νωπή λαϊκή εντολή δεν ήταν εύκολη». Είχε μάλιστα ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου (του… «λεφτά υπάρχουν» και του Καστελόριζου μετέπειτα) λέγοντας πως«ενόψει της διεθνούς κρίσης το μόνο που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να μοιράζει υποσχέσεις».
Δήλωσε επίσης ότι «εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι περιστάσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες»και «πρέπει να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις». Φυσικά όπως όλοι γνωρίζουμε έχασε – πανηγυρικά- τις επερχόμενες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου