Σελίδες

7 Ιουν 2019

ΑΠΑΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ

  • Ξεπέρασε τον εαυτό της... στην κοροϊδία του λαού
  • Η κυβέρνηση καταργεί προεκλογικά ένα μέτρο που η ίδια ψήφισε και ταυτόχρονα καταργεί και τα λεγόμενα «αντίμετρα», όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά., για να μη θιγούν τα ματωμένα υπερπλεονάσματα

Ξεπέρασε τον εαυτό της χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την τροπολογία - απάτη που κατέθεσε για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, παρουσιάζοντάς την μάλιστα μετά φιλολαϊκών «βαΐων και κλάδων».
Κι αυτό όχι μόνο γιατί θυμήθηκε προεκλογικά - και αφού πρώτα είχε απορρίψει επανειλημμένα τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ - να ψηφίσει την κατάργηση της παραπέρα μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020
(διάταξη που η ίδια είχε προνομοθετήσει, ως «ασφαλιστική δικλίδα» για τη «δημοσιονομική πορεία» της χώρας). Αλλά και γιατί μαζί με την απόσυρση της νομοθετικής διάταξης για το αφορολόγητο απέσυρε και τα λεγόμενα «αντίμετρα» που τη συνόδευαν, επαναφέροντας δηλαδή αντίστοιχου ύψους αντιλαϊκά βάρη στις πλάτες του λαού!
Η τροπολογία αυτή επιβεβαιώνει έτσι με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση στο λαό, με «αφετηρία» πάντα την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων, είναι «δώρο άδωρο» όσο διατηρείται το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο. Πόσο μάλλον που έρχεται στον απόηχο της προχτεσινής έκθεσης της Κομισιόν, η οποία επιβεβαίωσε ότι το αντιλαϊκό πλαίσιο της επόμενης μέρας είναι δεδομένο, ανεξάρτητα από κυβερνητικές εναλλαγές.
Ειδικότερα, η «μη εφαρμογή» της από το 2020 περαιτέρω κατακρεούργησης του αφορολόγητου συνδυάζεται με την κατάργηση των παρακάτω «αντίμετρων»:
  • Αποσύρεται η μείωση του αρχικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%. Βέβαια, το ύψος της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την κατακρεούργηση του αφορολόγητου, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, σε συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της.
  • Αποσύρεται η διάταξη με την οποία προβλεπόταν μείωση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερέβαινε τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό της μείωσης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από τα 70 ευρώ.
  • Αποσύρεται η επίσης προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το έτος 2021 προβλέπονται «απώλειες εσόδων» ύψους 2 δισ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του μέτρου για το αφορολόγητο. Βέβαια, αυτές κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αντισταθμίζονται από την κατάργηση των «αντιμέτρων», που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Μονά - ζυγά δηλαδή, χαμένος θα είναι ο λαός.
Στο ύψος της η φοροληστεία του λαού
Το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό αν δει κανείς και τα συνολικά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης και τις επιδόσεις της στη φοροληστεία του λαού.
Ηδη από το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραλαμβάνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο, που βέβαια θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015.
Σ' αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.
Στο παράδειγμα συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά και με εισόδημα 9.550 ευρώ, το οποίο μέχρι το 2015 βρισκόταν στο αφορολόγητο, από το 2016 επιβάλλεται ετήσιος φόρος ύψους 200 ευρώ.
Παράλληλα, τα στοιχεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών της περιόδου 2015 - 2018 αποκαλύπτουν:
Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων, από 43,5 δισ. ευρώ το 2015, απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.
Από αυτά ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.), από 7,81 δισ. το 2015, εκτινάχθηκε το 2018 στα 8,64 δισ., διόγκωση ύψους 830 εκατ.
Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ.
Την ίδια ώρα, τα «πλεονάσματα» και ο «δημοσιονομικός χώρος» από τη φοροληστεία του λαού αλλά και τη συνέχιση των περικοπών αξιοποιήθηκαν για αντίστοιχες «ελαφρύνσεις» προς το μεγάλο κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές και λοιπές διευκολύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου