Σελίδες

2 Ιουλ 2013

Στα ψιλά: Ανεργία


Άλλη μια έρευνα της Γιούροστατ προχτές ήρθε να επιβεβαιώσει τα δραματικά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και άλλα κράτη στην Ευρώπη. Η πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας και της εξουσίας της δημιουργεί ατελείωτες στρατιές ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζομένων.

Μια ματιά στα επίσημα ποσοστά ανεργίας για το Μάη συγκριτικά με τον Απρίλη (στα οποία, ως γνωστόν, δεν συμπεριλαμβάνεται όποιος εργάστηκε έστω και μια ώρα μέσα στο μήνα!) είναι αρκετή: Στην Ελλάδα 26,8% και για τους νέους 59,2%. Στην Ισπανία 26,9% και για τους νέους 56,5%. Στην Πορτογαλία 17,6% και για τους νέους 42,1%. Στην Κύπρο 16,3% και για τους νέους 34,8%. Στη Σλοβακία 14,2% και για τους νέους 34,6%. Στην Ιρλανδία 13,6% και για τους νέους 26,3%. Στην Ιταλία 12,2% και για τους νέους 38,5%. Για την Ευρωζώνη ως σύνολο το ποσοστό της ανεργίας είναι 12,1% και για τους νέους 23,8%, ενώ για την ΕΕ είναι 11% και 23,2% αντίστοιχα.



***

Την ανεργία δεν μπορούν ούτε να την αντιμετωπίσουν όσοι υποκλίνονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Όσες θέσεις εργασίας και αν δημιουργηθούν από την καπιταλιστική ανάκαμψη, θα είναι κακοπληρωμένες και αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο 1,5 εκατ. ανέργων και το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων που οδηγεί στην ανεργία και άλλους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και κανένας νέος δεν πρέπει να πατήσει την μπανανόφλουδα της συνόδου του Βερολίνου που ξεκινάει αύριο με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων μέχρι 25 ετών στην Ευρώπη.

Γιατί σε αυτήν τη σύνοδο, η λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει να δει πώς θα εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, πώς θα μετατρέψει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης σε σκλάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, με μισθό-χαρτζιλίκι, που θα αισθάνεται και ευγνωμοσύνη προς τους εκμεταλλευτές του γιατί του πετάνε ένα ξεροκόμματο αφού έχουν βγάλει από τη δουλειά του τσουβάλια κέρδη.

***

Εξάλλου, ο δρόμος είναι γνωστός: Αντί για δουλειά, οι νέοι θα στρέφονται στη «μαθητεία», δηλαδή σε τζάμπα εργασία η οποία νομιμοποιείται βαφτιζόμενη «πρόγραμμα μαθητείας», «στάδιο» ανάμεσα στο σχολείο ή τη σχολή και την εργασία, «εκπαίδευση» του νέου εργαζόμενου σε μια δουλειά που υποτίθεται πως έχει ήδη διδαχτεί. Έτσι εργαζόμενοι βαφτίζονται «μαθητευόμενοι» και είτε δεν παίρνουν μισθό, είτε παίρνουν ψίχουλα, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, για κάποιους μήνες. Επίσης, αντί για δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα (ωράριο, μισθό με βάση συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστική κάλυψη, ένσημο κλπ.), οι εργαζόμενοι θα «βγουν» από τις λίστες της ανεργίας για να μπουν στις λίστες των «μίνι τζομπς», όπου το μόνο που είναι «μίνι» είναι ο μισθός (γύρω στα 350 ευρώ) για πλήρη εργασία! Και, βέβαια, στο πλαίσιο αυτό βρίσκουν τη θέση τους διάφορες παροχές προς τους επιχειρηματίες προκειμένου να προσλάβουν ανέργους: Ζεστό κρατικό χρήμα στις επιχειρήσεις με τη μορφή της επιδότησης, φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κλπ. Ήδη στην Ισπανία οι επιχειρήσεις απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για κάθε άνεργο που προσλαμβάνουν, ακόμα κι αν αυτός αμείβεται νόμιμα με 400 ευρώ!

Το μέλλον και τα όνειρα των νέων δεν βρίσκονται στο δίλημμα ανάμεσα στην ανεργία ή την τζάμπα εργασία για λίγους μήνες. Το μέλλον που τους αξίζει περνάει μέσα από τη δική τους δράση: Οι νέοι να πυκνώσουν τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει την ανεργία και την εκμετάλλευση.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου