Σελίδες

13 Φεβ 2013

Να τους γυρίσει μπούμερανγκ

Νέα μέτρα άγριας φορο-εξαχρείωσης βάζει στην καθημερινότητα του λαού η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια, τους φόρους και τα πρόστιμα, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας.
Οι απειλές και οι εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καταφθάνουν με τα «ειδοποιητήρια» που μαζικά αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά. Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες με ποσά που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Με τα
χαρατσόχαρτα που στέλνουν απειλούν με μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης», με «ποινικές και αστικές συνέπειες» και με άλλες προβλεπόμενες διατάξεις του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή του το κράτος των καπιταλιστών. Προκειμένου να μην προχωρήσουν σε «ενέργειες» καλούν τους εμφανιζόμενους «οφειλέτες» να τακτοποιήσουν τα χρέη μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.
Με στόχο να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα των λαϊκών οικογενειών σκαρφίζονται, τάχα για... «διευκόλυνση», τη ρύθμιση για πολλαπλές δόσεις και με «κριτήρια», όπως τις «οικονομικές δυνατότητες» των νοικοκυριών, όσο δηλαδή και στον όποιο βαθμό έχουν απομείνει μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, μετά τα ασήκωτα χαράτσια, τη μαζική ανεργία, την εξάπλωση της εξαθλίωσης που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου. Η βαρβαρότητα προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα μ' αυτές τις εκθέσεις, είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών είσπραξης, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ», δηλαδή με απλά λόγια από τη «μαρίδα» και μόνο.
Η πρόκληση έχει και συνέχεια. Στο αντιλαϊκό τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για οριστική διαγραφή των χρεών, ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τα φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων τρωκτικών. Ειδικά γι' αυτές τις «κατηγορίες» τα χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επιλεκτικά γι' αυτούς ετοιμάζονται να τα ξεγράψουν μονοκονδυλιά, με το...σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν ούτε δεκάρα τσακιστή. Πρόκειται για επαναφορά αντίστοιχης ρύθμισης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου) που τότε αναγκάστηκαν να αποσύρουν και που τώρα την ξαναζεσταίνουν...
Οι «από πάνω», επί της ουσίας, ομολογούν τα διαχειριστικά ζόρια των κεφαλαιοκρατών και τους χαρίζουν χρέη αφαιμάσσοντας τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Απόλυτα χαρακτηριστικό της κατάστασης που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει είναι το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2012 τα νέα «ληξιπρόθεσμα χρέη» έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 13 δισ. ευρώ, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων να φτάνει στα 56,7 δισ. ευρώ.
Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια» είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζουν. Στην ανάπτυξη ταξικού πόλου συσπείρωσης, του λαϊκού μετώπου θα κριθεί και το ζωτικό ζήτημα της καταλήστευσης και απαλλοτρίωσης του λαϊκού εισοδήματος. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Και να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποτροπής των κατασχέσεων των λαϊκών νοικοκυριών. Κανένας μόνος του. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου