Σελίδες

21 Αυγ 2012

Ντελάλης του ευρωμονόδρομου ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο ψευτοκαυγάς με τη ΝΔ στόχο έχει να κρύψει ότι η πραγματική τους αντίθεση βρίσκεται στο ποιος είναι καλύτερος συνομιλητής της ΕΕ και της τρόικας
Τις αντιφάσεις που γεννά η στρατηγική του υπέρ της ΕΕ από τη μια και η προσπάθειά του να κοροϊδέψει το λαό ότι υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, αναδεικνύουν οι αντικρουόμενες απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της οικονομίας και των εξελίξεων στην Ευρωζώνη. Τις διαφορετικές απόψεις εκμεταλλεύεται η ΝΔ για να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν δύναμη δήθεν ενάντια στην ΕΕ.
Με αυτόν τον τρόπο και με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, το αστικό πολιτικό σύστημα ενισχύει την καταστροφική για το λαό λογική του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, συντηρεί ένα δικομματικό καυγά που στόχο έχει να συγκαλύψει το γεγονός ότι με ευθύνη της ΕΕ και των ντόπιων υποστηρικτών της ο λαός οδηγείται σταθερά στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Αφορμή για το νέο γύρο ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ
έδωσε η δήλωση, την Πέμπτη, του Π. Λαφαζάνη ότι «η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητα καταστροφή». Ακολούθησε την Παρασκευή συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο οποίος διαπίστωσε ότι «οδεύουμε σε άτακτη χρεοκοπία με τους χείριστους όρους», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι σίγουρος πως είναι λάθος όσα είπε ο Π. Λαφαζάνης.
«Αυτό που είπε, σε τελευταία ανάλυση, στους ξένους ηγέτες είναι μη μας παραζορίζετε», είπε ο Τ. Κουράκης, επιβεβαιώνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναφανδόν υπέρ της ΕΕ και ότι βλέπει την αποπληρωμή του χρέους σαν «διαπραγματευτικό όπλο» - όπως είπε - για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Καυγάς εντός και εκτός
Συμπληρωματικά στους παραπάνω, ο επίσης βουλευτής Δ. Στρατούλης,μιλώντας το Σάββατο στο ραδιοσταθμό «Flash», δήλωσε πως «για εμάς δεν είναι φετίχ το νόμισμα, για εμάς φετίχ είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και η οικονομική ανάκαμψη και ανόρθωση της χώρας μας».
Εξηγώντας και αυτός πως η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά ενάντια στην καπιταλιστική ΕΕ είναι, συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα «να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης με βάση τις κανονιστικές ρυθμίσεις του ΟΗΕ, τη διεθνή εμπειρία και τι έχουν αποδεχθεί άλλες χώρες σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία διεθνών δικαστηρίων».
Καλεί, δηλαδή, το λαό να στοιχισθεί πίσω από νομικίστικες λύσεις για την παραγραφή μέρους του χρέους, συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα είναι επίσημη στρατηγική της ΕΕ ανεξάρτητα από τα χρέη και τα ελλείμματα και ότι η «ανάπτυξη με λιτότητα» είναι σιδερένιος νόμος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ενάντια στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα.
Αντιδρώντας στις παραπάνω δηλώσεις, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος απέστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τις καταγγελίες της ΝΔ ότι επιδιώκει τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή. Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Αντ. Σαμαρά«πρωθυπουργό της δραχμής», συντηρώντας σκόπιμα τον αποπροσανατολιστικό καυγά για το ποιος θέλει την Ελλάδα έξω από την ΕΕ.
Με τα μπούνια υπέρ της ΕΕ
Τα πράγματα ως προς τις πραγματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να βάλει στη θέση τους η βουλευτής του σχήματος Ρ. Δούρου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ έχρισε τον ΣΥΡΙΖΑ μοναδικό αληθινό υπέρμαχο της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα και την ΕΕ, λέγοντας ότι «εμείς λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την υπόθεση της διαπραγμάτευσης. Αυτό για το οποίο ακριβώς κατηγορούμε τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι ότι ουδέποτε κατανόησαν το νόημα της διαπραγμάτευσης».
Η ίδια περιέγραψε «λεπτομερειακά» - όπως είπε - την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι το κόμμα της επιδιώκει «τη μετατροπή των επιμέρους δημοσίων χρεών των χωρών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη δημιουργία ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία ευρωπαϊκού αναδιανεμητικού προϋπολογισμού (...) να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση σύγκληση συμβουλίου κορυφής, όπου με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα θα αναγκάζονταν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να υιοθετήσουν μια ατζέντα για την επίλυση αυτής της τρομακτικής κρίσης που δοκιμάζει τα όρια όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά κι εκείνα του υπόλοιπου κόσμου, των ΗΠΑ, της Κίνας, κ.ά.».
Η ίδια διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα διαπραγματευόμασταν με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά με μία συγκεκριμένη ατζέντα. Αντίθετα, η επιστολή που απέστειλε, με αφορμή το πρόβλημα υγείας του, κατά το Συμβούλιο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς, κατέδειξε, όπως διαπίστωσε και ο πιο αφελής πολίτης, ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί».
Ο πιο καλός «διαπραγματευτής»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά έσκουζε για ακύρωση τάχα του μνημονίου, παραδέχεται ότι η διαφορά του με την κυβέρνηση περιορίζεται στο ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ταυτόχρονα, αναμασά προτάσεις που έχουν ρίξει στο τραπέζι ανταγωνίστριες καπιταλιστικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της διαμάχης για την αστική διαχείριση της κρίσης. Επιβεβαιώνει και μ' αυτόν τον τρόπο ότι είναι κόμμα του ευρωμονόδρομου, που τσακίζει τους λαούς στα κράτη - μέλη, με ή χωρίς μνημόνιο.
Από αυτή τη σκοπιά, η διαμάχη με την κυβέρνηση είναι ψευδεπίγραφη και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στα πραγματικά συμφέροντα του λαού, που στενάζει στην κυριολεξία και μπορεί να βρει διέξοδο μόνο σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα κόμματά της, για αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.
Καταλήγοντας, η Ρ. Δούρου κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζονται με ενιαίο τρόπο, ώστε να μην μπαίνει σε δοκιμασία η κυβερνητική προοπτική του σχήματος. Είπε επί λέξει:
«Απευθύνω λοιπόν έκκληση σε όλους μας, σε όλα τα στελέχη μας: Υπάρχουν τα όργανα κι ας μη σπεύδουν στην αποστολή προσωπικών επιστολών ή την έκδοση Δελτίων Τύπου και τη διατύπωση προσωπικών δηλώσεων. Εχουμε από τη μια τη ΝΔ να ασκεί, σε μια κρίσιμη συγκυρία, μια επικίνδυνη πολιτική. Από την άλλη, συλλογικά επεξεργασμένες εναλλακτικές προτάσεις θα πρέπει πρωτίστως να κατατίθενται στα συλλογικά όργανα και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πολλοί αυτοί που αγωνίστηκαν, σήμερα και στο παρελθόν, για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ το 27% και να αναλάβει αύριο τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ψάχνουν τον Γιούνκερ;
Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο», ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ρωτήθηκε αν ο Αλ. Τσίπρας θα συναντήσει αύριο τον Γιούγκερ. Απαντώντας, είπε: «Εφόσον ζητηθεί, βεβαίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις του κ. Γιούνκερ, αλλά και να του εξηγήσουμε τις δικές μας απόψεις για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα των χρεών της Ελλάδας αλλά και των χωρών του Νότου στην Ευρωζώνη». Σε άλλη συνέντευξη, στο «ΒΗΜΑ FM», ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας θα δει τον κ. Γιούνκερ;» και απάντησε: «Εχουμε ζητήσει επισήμως να συναντηθεί. Περιμένουμε απάντηση». Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όσο τίποτα να συναντήσει τον Γιούνκερ, αλλά για κάποιο λόγο προσπαθεί να κρύψει την πρεμούρα του και να παρουσιάσει την ενδεχόμενη συνάντηση σαν επιδίωξη της ΕΕ!
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι περιμένει τη συγκεκριμένη συνάντηση για να ακούσει τις απόψεις του Γιούνκερ, άρα της ΕΕ, σαν να μην είναι αυτές γνωστές και απόλυτα ταυτισμένες με αυτές της κυβέρνησης. Αλλος είναι ο λόγος της «καυτής» επιθυμίας του να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο: Να δείξει στην ΕΕ ότι είναι αξιόπιστος «παίχτης» στην αστική διαχείριση και γι' αυτό επιδιώκει αναβάθμιση του ρόλου του. Το επιβεβαίωσε άλλωστε ο ίδιος ο Δ. Βίτσας, δικαιολογώντας τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, Σ. Πέρες. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ευθύνες μας σαν αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνουν», είπε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια συνέντευξη, για να μη μείνει η παραμικρή σκιά για το τι επιδιώκει και το πώς πολιτεύεται το κόμμα του...

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/8/12, 3:43 μ.μ.

    Προδιαγεγραμμένη η πολιτική πορεία τού ΣΥΡΙΖΑ και των ομοίων του. Άλλωστε δε νομίζω ότι το έκρυβε κι επιμελώς απ' τη γένησή του ως σήμερα, μ' όποιο "βαφτιστικό" όνομα κι αν πορεύτηκε ή θα πορευτεί. (ΚΚΕ εσωτερκιού, Συνασπισμός, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ...).
    Εξάλλου, απ' όσο αντιλαμβάνομαι, πάντα τα οπορτουνιστικά και ρεφορμιστικά σχήματα-κόμματα στο μαντρί τής σοσιαλδημοκρατίας κατευθυνόντουσαν και κατέληγαν.
    Πώς ήταν δυνατό να μην εξελιχθεί κι ο ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;
    Πώς είναι δυνατό να μην παίρνει μέρος σε δικομματικά παιχνίδια σήμερα και σε πιθανά διπολικά αύριο;
    Τη θέση τού ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ανέλαβε να αντικαταστήσει στο πολιτικό σκηνικό και τα καταφέρνει θαυμάσια.
    Σύμφωνα λοιπόν με τις ευθύνες που έχει αναλάβει ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέναντι στον εντολοδόχο του, τον καπιταλισμό, δικαίως να θέλει και να δέχεται την προσφορά τής αστικής τάξης ν' αναλάβει και τη διαχείριση του καπιταλισμού ως κυβέρνηση.
    Κι εδώ που τα λέμε, διαθέτει όλα τα εχέγγυα ότι σήμερα μπορεί να περιφρουρήσει με τον καλύτερο τρόπο τα κέρδη των καπιταλιστών.
    Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ στόχο του ο ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Των εργαζομένων.
    Κραυγαλαία είναι όλα αυτά. Δεν κρύβονται.
    Υπάρχουν όμως και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, τα οποία όλα τούτα μια χαρά μπορούν να τ' αποκρύψουν με διάφορα τερτίπια.
    Γι' αυτό, κλείνουμε τις τηλεοράσεις και ανοίγουμε το καλό βιβλίο και το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
    Κάτι που προτείνουμε με το πάθος τής αντικειμενικής αλήθειας σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς, κι όποιον άλλο ΑΝΘΡΩΠΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή