Σελίδες

4 Οκτ 2012

Οργιο αποπροσανατολισμού με τη «λίστα Λαγκάρντ»


Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός του αστικού συστήματος για την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, αναδείχθηκαν χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις καταθέσεις δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, του Ι. Καπελέρη και του Ι. Διώτη, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τη μη αξιοποίηση της λίστας για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Ο Ι. Διώτης είπε στην Επιτροπή ότι τον Ιούνη του 2011 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την αποχώρησή του για άλλο υπουργείο, του έδωσε ένα ηλεκτρονικό αρχείο «άτυπα», χωρίς να του πει τι να κάνει με αυτό. Δε μου είπε, ανέφερε, ότι το πήρε από την Κρ. Λαγκάρντ (τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας), αλλά απλώς είπε ότι«ήρθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών».
Ο Ι. Διώτης στη συνέχεια το παρέδωσε στον επόμενο υπουργό, τον Ε. Βενιζέλο, λέγοντάς του ότι είναι το μοναδικό και όχι αντίγραφο, με την επισήμανση ότι
επειδή δεν αποκτήθηκε νόμιμα, δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσημα ως αποδεικτικό στοιχείο. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είπε ότι έριξε μια ματιά στο αρχείο, το οποίο περιείχε ονόματα και ποσά («δεν είδα πολιτικούς», ανέφερε) και δήλωσε ότι είχε την εντύπωση πως το θέμα το χειρίζονταν κεντρικά τα κυβερνητικά στελέχη.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι παρά τη δική του γνώμη για «παράνομο υλικό», η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ήθελε και τόνισε ότι εάν το 2011 ο Ε. Βενιζέλος του έλεγε να προχωρήσει σε έρευνα, αυτός θα το έκανε. Απαντώντας σε ερώτηση του Σπ. Χαλβατζή, είπε ότι παρέδωσε το αρχείο στον υπουργό και ανέμενε οδηγίες τις οποίες δεν πήρε ποτέ.
Νωρίτερα, ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης (από τις αρχές του 2010 μέχρι το Μάρτη του 2011, επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου) είπε ότι σε αυτόν δεν είχε παραδοθεί καμία λίστα ή αρχείο. Απλώς, ο Γ. Παπακωνσταντίνου του παρέδωσε - «άτυπα και εμπιστευτικά» - έναν κατάλογο με 10 περίπου ονόματα, με την παραγγελία να διερευνήσει το φορολογικό τους προφίλ και εάν είχαν καταθέσεις, κάτι που έκανε, ενημερώνοντας στη συνέχεια τον υπουργό.
Κατά τον Ι. Καπελέρη, στα ονόματα αυτά δεν υπήρχε κανένας πολιτικός ούτε κάποιος γνωστός οικονομικός παράγοντας της τελευταίας 20ετίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι στις υπηρεσίες έγινε σύσκεψη για να γίνει μια επιτροπή που θα καλούσε άτυπα διάφορα άτομα από τη λίστα, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε.
Παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ
Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, καταγγέλλοντας την υποκρισία γύρω από το θέμα τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το ΣΔΟΕ δέχεται ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες, τις οποίες υποχρεούται να ερευνά. Πώς είναι δυνατόν να ισχύει αυτό από τη μία και από την άλλη να παραδίδει ο υπουργός Οικονομικών έναν κατάλογο με 1.991 ονόματα με τα οποία ούτε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ούτε ο Ι. Διώτης, ούτε ο Ι. Καπελέρης, ούτε ο Ε. Βενιζέλος δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά; Και θέλουν όλοι αυτοί να δεχθούμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα; Βοούσε ο τόπος, έγραφε ο Τύπος και από όλους αυτούς που είχαν άμεσες ευθύνες δεν ασχολήθηκε κανένας;».
Την υποκρισία των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», με αφορμή την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», σχολίασε χτες στη Βουλή και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τοποθετούμενη στην Ολομέλεια του Σώματος.
Οπως είπε, «οι πλούσιοι αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτά τα στοιχεία δημοσιοποιούνται. Και εσείς μιλάτε και συζητάτε για το στικάκι της Λαγκάρντ λες και δεν τους ξέρετε. Κάνετε τους έκπληκτους για το ποιοι κατέχουν τον πλούτο και τι φοροαπαλλαγές έχουν και τι νόμους που τους εξασφαλίζουν την κερδοφορία από την ίδια την πολιτική σας και τη σημερινή και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Απορώ με μερικούς βουλευτές που ήταν σε κυβερνήσεις και κάνουν και τους έκπληκτους. Αυτή είναι η πολιτική σας. Θέλει ανατροπή γιατί έχει σαπίσει».

Φαρισαϊσμός από τα κόμματα της ΕΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του τονίζει για τη «λίστα Λαγκάρντ»:
«Μέγιστη υποκρισία και φαρισαϊσμός χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις των κομμάτων της ΕΕ. Ενώ είναι υπέρ της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και των φοροαπαλλαγών τους, της ανωνυμίας των μετοχών, των τραπεζικών και επιχειρηματικών απορρήτων, των off shore που είναι πολύτιμα εργαλεία και για τη νόμιμη καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και για τη συγκάλυψη εκτεταμένης φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, εμφανίζονται επικριτικοί για τα αποτελέσματά τους! Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν για τη μεγάλη ληστεία που έγινε και γίνεται σε βάρος τους. Εχουν συμφέρον να βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση - ληστεία τους είτε νόμιμη, είτε παράνομη».

ΣΥΡΙΖΑ
Συμμετέχει στο παιχνίδι των εντυπώσεων
Νομιμοποιεί την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι η μη πάταξη της φοροδιαφυγής ευθύνεται για τα μέτρα
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» συμμετέχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας αντικειμενικά στον αποπροσανατολισμό του λαού που επιδιώκουν τα αστικά κόμματα, με στόχο να αναδείξει τη δική του πρόταση διαχείρισης σαν πιο αποτελεσματική για ένα «διαφανές» και «ηθικό» πολιτικό σύστημα.
Καθόλου τυχαία, η «Αυγή» επέλεξε χτες να κάνει πρώτο θέμα την απόκρυψη της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ απανωτές ήταν και οι σχετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που αναδείκνυε σε «μείζον πολιτικό θέμα» το γεγονός ότι «επί δύο χρόνια οι δύο υπουργοί Οικονομικών που εισηγήθηκαν τα πιο καταστροφικά μέτρα που έχει γνωρίσει ο τόπος, είχαν στα συρτάρια τους λίστα φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να θεωρήσουν σκόπιμο να ενημερώσουν τη Βουλή».
Η ανακοίνωση αποκρύπτει τους πολυδαίδαλους μηχανισμούς με τους οποίους η ΕΕ νομιμοποιεί και προστατεύει την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων. Αντ' αυτού, προσθέτει ότι «οι δικαιολογίες του κ. Βενιζέλου (...) είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικές μιας πολιτικής που βάζει στο στόχαστρό της τα ασθενέστερα στρώματα για να κάνει πλάτες στους ισχυρούς», υιοθετώντας πλήρως την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι αν είχε παταχθεί η φοροδιαφυγή, ο λαός θα είχε γλιτώσει τα επώδυνα μέτρα, τα οποία άλλωστε προβλέπονται για όλες τις χώρες, με ή χωρίς μνημόνια και κρίση.
Κακοποιώντας την πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να υπερασπιστεί τις κυβερνήσεις σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία που «βάσει παρόμοιων στοιχείων, εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου