Σελίδες

3 Οκτ 2012

Παιχνίδια εντυπώσεων με τη «λίστα Λαγκάρντ»


Οι ίδιοι που υπηρετούν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, κηρύττουν προκλητικά τη «διαφάνεια» και την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη πέρασε χτες η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», με τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων ποσών στην Ελβετία. Η λίστα με τους κεφαλαιοκράτες, που αξιοποίησαν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και τους νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραδόθηκε χτες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, απ' όπου στάλθηκε στο ΣΔΟΕ.
Οι κυβερνητικοί εταίροι, που όλο το προηγούμενο διάστημα κορόιδευαν το λαό και αναζητούσαν τάχα τη λίστα, χτες επιχειρούσαν να εμφανιστούν σαν πρεσβευτές της διαφάνειας και αποφασισμένοι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή! 
Το πρωθυπουργικό γραφείο διέρρεε χτες ότι «ο φάκελος δεν ανοίχθηκε» και απεστάλη απευθείας στο ΣΔΟΕ. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, δήλωσε πως τελικά παρέδωσε την επίμαχη λίστα στον Γρ. Πεπόνη.

Υπενθυμίζεται ότι τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία είχε παραδώσει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο μεταξύ, χτες εξετάστηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη ο πρώτος μάρτυρας για τη μέχρι χτες το μεσημέρι «μυστηριώδη» εξαφάνιση της «λίστας Λαγκάρντ», στα πλαίσια της έρευνας που διενεργείται. Η έρευνα διατάχθηκε πριν λίγες ημέρες από τον Γρ. Πεπόνη και αφορά στη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση της επίμαχης λίστας.
Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος με δήλωσή του υποστήριξε ότι είχε παραλάβει τη σχετική λίστα, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. 
Ο διοικητής της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλας, που φέρεται να είχε ενημερωθεί για τη σχετική λίστα, με δήλωσή του υποστήριξε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

Επαληθεύεται η καταλήστευση του λαού

Σε σχόλιο για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: 
«Ολοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από το λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Η καπιταλιστική κερδοφορία και η εξαγωγή κεφαλαίων, έστω κι αν έγινε τηρώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, είναι επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζόμενους και έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια και κυρίως να βάλουν τέρμα στις θυσίες και στην εκμετάλλευσή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου