Σελίδες

21 Μαΐ 2012

Στην τροχιά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας... (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες»)

Η προκλητική χυδαία ιδεολογική τρομοκρατία και οι απειλές της ΕΕ, του ΔΝΤ, της αστικής τάξης με δημαγωγικές δηλώσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των αστικών και των οπορτουνιστικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες», κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τις θέσεις που προεκλογικά είχε διατυπώσει το ΚΚΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις, τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, τη θύελλα της επίθεσης του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Από κοντά και το φασιστικό-χουντικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή» - μέσα από το κάδρο της αστικής τάξης - με αντιδραστικές θέσεις και προκλητικές απειλές επιτίθεται ενάντια στο ΚΚΕ και στο λαό, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην πλουτοκρατία.
Το ΚΚΕ έγκαιρα προέβλεψε και ενημέρωσε το λαό για την καπιταλιστική κρίση, τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα όξυνσης της ταξικής πάλης, της ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος.
Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση και στον προσανατολισμό της πάλης του εργατικού κινήματος, στη γραμμή αντίστασης - ανυπακοής - απειθαρχίας και ανατροπής της πολιτικής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η πολιτική δράση του ΚΚΕ για τα καθημερινά οξυμένα λαϊκά προβλήματα της ανεργίας, των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, τις δραστικές περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Υγεία, στην Πρόνοια, τη φτώχεια, σε αρμονία με τη στρατηγική του, για την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας, Οικονομίας, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, αποτελεί δύναμη, για το εργατικό κίνημα, όξυνσης της ταξικής πάλης κόντρα στο κεφάλαιο και το πολιτικό τους προσωπικό.
Τα παραπλανητικά διλήμματα και η κοροϊδία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Ανεξάρτητους Ελληνες», ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και τις συζητήσεις μέσα από τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση του λαού.
Η επιλογή της πλουτοκρατίας, μετά την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκλογές της 6ης Μάη, να αξιοποιήσει το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, με πιο άμεση εμπλοκή στο επίπεδο της αστικής διακυβέρνησης της χώρας, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της προσπάθειάς της για την αναστύλωση της «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς», με στόχο τον αφοπλισμό, τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος και την απρόσκοπτη συνέχιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας σε βάρος του λαού.
Αποκαλυπτικές είναι οι θέσεις των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» για την καπιταλιστική ανάπτυξη μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, με ενοποιητικό στοιχείο στήριξη των συμφερόντων της εξουσίας του κεφαλαίου.
Το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για «αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας», που δήθεν δεν αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ, αποτελεί μνημείο πολιτικής αγυρτείας, εμπαιγμό, κοροϊδία και υποταγή του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου.
Οι πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν βαθιά κρίση στην Ελλάδα και την ΕΕ για το 2012. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλους τους λαούς. Αυτή την καπιταλιστική βαρβαρότητα έρχεται να διαχειριστεί η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 Μάη. Τη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020», το «Σύμφωνο για το Ευρώ+» και το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» με θύελλα νέων αντιλαϊκών μέτρων είτε έχουν είτε δεν έχουν προσυπογράψει μνημόνιο με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η στρατηγική της ΕΕ, των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου αποτυπώνεται κυνικά με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Ανάπτυξη για την Ελλάδα» {COM(2012)183/18-04-2012}. Η Ανακοίνωση αυτή υπηρετεί διπλό στόχο: Ο πρώτος - ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα - να εντείνει τη λογική του «καρότου και του μαστίγιου» στον εργαζόμενο λαό, εγκλωβίζοντάς τον, με εκβιασμούς και ταυτόχρονα ψευτοελπίδες ανάκαμψης, στον ευρωμονόδρομο και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Οπως τονίζει η Επιτροπή: «Η υπέρβαση της κρίσης αυτής και η ανοικοδόμηση μιας επιτυχούς οικονομίας θα απαιτήσουν την ανάληψη ενωμένης εθνικής δέσμευσης από τον πληθυσμό της χώρας και τους πολιτικούς ηγέτες του... Μπορεί να αντλήσει δύναμη και απτή υποστήριξη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του ευρώ... Η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ για να καταφέρει να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση και η ΕΕ χρειάζεται μια εύρυθμα λειτουργούσα και δυναμική Ελλάδα, που θα ...συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ... Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες για να αλλάξει... αλλά ωστόσο όλη η άνευ προηγουμένου συνδρομή την οποία λαμβάνει επί του παρόντος η Ελλάδα είναι ικανή να παραγάγει αποτελέσματα μόνον εφόσον οι Ελληνες πολίτες ενστερνισθούν το πρόγραμμα... Για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή του». Η Επιτροπή επιχειρεί να στοιχίσει στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και την ΕΕ το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να πείσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από την υποταγή του στα μονοπώλια και τις ενώσεις τους.
Ο δεύτερος στόχος είναι να δώσει τους άξονες της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την περίοδο της ασθενικής ανάκαμψης από την καπιταλιστική κρίση. Οι άξονες αυτοί μπορούν ουσιαστικά να αποτελέσουν το πρόγραμμα του «κόμματος του ευρώ», πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις προτάσεις όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, των κομμάτων του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες» και των οπορτουνιστικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα τον τυχοδιωκτισμό των οπορτουνιστών, που το πρόγραμμα της «αριστερής κυβέρνησής» τους κινείται απολύτως στο πλαίσιο που βάζει η Επιτροπή για την καπιταλιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, σπέρνοντας αυταπάτες ότι στη «Δευτέρα Παρουσία» μέσα από την ΕΕ θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Οι τρεις άξονες που βάζει η Επιτροπή είναι:
  • Ο έλεγχος των δημόσιων οικονομικών και εσόδων.
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • «Η απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας... με μεγάλης κλίμακας αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αγοράς εργασίας... ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά τόπος όπου εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές διακατέχονται από εμπιστοσύνη».
1. Ο πρώτος άξονας της δημοσιονομικής πειθαρχίας περιλαμβάνει την περικοπή δαπανών.
2. Ο δεύτερος, σύμφωνα με την Ανακοίνωση, θέτει σε άμεση προτεραιότητα την εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμα «για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ», ενώ η ΕΤΕπ πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια προς ΜΜΕ, με την κάλυψη του Ταμείου Εγγυήσεων (το οποίο «προικοδοτεί» με 500 εκατ. ευρώ). Σε τι διαφέρει άρα η πρόταση αυτή της Επιτροπής από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όσα φαιδρά δήλωνε το στέλεχός του ο Δ. Στρατούλης.
3. Στον τρίτο άξονα η Επιτροπή βάζει τις εξής «αναπτυξιακές» προτεραιότητες, που στην ουσία συμπυκνώνονται στο στόχο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, στόχος που αποτελεί κοινή θέση όλων των κομμάτων της ΕΕ, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Καμμένο και τους «αριστερούς», ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ:
  • «Αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας κόστους»: Εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς εργασίας με μείωση του ονομαστικού μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την περίοδο 2012-2014.
  • Διευκόλυνση των εξαγωγών
  • Ενθάρρυνση νέων επενδύσεων. Κάθε διευκόλυνση δηλαδή για το κεφάλαιο, με εξάλειψη όλων των «γραφειοκρατικών εμποδίων» της δημόσιας διοίκησης, όπως κανόνες για το χωροταξικό σχεδιασμό και τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της διανομής, εφοδιαστικής και των μεταφορών.
  • Εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, ώστε ευκολότερα να ρέει δημόσιο χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους - προμηθευτές του Δημοσίου.
  • Απελευθέρωση του ανταγωνισμού. Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.
  • Πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δηλαδή πλήρης ιδιωτικοποίηση όπου ακόμη υπάρχει κρατική ιδιοκτησία, για να παραδοθεί πλήρως στα μονοπώλια ο στρατηγικός αυτός κλάδος της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται ο πλήρης διαχωρισμός των συστημάτων μεταφοράς για να διευκολυνθούν επενδύσεις σε νέα έργα δημιουργίας αγωγών μεταφοράς, ενώ τα μονοπώλια θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν όλες τις δημόσιες υποδομές που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η ΔΕΗ με δημόσιο χρήμα. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό ρόλο πρόκειται να παίξει το διευρωπαϊκό δίκτυο (TEN-T) στον τομέα της ενέργειας, καθώς και το νέο πρόγραμμα της ΕΕ «Συνδέοντας την Ευρώπη». Επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έργα όπως το περιβόητο «Ηλιος», δηλαδή σε τομείς χαμηλής έντασης εργασίας και μεγάλης κερδοφορίας, αφού παραδοθούν πρώτα στους μονοπωλιακούς ομίλους βουνά, πεδιάδες και θάλασσες.
  • Επέλαση των μονοπωλίων στον τομέα των μεταφορών. Με δημόσιο χρήμα και κοινοτικά κονδύλια (πάλι χρήματα από τις τσέπες των εργαζομένων) να προχωρήσουν τα έργα παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων (εγγυημένο κέρδος για το κεφάλαιο και αυξήσεις φωτιά στα διόδια για τους εργαζόμενους χρήστες) - 1.400 χιλιόμετρα διευρωπαϊκού δικτύου, κυρίως για την οδική σύνδεση στη ΝΑ Ευρώπη με υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες. Τα έργα αυτά διευκολύνουν το κεφάλαιο για τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Σ' αυτό το πλαίσιο ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούν το σχέδιο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών που περιλαμβάνει τα λιμάνια Ηγουμενίτσας - Πάτρας, Πειραιά - Θεσσαλονίκης στο κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών της ΕΕ, τη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης και τη θαλάσσια αρτηρία Αθήνας/Πειραιά - Λεμεσσού. Βεβαίως πρέπει να έχει προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων, ώστε να έχουν παραδοθεί πλήρως στο κεφάλαιο.
  • Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Δηλαδή δημόσια διοίκηση μικρότερη, ευέλικτη, λειτουργική και γρήγορη για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
  • Φορολογική μεταρρύθμιση, στα πλαίσια που έχουν ήδη προαναγγελθεί, δηλαδή φοροεπιδρομή στα εισοδήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, φοραοαπαλλαγές και μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Με προκλητικό τρόπο μάλιστα η Επιτροπή συστήνει την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που έχει κηρύξει στάση πληρωμών για μια σειρά επείγουσες υπηρεσίες για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας και συντάξεων. Μείωση των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων, ιδιαίτερα στην αγορά των εκτός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας - γενόσημων - φαρμάκων, ώστε να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου.
  • Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.
  • Για τις συντάξεις η Επιτροπή σημειώνει με νόημα ότι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε 78,4 έτη για τους άνδρες και 82,8 για τις γυναίκες, προετοιμάζοντας το έδαφος και για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Το κεντρικό συμπέρασμα της Επιτροπής και η επιδίωξη των αξόνων ανάπτυξης, που βάζει ως προτεραιότητα, ομολογείται ανοιχτά στην Ανακοίνωση: Η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, ιδίως σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να μεταβληθεί σε μια έρημο για την εργατική τάξη, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με τη χαμηλότερη τιμή εργατικής δύναμης, με φιλομονοπωλιακή νομοθεσία και διοίκηση που θα τρέχει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των επιχειρήσεων, παραδίδοντας όλο το δημόσιο πλούτο και τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Παράδεισος για το κεφάλαιο - κόλαση για τους εργαζόμενους. Αυτοί είναι οι όροι που θέτουν ΕΕ - κεφάλαιο και τα κόμματά του για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις, για την ανάπτυξη. Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα για την εργατική τάξη, στη φτώχεια και την εξαθλίωση του εργαζόμενου λαού για να εκτινάξει την κερδοφορία του κεφαλαίου και να πετύχει μιας στρατηγικής σημασίας νίκη σε βάρος της εργατικής τάξης.
Σ' αυτή την απαίτηση των καιρών απαντάει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Η Ελλάδα διαθέτει τη βάση για το κτίσιμο της νέας κοινωνίας. Διαθέτει ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ορυκτό πλούτο, σημαντικές πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Διαθέτει σημαντικές ενεργειακές πηγές, έχει γη ανεκτίμητης αξίας που μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του λαού μας με υγιεινά διατροφικά προϊόντα.
Η εξουσία στα χέρια του λαού και η οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η Ανακοίνωση της Επιτροπής εκθέτει ανεπανόρθωτα τους οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ που σπέρνουν επικίνδυνες αυταπάτες στο λαό για «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, «απαγκίστρωση» και άλλες τέτοιες εκφράσεις. Οι προτάσεις τους για ανάπτυξη κινούνται ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο με αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς γιατί είναι προτάσεις διαχείρισης του καπιταλισμού. Διαφορές στο «μείγμα» της ανάπτυξης, στον τονισμό κάποιων πλευρών της ή χαλάρωση άλλων όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, αλλά να κάνουν ακόμη μεγαλύτερα τα βάσανά τους. Η «αριστερή διακυβέρνηση» είναι καπιταλιστική διακυβέρνηση. Θα μπορούσε κάλλιστα να προταθεί και από την Επιτροπή της ΕΕ. Κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός μας, προσπερνώντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για μαγικές αστικές κυβερνητικές λύσεις, όταν γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, με ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με Λαϊκή Εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου