Σελίδες

3 Απρ 2012

Το Ευρωκοινοβούλιο... βάζει τη ΓΣΕΕ στη θέση της


Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που καλλιεργούν αυταπάτες για τον αντεργατικό ρόλο της ΕΕ ξεμπροστιάζει η ίδια η Ενωση, απαντώντας στη ΓΣΕΕ που πριν λίγο καιρό είχε στείλει επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας παρέμβαση για την υπεράσπιση των εργαζομένων και επικαλούμενη όλες τις... «ευρωπαϊκές αξίες» (όπως η ίδια τις εντοπίζει). Την αλήθεια για τις επιδιώξεις και τις... αξίες της ΕΕ αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει με επιστολή του (προς τη ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σχετικά με την επιστολή της ΓΣΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο) ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που επισημαίνει: «Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα προτρέψει τους εμπλεκόμενους (σ.σ. στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των νέων μέτρων που προωθούνται στην Ελλάδα) αφενός να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη στο πλαίσιο των προγραμμάτων, την εποπτεία των οποίων ασκεί η τρόικα -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ - δε θα δημιουργήσουν περισσότερη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και αφετέρου να επαναπροσανατολίσουν τις χώρες αυτές προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020"»!
Δηλαδή, τι εγγυάται η ΕΕ στη ΓΣΕΕ; Οτι θα εφαρμοστεί η στρατηγική «Ευρώπη 2020». Και τι περιέχει αυτή; Διαρκή προσαρμογή μισθών στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» (άλλωστε, ήδη συγκυβέρνηση και τρόικα δηλώνουν πως σε λίγους μήνες θα επιβληθούν νέες μειώσεις στους μισθούς). Επέκταση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, δηλαδή να διαλυθεί κάθε ίχνος σταθερής εργασίας και 8ωρου, όπου έχει απομείνει κάτι. Προώθηση της «ενεργού γήρανσης» και μετατόπιση από συστήματα «καθορισμένων παροχών» σε συστήματα «καθορισμένων εισφορών», δηλαδή δουλειά για μια ζωή με μισθούς πείνας (γιατί σε τέτοια επίπεδα τους φτάνουν οι απαιτήσεις της «ανταγωνιστικότητας») χωρίς καν να διασφαλίζονται στοιχειώδεις παροχές για τα γηρατειά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
Αυτές είναι οι «αξίες» της Ευρώπης που τόσο επικαλείται η ΓΣΕΕ: Η απόλυτη κυριαρχία της εργασιακής ζούγκλας. Η συντριβή κατακτήσεων. Η απόλυτη βαρβαρότητα, όπου θα γίνεται ό,τι απαιτεί η προστασία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στο όνομα της «ανάπτυξης». Μόνο που αυτή η ανάπτυξη όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του εργάτη, αλλά τα τσακίζει κι από πάνω. Αυτοί είναι οι «εταίροι» των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Σ' αυτούς στρέφει τις ελπίδες της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η «Ευρώπη» την οποία συνέχεια επικαλούνται κι άλλες εμφανιζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις, όπως η «Δημοκρατική Αριστερά». Είναι η Ευρώπη που δε σταματά λεπτό να επεξεργάζεται και να υλοποιεί σχέδια για την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, για τη συντριβή των λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων.
Οσο για την... αγωνία τους να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερη φτώχεια και αποκλεισμός, αποτελεί ωμό εμπαιγμό: Οι μισθοί των 430 ευρώ για τους νέους, η κυριαρχία της μερικής απασχόλησης (δηλαδή της ανεργίας με κάποια διαλείμματα), ο μαζικός διωγμός ανέργων και ανασφάλιστων από τα δημόσια νοσοκομεία (που μετά και από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους θα δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες), τι διασφαλίζουν; Την ευημερία; Την αξιοπρεπή ζωή; Την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών; Κοροϊδεύουν ωμά τους εργάτες και πρέπει να πάρουν απάντηση. Με καταδίκη και εγκατάλειψη των συνδικαλιστών της υποταγής. Αλλωστε, είναι οι δυνάμεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που βάζουν πλάτη στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου. Και αυτός είναι ένας επίσης λόγος που οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν όλα τα κόμματα που δεν αντιπαλεύουν τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, που κοροϊδεύουν και ισχυρίζονται ότι γίνεται να κρατάς δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, να ικανοποιείς και τις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας και τις ανάγκες των εργατών, και να μειώνεις το «κόστος» (όπως το λένε αυτοί) εργασίας και να εξασφαλίζεις αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες ζωής. Πρέπει να πάρουν απάντηση και στους αγώνες αλλά και στην κάλπη. Με ισχυρό ΚΚΕ. Για να δώσει ο λαός μας τη μάχη για την προστασία της ζωής του από καλύτερες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου