Σελίδες

14 Οκτ 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Οι μπίζνες για τα μονοπώλια το «ζουμί» των επαφών


Επενδύσεις και συμπράξεις με Ελληνες επιχειρηματίες σε ενέργεια, υποδομές και άλλους στρατηγικούς τομείς ορέγονται οι γερμανικοί όμιλοι

Μια οργιώδης προπαγάνδα για τα «οφέλη» που θα αποκομίσει η Ελλάδα από την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ εξαπολύθηκε από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης όλο το προηγούμενο διάστημα και κορυφώθηκε με την άφιξή της στην Αθήνα.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιδίωξαν να εμφανίσουν την επίσκεψη σαν «ηχηρό μήνυμα στήριξης» για την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, σαν «διαβατήριο» για διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρουσίασαν την επίσκεψη σαν «εγγύηση» για «αναπτυξιακά» μέτρα και κονδύλια.
Μαζί με το «καρότο» χρησιμοποίησαν και το μαστίγιο της τρομοκρατίας. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους να κάτσουν σπίτια τους και να γίνουν θεατές των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τη Γερμανίδα εταίρο, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις και να μετατρέψουν την Αθήνα σε οχυρό.

Η επίσκεψη Μέρκελ κανένα όφελος δεν είχε για τα λαϊκά συμφέροντα. Οι επίσημες δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και οι επαφές που είχαν με Ελληνες κεφαλαιοκράτες και εκπροσώπους γερμανικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέδειξαν:
Πρώτο, την απόλυτη σύμπλευση για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων του νέου πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Δεύτερο, τη συμφωνία τους ότι για να υπάρξει η εκταμίευση της δόση των 31,5 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 25 δισ. θα δοθούν στους τραπεζίτες), θα πρέπει να ψηφιστούν οι «προαπαιτούμενες δράσεις» των μνημονίων, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παραπέρα μείωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την καρατόμηση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση της φορολόγησης της λαϊκής οικογένειας.
Τρίτο, επαληθεύτηκε ότι τα γερμανικά μονοπώλια σε συνεργασία και συμπράξεις με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, ώστε να διεισδύσουν βαθύτερα σε κερδοφόρους τομείς.
Τέταρτο, η κλιμάκωση της σφαγής του λαού και η μόνιμη λιτότητα αποτελούν τις «προϋποθέσεις» για να συζητηθεί μια πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος και νέο «κούρεμα» του χρέους. Μια συζήτηση που θα γίνει στις συμπληγάδες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, χωρίς να αποκλείει κανείς ότι η όξυνση των αντιθέσεων μπορεί να οδηγήσει και σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ. Εξάλλου η Α. Μέρκελ αρκέστηκε να δηλώσει: «Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».
Ορμάνε στο ψητό τα μονοπώλια
Στο διά ταύτα, η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, επαλήθευσε το ενδιαφέρον των γερμανικών μονοπωλίων να διεισδύσουν σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, σε σύμπραξη με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και να κερδίσουν μερίδια στην αγορά έναντι των ανταγωνιστών τους (Κίνα, ΗΠΑ, υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης). Ανέδειξε ταυτόχρονα τις κινήσεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων από τη Γερμανία, αλλά και συμπράξεων με γερμανικούς ομίλους.
Αν και στις επίσημες δηλώσεις τους, Σαμαράς και Μέρκελ ανέφεραν ότι συζήτησαν για συνεργασία στους τομείς της Υγείας (φάρμακο) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι τομείς που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς και Ελληνες κεφαλαιοκράτες είναι πολύ περισσότεροι. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους με Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας (ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές).
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι επιχειρηματίες: Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, Μ. Μαΐλλης,πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του ομίλου «Μ. Ι. Μαΐλλης», Δ. Κοπελούζος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου στην Ενέργεια, Κ. Φρουζής, πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων και αντιπρόεδρος της εταιρείας «Novartis Hellas», J. Koechling, διευθύνων σύμβουλος της «Hochtief», ιδιοκτήτριας του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Eurobank», Μιχ. Τσαμάζ επικεφαλής του OTE, Γ. Ζανιάς, πρόεδρος της Eθνικής Tράπεζας, Σ. Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής «Zeus Capital Partners», Α. Ζερβός , επικεφαλής της ΔΕΗ, B. Vargas Herzberg, διευθύνων σύμβουλος της «Bosch - Siemens Hausgeraete»,Π. Ξυνής, της «Siemens Hellas».
Αλλες πληροφορίες θέλουν την Γερμανίδα καγκελάριο να εκφράζει κατ' ιδίαν στον Α. Σαμαρά το ενδιαφέρον μονοπωλίων της χώρας της για δραστηριοποίηση στον τομέα των υποδομών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά φαίνεται πως έγινε στα πετρελαϊκά κοιτάσματα, με έμφαση την περιοχή Νότια της Κρήτης και το Ιόνιο. Τα αποθέματα χρυσού στη Χαλκιδική δεν έμειναν εκτός του πεδίου των συνομιλιών ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το χαλί είναι στρωμένο
Το έδαφος για την αναβάθμιση της διείσδυσης γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, με ταυτόχρονο όφελος για μερίδες της ντόπιας αστικής τάξης, είχε στρώσει ήδη από το Μάρτη του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν σύναψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τη γερμανική κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο μνημόνιο είχε υπογραφεί, αφού είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπειών της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (Berlin Industrie - BDI) και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Τους ίδιους στρατηγικούς σχεδιασμούς υπηρετεί η μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιόακιμ Φούχτελ (στενός συνεργάτης της Μέρκελ), καθώς και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται στενά με υπουργούς των ελληνικών κυβερνήσεων, προκειμένου να προωθήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ στο Βερολίνο έχουν βρεθεί και οι τρεις τελευταίοι υπουργοί Ανάπτυξης των ελληνικών κυβερνήσεων (Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Χατζηδάκης), προκειμένου να συναντηθούν με ομολόγους τους αλλά και Γερμανούς βιομηχάνους.

Τι προβλέπει το «μνημόνιο συνεργασίας»
Βάσει του «μνημονίου συνεργασίας» που υπέγραψαν το 2012 Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και των βλέψεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τις δυο χώρες, οι τομείς που επιδιώκουν να επενδύσουν είναι:
-- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η υλοποίηση του «σχεδίου Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο αποτελεί «μήλον της Εριδος» για τις γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Bosch» και «Ζήμενς» που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Ηλεκτρική Ενέργεια. Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας. Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας (Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα, Βεγόρα). Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές. Για τους συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέρεται η γερμανική RWE, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι επιχειρηματίες Δ. Κοπελούζος με τη «Horizon Μεταλλευτική», ο Ευαγ. Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά και ο όμιλος ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα.
-- Σιδηρόδρομοι και λιμάνια. Οι «Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι» ενδιαφέρονται για την εξαγορά τόσο του ΟΣΕ, όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Γερμανία δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο των εμπορικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στόχο έχει να ανοίξει «γραμμή» μέχρι την Αθήνα. Παράλληλα, γερμανικοί όμιλοι στοχεύουν στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων σε ελληνικά λιμάνια, με πρώτο στόχο αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας.
-- Συμπράξεις στον περιβαλλοντικό τομέα. Κύρια στην επεξεργασία και διαχείριση λυμάτων, σε άμεση συνάρτηση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων Υδρευσης, Αποχέτευσης και της Δημοτικής Καθαριότητας.
-- Στους τομείς των μεταφορών. Εντονο είναι το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων για την εξαγορά της ΕΛΒΟ («Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων»). Η κυβέρνηση δρομολογεί την πλήρη εκχώρηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ» που ήδη είναι βασικός μέτοχος. Επίσης, η μεγάλη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» σε συνεργασία με τη «Χόχτιφ» ενδιαφέρονται για την εξαγορά περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
-- Στον τουριστικό τομέα. Ηδη αντιπρόσωποι γερμανικών εταιρειών «Real Estate», είχαν έρθει στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2011 μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, προκειμένου να «βολιδοσκοπήσουν» την ελληνική αγορά ακινήτων κυρίως στο χώρο του Τουρισμού. Εξάλλου γερμανικοί όμιλοι φέρονται πλέον ως το απόλυτο «φαβορί» για την εξαγορά του Ελληνικού.
Είναι φανερό από τα παραπάνω ποιοι είναι οι κερδισμένοι από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Μια χούφτα πλουτοκράτες σε Ελλάδα και Γερμανία ετοιμάζονται να θησαυρίσουν, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη της χώρας και το φυσικό της πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου