Σελίδες

6 Οκτ 2012

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ: Νέα απεργία και συγκέντρωση τη Δευτέρα ενάντια στην τρομοκρατία

Δυναμικά διαδήλωσαν χτες οι απεργοί του κλάδου, μετά την προχτεσινή επίθεση τρομοκρατίας. Τη Δευτέρα δικάζονται οι 12 συλληφθέντες



Σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως προχωρούν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και γενικά στον κλάδο του Μετάλλου, απαντώντας στην επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής των εργατικών αγώνων, στην οποία πρωταγωνιστεί η συγκυβέρνηση. Στις 9 το πρωί θα οδηγηθούν στα δικαστήρια οι 12 εργαζόμενοι που διώκονται, μετά την άγρια επίθεση καταστολής και τις μαζικές προσαγωγές με τις οποίες η συγκυβέρνηση αντιμετώπισε, προχτές, τη διαδήλωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είναι απλήρωτοι εδώ και μισό χρόνο.
Η κυβέρνηση φανέρωσε την αποφασιστικότητά της να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, που σε ό,τι αφορά στη ναυπηγική βιομηχανία, για τα κέρδη των μονοπωλίων, καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους, προωθεί τη συρρίκνωση και τη διάλυση ενός ολόκληρου κλάδου και συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα.
Αυτήν ακριβώς την επιδίωξη η κυβέρνηση εκδήλωσε προχτές, όταν οι δυνάμεις καταστολής ματοκύλισαν τη συγκέντρωση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μπουντρούμιασαν στη ΓΑΔΑ 106 εργαζόμενους και στη συνέχεια τους 12 από αυτούς, αφού παρέμειναν κρατούμενοι όλη νύχτα στη ΓΑΔΑ, χτες το μεσημέρι τους μετέφεραν σιδηροδέσμιους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τα οποία είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των δυνάμεων καταστολής, για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.
Μέχρι την είσοδο των δικαστικών αιθουσών έφτανε ο αστυνομικός κλοιός
Eurokinissi
Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν εν ψυχρώ τους επί 6 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του ναυπηγείου επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, να σταματήσει το εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με 4 μέρες δουλειά το μήνα, που τους επέβαλε από τις 18 Απρίλη η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων οδηγώντας 1.000 εργατικές οικογένειες στην ανέχεια.
Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου τους, μεταλλεργάτες από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τη χαλυβουργία, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, από επιχειρήσεις μετάλλου όλης της Αττικής πήραν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στην οποία καλούσαν τα κλαδικά συνδικάτα Μετάλλου του Λεκανοπεδίου κ.ά.
Μαζική και δυναμική συγκέντρωση αλληλεγγύης
Λίγο πριν τις 10 και με βροχή τα συνθήματα, «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε κυβέρνηση και αφεντικά», ξεκίνησαν μαζική και μαχητική πορεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Τα δικαστήρια από την πύλη, τους γύρω δρόμους ακόμα και στο εσωτερικό τους (προαύλιος χώρος και διάδρομοι) είχαν μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των δυνάμεων καταστολής. Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ παντού. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια μεταφέρθηκαν οι 12 εργαζόμενοι με χειροπέδες στα χέρια. Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη με τις κατηγορίες «απόπειρα επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διακεκριμένη φθορά, διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης», ενώ δύο εργαζόμενοι κατηγορούνται επιπρόσθετα και για «αντίσταση κατά της αρχής». Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε σε δίκη. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την άρση της κράτησής τους και 15ήμερη αναβολή. Το δικαστήριο έδωσε αναβολή μόνο 2 ημερών. Χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη τους θα γίνει τη Δευτέρα στις 9 το πρωί.
Βγαίνοντας οι εργαζόμενοι από τα δικαστήρια οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη». Ο Θ. Κούτρας, εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων της «Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος είναι ένας από τους 12 εργαζόμενους που συνελήφθησαν, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο αποφασιστικά ενάντια στην πολιτική που καταργεί τα δικαιώματά μας. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους, να μαζικοποιήσουμε τα σωματεία και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Ερχονται δύσκολες μέρες. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να εφαρμόσει τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική της. Η αποφασιστικότητά μας και η ενότητά μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και στο τέλος να βγούμε εμείς νικητές».
Την ολόπλευρη συμπαράσταση του Κόμματος μετέφεραν χτες ο Χρήστος Κατσώτης και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ. Ακόμα, την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ μετέφερε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ
Να απελευθερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το μεσημέρι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, που στέλνουν στο δικαστήριο 12 εργαζόμενους και συνδικαλιστές από τα ναυπηγεία, μεταξύ των οποίων και τον Θόδωρο Κούτρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και επικεφαλής της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ.
Τα δικαστήρια έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που παρεμποδίζουν τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, μακρύ χέρι της κυβέρνησης και εντολοδόχος της, παρέπεμψε τους εργαζόμενους που κρατούνται στο Αυτόφωρο. Αναδείχνεται μεταξύ των άλλων και ο ρόλος των δικαστών, που βάζουν την υπογραφή τους να δικάζονται και να καταδικάζονται εργαζόμενοι που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που αγωνίζονται για να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Απαιτούμε να απελευθερωθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι».
































Μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό
Μηνύματα αλληλεγγύης που καταγγέλλουν την προχτεσινή άγρια επίθεσης καταστολής φτάνουν και από το εξωτερικό. Η Διεθνής Οργάνωση Συνδικάτων Μετάλλου και Ορυχείων (UIS MM) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, η Βάσκικη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (LAB) και οι 35 ακτιβιστές συνδικαλιστές«Mercedes Benz» εκφράζουν σε μήνυματά τους την αλληλεγγύη τους προς τους συλληφθέντες, και απαιτούν: Να δοθεί τέλος στην καταστολή εναντίον των εργατών της Ελλάδας, των οποίων οι κινητοποιήσεις έχουν χτυπηθεί βίαια και να δοθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, όπως και οι συνθήκες εργασίας.
Τα μηνύματα συμπαράστασης πληθαίνουν και στο εσωτερικό της χώρας. Την επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλλουν:
-- Η ΑΔΕΔΥ
-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
-- Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ
-- Το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
-- Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων νομού Αττικής
-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μουσικών
-- Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης
-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας
-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
-- Η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ξεδιπλώθηκε το «ταλέντο» των αστικών ΜΜΕ
«Με αφορμή την κινητοποίηση των απλήρωτων εργατών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι καλοταϊσμένοι παπαγάλοι των αστικών ΜΜΕ ξεδίπλωσαν για μια ακόμη φορά το ταλέντο τους στην εξαπάτηση του λαού και την προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας», αναφέρει σε σχόλιό του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «με μια φωνή, ανακάλυψαν "παραβίαση της νομιμότητας", στήνοντας τους επί μήνες απλήρωτους εργάτες που παλεύουν για το ψωμί τους στο εδώλιο των τηλε-δικαστηρίων. Παρουσίασαν τους εξαθλιωμένους εργάτες ως τρομοκράτες, προσφέροντας απόλυτη κάλυψη στην άγρια κυβερνητική καταστολή και στην προπαγάνδα περί άκρων που οργιάζει όλο το τελευταίο διάστημα. Εκδότες και καναλάρχες, θέλουν τους εργαζόμενους φοβισμένους και σιωπηλούς απέναντι στην επίθεση που βιώνουμε. Χρησιμοποιούν τα Μέσα τους για να διατηρήσουν την εξουσία τους, στήνοντας στον τοίχο όποιον αντιστέκεται. Υπερασπίζονται τον σάπιο καπιταλισμό με κάθε τρόπο, παρουσιάζοντας το άσπρο, μαύρο».
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τονίζοντας ότι «η πλειοψηφία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δεν έχει τίποτα κοινό με τους αργυρώνητους τηλε-αστέρες. Ο αγώνας για ενημέρωση σε όφελος του λαού πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε συναδέλφου που κατανοεί πως το συμφέρον του είναι στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου