Σελίδες

11 Οκτ 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Μέτρα παντού με ή χωρίς μνημόνιο


Αποκαλυπτική για την Ελλάδα η Λαγκάρντ, είπε ότι «ξεκάθαρα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει»
Η «λιτότητα με ανάπτυξη» που διακηρύσσει η ΕΕ, είναι ενιαία στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου και εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες - μέλη, με ή χωρίς μνημόνια. Οπως είπε χτες ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Ντ. Κάμερον στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, η Βρετανία θα πρέπει να λάβει νέες «δύσκολες και οδυνηρές αποφάσεις»όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μην«καταποντιστεί», καθώς «είτε θα κολυμπήσουμε, είτε θα βουλιάξουμε».
Ολα αυτά υπό τη σκιά των νέων περικοπών ύψους 10 δισ. λιρών στις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων ύψους 18 δισ. λιρών, που είχε ήδη αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση.
Tην ίδια ώρα στην Πορτογαλία έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση της Λισαβόνας
επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης από το Δημόσιο περίπου 50.000 συμβασιούχων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2013. Σύμφωνα με την εφημερίδα Publico, στο πορτογαλικό Δημόσιο απασχολούνται περίπου 85.000 συμβασιούχοι, κυρίως στις υπηρεσίες Υγείας και Αμυνας, δεδομένου ότι η στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική στη χώρα αυτή.
Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από τα 63 στα 65 έτη. Σήμερα η ανεργία κινείται στο 16%, ενώ η μείωση του ΑΕΠ για το 2012 θα κλείσει στο 3%, παρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για αναιμική ανάπτυξη 0,3% το 2013.
Στην Ιταλία, σε πακέτο μέτρων 11 δισ. ευρώ κατέληξε η 7ωρη νυχτερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης, με αύξηση του ΦΠΑ, περιστολή στις κρατικές δαπάνες, ενώ υπήρξε και το «κερασάκι» της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά κλιμάκια. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από τα μέσα του επόμενου χρόνου, μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και περικοπές στον τομέα της Υγείας.
Σημάδια επιβράδυνσης δείχνει και η οικονομία της Γερμανίας. Τα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της χώρας μείωσαν στο μισό την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt. Τα ινστιτούτα προβλέπουν πλέον μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, ενώ, τον περασμένο Απρίλη η πρόβλεψη ήταν 2%. Για την τρέχουσα χρονιά προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%, ελαφρώς μικρότερη από το 0,9% που είχαν προβλέψει τον περασμένο Απρίλη.
Συνάντηση Ολάντ - Ραχόι
Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και υπέρ της εξεύρεσης «οριστικής λύσης» έως το τέλος του έτους, τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. «Ολοι μας θα πρέπει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την ΕΕ, μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε», είπε ο Ραχόι.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δεν είναι ικανοποιητικά, «ούτε για την Ισπανία, ούτε για τις υπόλοιπες χώρες».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε χθες ότι «υπάρχουν καλές εξελίξεις» στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλησιάσει πολύ στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι σημειώνεται πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα. Πρόσθεσε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζουν στον καθορισμό των μέτρων. Προδιαγράφοντας ένταση των αντεργατικών μέτρων είπε ότι «ξεκάθαρα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει, αλλά αναμφίβολα παρατηρείται σημαντική πρόοδος».
Τέλος, στην εξαμηνιαία έκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (GFSR), που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ, παρατηρεί ότι «παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που ήδη έχουν γίνει, το χρονοδιάγραμμα παραμένει κρίσιμα ημιτελές, αφήνοντας έκθετη την Ευρωζώνη σε μία πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, στους φόβους για διάλυσή της και για οικονομικό μαρασμό».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κρίση στην Ευρωζώνη συνεπάγεται πως το τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί να διαθέσει 2,8 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού την επόμενη διετία, προκειμένου να αποφύγει την έκθεσή του σε κινδύνους. Το ΔΝΤ επισημαίνει επίσης πως η κρίση στην Ευρωζώνη είναι ικανή να διαχυθεί και στις αναδυόμενες αγορές, όπου η ανάπτυξη ήδη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι οι πλέον ευάλωτες, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου